hirdetés

A macskafarok 7 leggyakoribb sérülése

Szénási Szimonetta

2024. május 14 - Képek: Getty Images Hungary

Kedvenced farka nagyon fontos, egyúttal roppant érzékeny testrész, amely alakja miatt is könnyen megsérülhet. Az alábbi balesetekre érdemes felkészülni.

hirdetés

Cicád farka az élet két fontos területén is feladatot lát el: segíti az állatot az egyensúlyozásban, szerepe van a macska hőszabályozásában, továbbá kommunikációs szerepet is betölt. Gondolj csak arra, milyen sok következtetést tudsz levonni annak mozgásából! A macskafarok sérülése éppen emiatt a tág szerepkör miatt igen nagy probléma lehet. Vegyük sorra a PetMD állategészségügyi oldal, valamint dr. Teri Skadron és dr. Heather DiGiacomo segítségével, milyen helyzetekben eshet kár a testrészben. Fontos hangsúlyozni, hogy a kint élő kedvencek nagyobb veszélyben vannak ilyen szempontból is, szemben a bent élő fajtársaikkal.

1.) Harapott sebek

Mint dr. DiGiacomo rámutat, a macskafarok legtöbbet előforduló sérülése a harapott seb. Ezt okozhatja egy másik macska, de akár kutya is. Többnyire a menekülő állat farkát kapja el az üldözője, így a farok vége sérül meg, ami rosszabb esetben le is szakadhat. Nagyon fontos, hogy a seb ne fertőződjön el! Ennek érdekében a sebesülést mihamarabb le kell tisztítani, majd fertőtleníteni kell. Erre vízzel hígított jódot vagy hidrogén-peroxidos oldatot is használhatsz.

Harapás esetén a másik állat nyálával számos kórokozó juthatott a sebbe, így azt minden esetben ajánlott megmutatni az állatorvosnak. Az elfertőződés jelei a bőrpír, a duzzanat, a váladékozás illetve gennyedzés, emellett a levertség és a láz is nagyobb problémára utalnak. Ennek megelőzése képpen a doktor a terület kezelése után általában antibiotikumot, valamint fájdalomcsillapítót is ad a sérültnek.

Harapott seb esetén gyakran van szükség antibiotikumra is

Otthon a te feladatod lesz a seb ellenőrzése, és ha kell, átmosása, illetve a kezelése is. A kint élő kedvenceket erre az időre be kell költöztetni, különben fennáll a nem megfelelő gyógyulás, és az abból adódó további fertőzések kialakulásának veszélye. Sőt, a legyek petéket is rakhatnak a rosszul ellátott sebbe, figyelmeztetnek a szakemberek.

A macskaharcok kapcsán hangsúlyozzuk az állatok veszettség elleni oltásának fontosságát. Mivel hazánkba egyre nagyobb problémát jelent a vírus terjedése, így ezt semmiképpen se vedd félvállról!

2.) Vágások, horzsolások

Kisebb vágott vagy horzsolt sérülések esetén is meg kell tisztítanod, majd fertőtlenítened kell a sebet. Súlyosabb esetben, illetve ha nem áll el a vérzés, vagy idővel az elfertőződés jelei mutatkoznak, mindenképp látnia kell orvosnak a cicát! Az is nagyobb bajra utal, ha az állat nem tudja mozgatni a farkát. Ilyen esetben se késlekedj a rendelő felkeresésével!

3.) Bőrfertőzések

A macskafarok sérülései közé tartoznak a különféle bőrfertőzések, amelyek hátterében állhat egy kezeletlen sérülés vagy allergia, de a leggyakoribb a bolhacsípés.

Mint dr. DiGiacomo hangsúlyozza, bolhás dermatitisz esetén elsődlegesen az élősködőktől kell megszabadítani a macskát, hogy a bőrpanasz kezelése eredményes lehessen. Ezt követően szteroidos készítménnyel lehet a leggyorsabban megszüntetni a viszketést, antibiotikummal pedig a bőrfertőzést, ha már olyan súlyos az állapot.

Ne próbálkozz otthon!

