hirdetés

Az orvos is megdöbbent, mit mutatott a röntgen a cica szájában

Szénási Szimonetta

2024. január 30 - Képek: Getty Images Hungary

Hirtelen rosszullét és véres-habos hányás jelezték a bajt. Csak a röntgenen derült ki, mi okozta.

hirdetés

Meglepő felvételt osztott meg az Exo-Pet Állatgyógyászati Centrum közösségi oldalán. A röntgen egy 13 és fél éves macska koponyáját mutatja, benne egy egyáltalán nem odavaló dologgal: az állat szájpadlásánál egy hosszú, vékony fémtárgy árnyéka rajzolódott ki.

Az állatot hirtelen fellépő tünetek miatt vitték orvoshoz.

Alkalom szülte

Mint az orvos kérdésére a gazda elmondta, kedvencére egyáltalán nem jellemző, hogy bármit a szájába venne vagy lenyelne, és csontot sem kapott a tünetek megjelenését megelőzően. A jószág szája a vizsgálat során csak korlátozottan volt nyitható, a nyelve megduzzadt és lilásan elszíneződött, a fogazat is hiányos volt, a hiátusnál pedig vérzést lehetett látni.

Mindezek, valamint a habos, pláne véres hányadék belső sérülés gyanújára adott okot, emiatt megröntgenezték a macskát. Ezt követően derült fény a probléma forrására: a már említett tárgy egy varrótű volt, ami a nyelvgyök területébe fúródott be.

Mint a bejegyzésben írják, szerencsére altatásban könnyen el tudták távolítani a tűt, a beavatkozást követően pedig a cica hamar felépült.

Hogyan történhetett?

Bár a macskára nem volt jellemző, hogy megrágcsáljon bármit is, mégis megtörténhet hasonló.

Az eset tanulságul szolgálhat, hogy még egy egyébként idegen test felvételére nem hajlamos idősebb cica játékosságát is felkeltheti egy varrás közben elejtett cérnaszál, aminek komoly következményei lehetnek, ha tű is tartozik hozzá

– hívják fel a macskatartók figyelmét a potenciális veszélyforrásokra.

Mi az a pica?

A négybetűs szócska egy komoly és gyakorinak mondható jelenséget takar: a pica az, amikor az állat olyasmiket kezd el megenni, amik fogyasztásra alkalmatlanok. Ez számos dolog lehet: megeheti a macskaalom töltetét, kisebb használati tárgyakat, de akár a gazda haját is elkezdheti rágcsálni. Mindezek irritációt, bélelzáródást, éles holmik esetén pedig belső sérüléseket okozhatnak. Értelemszerűen mindezek miatt muszáj beszélni az állatorvossal, és kivizsgáltatni kedvencedet, mi válthatja ki nála a viselkedést. Az okok között lehetnek egészségügyiek, például tápanyaghiány, de mentális problémák is. Az unalom és a stressz gyakorta készteti szokatlan ténykedésekre házi kedvenceinket is.

Ezen túl valóban lehet, hogy csak játékból kezd el valamivel szórakozni a cica, ahogy egyes tárgyak a vadászösztönét is felkelthetik. Nálunk a szilikon kígyót fogyasztotta el a macskánk, de minden izgő-mozgó műanyagdarab prédává válhat a szemében.

Hogy megerősítsük a szakemberek figyelemfelhívó szavait, figyelmedbe ajánljuk ezt a cikkünket, amelynek főhőse egy szintén hétköznapi tárgy, nevezetesen a hajgumi miatt került életveszélybe.

műtét pica röntgen
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink