hirdetés

43 hajgumit műtöttek ki ebből a macskából: ezért ehette meg őket

Hangai Lilla

2023. október 29 - Képek: Getty Images Hungary

Óriási szerencsének köszönheti az életét a hajgumievő macska, akin sürgősségi műtétet kellett végrehajtani.

hirdetés

A következőkből megtudhatod, hogy valószínűleg miért evett hajgumit ez a macska, és persze arról is beszámolunk, hogyan sikerült a beavatkozás.

Tiger, a szerencsés: 

Hónapokon keresztül hódolt függőségének titokban

Tiger (Tigris), a 8 éves teknőctarka hölgy a feltételezések szerint hónapokon keresztül lopkodta a hajgumikat, amiket aztán el is fogyasztott. Az észak-yorkshire-i Maltonban élő gazdiknak, Rebeccának és lányainak fogalma sem volt kedvencük függőségéről, amíg a cica egyszer csak rosszul nem lett. Tiger hányinger elleni gyógyszert kapott a klinikára érkezve, ám az orvosoknak feltűnt, hogy az ürülékében van valami szokatlan is; ezt követően újra rosszul lett a torkos hölgy. Ezután döntöttek úgy, hogy megröntgenezik. Megdöbbentő dolog tárult az orvosok szeme elé a felvételen: óriási, ismeretlen eredetű tömeg mutatkozott meg a macska hasában. Ekkor már nem volt kérdés, hogy azonnal műtétre van szüksége.

A klinika igazgatója elmondta, hogy egyszer találkozott egy olyan esettel, ahol a cirmos 10 hajgumit evett meg, de 43 darabra a legrosszabb rémálmaiban sem számított. „A gumik összegabalyodtak, össze voltak csomózódva, amivel egy nagyobb csomót hoztak létre. A gyomra annyira tele volt, hogy alig volt hely benne másnak” – nyilatkozta dr. Sarah Ford. A doktornő azt is kifejtette, hogy mekkora szerencséje volt a falánk jószágnak. Ha a hajgumik elzáródást okoznak a bélrendszerben, sokkal nagyobb probléma is kialakulhatott volna.

Az orvos arra kérte a gazdikat, hogy ezentúl fokozottan figyeljenek ezekre az apró tárgyakra, ugyanis egyértelmű, hogy valamilyen okból kifejezetten izgalmasak Tiger számára. A tulajdonosok nagyon megrettentek. Elmondták, hogy Tiger nagyon fontos része a családjuknak, és mindent meg fognak tenni, hogy soha többé ne férhessen hozzá hasonló dolgokhoz.

Nem feltétlenül a legjobb ötlet ilyesmivel játszani a macskával.

Valószínűleg ezért evett hajgumit a macska

Nem először hallunk arról, hogy egy macska vonzódik a hajgumikhoz vagy különböző hajbavalókhoz. Ennek több oka is lehet. Lehetséges, hogy egyszerűen izgalmas számára a textúrája, ezáltal remek játék. Könnyedén kiélheti a vadászösztöneit az állat egy ilyen apró, rugalmas tárgyon. A macskák ráadásul kíváncsiak, így sokkal izgalmasabb számukra valami, amit meg kell szerezniük, amihez nehezebb hozzájutniuk. Egyszóval jó szórakozás zsákmányolni valamit, ami tiltott gyümölcs. A macskák opportunista vadászok, így lecsapnak bármire, amire éppen lehetőség kínálkozik. Ezért figyelhető meg a cicáknál, hogy felhalmoznak és elrejtenek egyes tárgyakat.

A lopkodást, a nem ehető dolgok rágcsálását, szopogatását és lenyelését okozhatja a stressz vagy a stimuláció hiánya. Az utóbbi 3 esetében lehetséges az is, hogy a pica nevű evészavar a ludas. Ez megfigyelhető embereknél és kutyáknál is. (Egyes vizsgálatok alapján genetikai vonatkozása is lehet; bizonyos ázsiai fajták hajlamosabbak rá.) Más komolyabb betegségekkel is összefüggésbe hozható a pica, így javasoljuk, hogy vidd el kedvencedet egy kivizsgálásra, ha hasonló tüneteket tapasztalsz nála!

Egyébként pedig mindig tartsd szem előtt, hogy a macskák imádják mindenbe beleütni az orrukat és intelligenciájuknak köszönhetően sikeresen megszereznek szinte bármit, amire a fogukat fenik. Az apró tárgyakat érdemes zárt helyen tartani. Kicsit kényelmetlen, de biztosan nem annyira, mint egy tetemes állatorvosi számla vagy a kedvenc elpusztulása.

beteg a macska kórházi ellátás műtét pica stressz stresszes macska unatkozik a macska unatkozó macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink