hirdetés

Így éleszthetsz újra egy macskát (videó)

Hangai Lilla

2024. február 12 - Képek: Getty Images Hungary

Remélhetőleg sosem lesz szükséged a következőkben részletezett technikára, de mindenképpen egy olyan dologról van szó, amit érdemes tudnod.

hirdetés

Ma cikkünkben a macska esetében használható újraélesztés technikáját mutatjuk meg a PetMD állatorvosi honlap alapján.

Így döntsd el, hogy a macskának valóban szüksége van-e újraélesztésre

Súlyos sérülés kockázatának teszed ki az állatot, ha olyan macskán akarod elvégezni az újraélesztést, amelynek nincs rá szüksége! A következő jelekre támaszkodva döntheted el, hogy be kell-e avatkoznod:

  • Ellenőrizd a légzését! Figyeld meg a mellkas mozgását, vagy tapintsd ki a kezeddel. Ha a kezedet az orra elé teszed, érzed-e, hogy lélegzik. Erre akár tükröt is használhatsz, ha az bepárásodik, a cica még lélegzik.
  • Ellenőrizd a szívverést úgy, hogy a kezed a macska mellkasának bal alsó részére helyezed.

Ha nincs jele légzésnek vagy szívverésnek, elkezdheted a következő gyakorlatot. Az idő nagyon sokat számít, azonnal el kell kezdeni a folyamatot!

A macska esetében használható újraélesztés lépései

Ha megoldható, az újraélesztést az állatorvoshoz vezető úton hajtsd végre. Ha erre nincs lehetőséged, azonnal el kell indulni a cicával a sikeres újraélesztést követően is az állatorvoshoz. Csak ő bizonyosodhat meg róla, hogy lett-e az állatnak maradandó károsodása, valamint ő tud az utógondozásban is segítségedre lenni.

  • Nyisd ki a macska száját és távolíts el belőle mindent, ami a légutakat akadályozhatja.
  • Húzd előre a nyelvét, zárd be a száját, és óvatosan tartsd csukva.
  • Fektesd le a cicát a hátára, győződj meg róla, hogy a nyaka egyenes legyen, és fújj az orrába levegőt 4-5 másodpercenként úgy, hogy csukva tartod a száját.
  • 3-5 ilyen befújás után ellenőrizd a szívverést és a légzést. Ha szívverés van, de a légzés nincs, folytasd a lélegeztetést körülbelül 10 befújást/perc sebességgel.

Ha nincs szívverés, alkalmazd a következő lépéseket:

  • Fektesd a macskát bármelyik oldalára egy sima felületre.
  • Az egyik kezeddel nyúlj a macska mellkasa alá a hónalja alatt körülbelül úgy, hogy az egyik oldalán négy ujjad, a másikon pedig a hüvelykujjad nyugodjon. Ebben a helyzetben szorítsd össze a mellkast a normál méretének körülbelül egyharmadáig.
  • Nyomd össze a mellkast percenként 100-120-szor, 30 kompressziónként fújj be az orrába a fent részletezett módon. (Ha ehhez van segítséged, az nagy előny.)

Nem szabad hamar feladni, akár 20-30 percen belül még a cica károsodás nélkül visszatérhet az életbe! Ha van segítséged, érdemes 2 percenként váltogatni azt, hogy ki csinálja a kompressziót.

Ha vizuális típus vagy, ez a videó segítségedre lesz: 

Amiről beszélnünk kell

Sajnos a komor valóság az, hogy ha a cicának már újraélesztésre van szüksége, feltehetően nem fog életben maradni. Ez azonban ne tántorítson el attól, hogy megtegyél mindent, amit csak tudsz!

Amennyiben az újraélesztés sikeres volt, azonnal el kell indulni a kedvenccel az állatorvoshoz, aki mindent meg fog tenni, hogy a felépülés sikeres legyen. Arra számíthatsz, hogy jó néhány napig a kórházban kell majd maradnia.

Balesetek mindig történnek, de igyekezz, hogy a macskát ne rázhassa meg elektromos áram, és ne juthasson hozzá olyan apró dolgokhoz, amik fulladást okozhatnak nála. Rendszeresen vidd el rutinvizsgálatokra is, ahol ki tudják szűrni azokat a betegségeket, amelyek szívmegállást okozhatnak.

Amennyiben úgy veszed észre, hogy kedvencednek problémája adódik a légzéssel, elvesztette az eszméletét, összeesett, görcsrohamok gyötrik, sok vért vesztett vagy trauma érte, azonnal indulj el vele az állatorvoshoz!

Ha nem is vagy biztos 100%-ig a technikádban, akkor is érdemes megpróbálkozni az újraélesztéssel!

Ebből a cikkünkből pedig megtudhatod, hogy hogyan hajtsd végre a Heimlich-manővert a macskádon, ha fuldoklik.

áramütés elsősegély felelős gazdi fulladás újraélesztés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!