hirdetés

Ezekre a betegségekre készülj, ha ilyen cicád van

Molnár Enikő

2023. május 31 - Képek: Getty Images Hungary

Ha a nyomott pofira és az egészségügyi problémák kapcsolatára gondolunk, többünknek először kutyás példák jutnak eszébe, mondjuk a mopsz vagy a francia bulldog esete. De viszonylag ritkán gondolunk bele, hogy nem csak kutyáknál, hanem macskáknál is megjelenik ez a különös arcforma. Ők vajon milyen árat fizetnek különleges kinézetükért?

hirdetés

A nyomott arc tudományos elnevezése a brachicephal. Ez a kifejezés még fontos lesz, ezért bármilyen furcsa is a szó, érdemes valamennyire megjegyezni. A nyomott arc a macska esetében is különleges; ezeknek a cicáknak van egyfajta sármja: pufi, széles arcukkal, szigorú, komoly tekintetükkel és „turcsi orrukkal” megragadják az ember tekintetét. Ilyen ismert és közkedvelt fajták például a perzsa, a himalája vagy éppen a brit rövidszőrű. Tudjuk jól, hogy bájukkal könnyedén rabul ejtik a jövendőbeli gazdit, de aki ilyen cicát szeretne, annak számolnia kell a fajta ápolási igényeivel és az egészségügyi kockázatokkal.

Érdeklődően nézelődő nyomott arcú fekete cica.

Brachicephal légúti szindróma: a nyomott orr átka

Az, hogy bizonyos fajtáknál jellemző a nyomott orr, a szelektív tenyésztésnek köszönhető. Nekünk, embereknek megtetszett ez a kinézet, így fenntartottuk. Ezzel csak egy probléma van, mégpedig az, hogy a kívánt forma a légutak fejlődési és növekedési hiányosságágait hozhatja magával:

  • megnyúlt szájpadlás,
  • beszűkült orrjárat,
  • légcsőszűkület,
  • abnormálisan kis átmérőjű légcső,
  • torok vagy légutak betegségei.

Nem minden nyomott arcú cicánál alakul ki brachicephal légúti szindróma, de ha kedvencünk pont a fent felsorolt fajták egyikébe tartozik, érdemes kiemelt figyelmet fordítani a következő tünetekre: horkolás, zihálás, szájon át történő és/vagy hangos légzés, alacsony fizikai aktivitás, fáradékonyság, köhögés, nyelési nehézségek. Ha ezek közül több tünet is igaz cicánkra, akkor érdemes állatorvoshoz fordulni. Gyakori, hogy korrekciós műtétet kell végrehajtani az állaton, ami a szűk orrnyílás tágításából és a szájpadlás megrövidítéséből szokott állni, de ez sem jelent teljes megoldást minden panaszra.

A nagy melegben a nyomott orrú cicáknak nehezebb a légzés, ezért gyakran zihálnak, lihegnek vagy a szájukon keresztül veszik a levegőt.

Nem csak légzési nehézségeik vannak

A nyomott arc nem csak a légzésüket befolyásolja. Az ilyen cicáknál gyakori probléma, hogy nincsenek megfelelően tisztán tartva az arcukon lévő ráncok. Könnyű elfelejteni, hiszen egy macskát nem lehet olyan könnyen megmosdatni, de érdemes tisztítani és szárazon tartani az érintett területet. Kidülledő szem is megjelenhet, ami jobb esetben csak azzal jár, hogy nehezen vagy sehogy nem tudják teljesen becsukni a szemüket, rosszabb esetben műtéti beavatkozásra van szükség. A fogazatukon is meglátszódhat a különös fejforma: az állkapcsuk deformálódhat miatta, és a fogsoruk se mindig egyenletes.

Mire kell figyelni ezeknél a cicáknál?

Elhízás

Az egyik leggyakoribb probléma ezeknél a macskáknál, hogy a légzési nehézségek miatt közel sem olyan aktívak, mint egy megszokott arcformájú társuk. A kevés mozgás már magában bajt okozhat, de ha nincs hozzáigazítva a napi ételmennyiség, akkor nagyon hamar túlsúlyos lesz a cica, ami csak tovább ront a helyzetén. Ezt el lehet kerülni, ha figyelünk arra, hogy mikor mit eszik kedvencünk. Az is jó megoldás lehet, ha csak annyi tápot hagyunk kint neki, amennyi a napi ajánlott mennyiség. Próbáljuk meg mozgásra bírni, játsszunk vele, de csak rövid ideig, hogy ne kelljen kapkodnia a levegőt. Követhetjük a „sok kicsi sokra megy”-elvét, és napi többször néhány percben megmozgathatjuk cicánkat.

Próbáljuk meg mozgásra bírni a cicánkat.

Időjárás

A meleg, párás idő gyakran minket is megvisel, hát még egy olyan cicát, akinek nehézségei vannak a légzéssel. Érdemes figyelni a hőmérsékletre, és megfelelő légáramot biztosítani. Már egy ventilátor is segíthet életminőségük javításában. Ha autóval visszük valamerre, kapcsoljuk be a légkondicionálót, és – ezt mondanunk sem kell – sose hagyjuk bent a járműben kedvencünket!

Bár a cicáknak ez a problémája kellemetlen, és megnehezíti a helyzetüket, nem lehetetlen teljes értékű életet biztosítani a számukra! Néhány apró szabályt kell csak észben tartani ahhoz, hogy segítsünk kedvencünk helyzetén. Nem minden cicánál jelent problémát a nyomott orr (van, akinek a legnagyobb baja a horkolás) – a kutyák gyakran rosszabb helyzetben vannak, de ez nem azt jelenti, hogy nem kell figyelni az árulkodó jelekre.

Brachicephal légúti szindróma elhízás nehéz légzés nyomott arc perzsa macska tenyésztés túlsúlyos macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!