Ahogy az orvos tapasztalatai mutatják, sok gazda megpróbálja odahaza kikúrálni kedvencét, ám a különféle krémek még akkor is eredménytelenek lehetnek, sőt, ronthatnak a helyzeten, ha azokat kifejezetten macskáknak szánták. Embereknek vagy más állatoknak készült gyógyszerekkel vagy gyógyhatású készítményekkel pedig tilos kezelni a cicát, mert akár annak halálát is okozhatja egy-egy összetevő! Például egy ibuprofen hatóanyagú krém lenyalva tragédiához vezethet. Ismételjük: ha akkora a probléma, vidd orvoshoz a macskát!

Csak olyan gyógyszert adj a cicának és olyan krémet használj, amit neki írt fel az orvos!

4.) Törés vagy ficam

Az egyik legtipikusabb háztartási baleset ami egy macskát érhet, hogy odacsukják valahova a farkát. Mivel a kíváncsi jószágok imádnak a gazdi lába körül, a farkukat tekergetve sertepertélni, ez nem is olyan nehéz. Az ajtók, a szekrények, de az ablakok is okozhatnak komoly sérülést az állatnak. Amennyiben ez megtörténik, és a baleset után a macska farka lóg, azt nem mozgatja, érintésre pedig fájdalmat jelez, nagy valószínűséggel eltört, esetleg kificamodott. Mivel a macskák ösztönösen elrejtik a fájdalmukat, így az is legyen gyanús, ha kedvenced a rossz élmény után eltűnik. Minden bizonnyal elbújt valahova.

Dr. Skadron tapasztalata az, hogy a kisebb törések nagy százalékban maguktól is meggyógyulnak, súlyosabb esetben műtétre vagy akár amputációra is szükség lehet.

Kedvenced farkát könnyen odacsukhatod az ajtókkal

5.) Levált bőr

A kesztyű levételéhez hasonlított (angolul degloving injury) sérülés azt jelenti, hogy a bőr leválik az alatta levő szövetről, ami megtörténhet a macska farkával is. Ez általában gázolás következménye, főleg, ha a jármű egy darabig maga után is vonszolta az állatot. Ilyenkor a súrlódás következtében a bőr, a szövet, az izom elszakadhat, sőt a csont is eltörhet, a sebbe pedig törmelék és baktériumok ágyazódhatnak be, így nagy a fertőzés kockázata. Mivel súlyos állapotról van szó, mihamarabb orvoshoz kell juttatni a macskát! A legtöbb esetben amputálni kell a farok sérült részét.

6.) Autós baleset

Ezúttal az autó nem elgázolja a macskát, hanem annak motorja csípi be, majd károsítja a motortérben melegedő macska farkát a jármű elindításakor. A macskafarok a sérülés hatására szétroncsolódhat, a károsodott idegek miatt pedig lebénulhat. A legnagyobb veszély, hogy a károsodás érinti a húgyhólyagot ellátó idegeket is, aminek következtében az állat többé nem lesz képes kontrollálni a vizelet távozását. Műteni, és többnyire ezúttal is amputálni kell a testrészt.

Hogy ez ne történhessen meg, indulás előtt mindig nézz be a kocsid alá, valamint a motortérbe is!

Mindig ellenőrizd az autót indulás előtt kívül-belül!

7.) Öncsonkítás

Többnyire valamilyen mentális probléma hatására az állat elkezdheti rágni és  harapdálni a farkát. Emellett ételallergia, és a már említett bolhafertőzés is kiválthatják a viselkedést. Utóbbi miatt kiemelten fontos kedvenced egész évben tartó paraziták elleni védelme.

Érdemes tisztában lenned a macska hiperesztézia szindróma nevű betegséggel is. Az ebben szenvedő állatok gerince mentén a bőr és a szőrzet rángása figyelhető meg, ami zavaró, és rágásra, harapdálásra készteti a macskát. Ha ilyesmit veszel észre a cicádon, mindenképp beszélj róla az orvosotokkal, mert gyógyszerrel kordában tartható a probléma.

Ha érdekel, mire szolgál kedvenced bajsza, és miért tilos azt levágni, ebből a cikkünkből mindent megtudhatsz a témában. Meg azt is, miképp függ össze a bajusz és a testméret.

autó fájdalomcsillapító farok fertőzés gázolás harapás hiperesztézia szindróma inkontinencia inkontinencia macska macska farka seb sérülés vágás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink