hirdetés

Gyomor- és bélfekély a macskáknál: kezelés nélkül az emésztőszervek kilyukadhatnak

Hangai Lilla

2024. április 11 - Képek: Getty Images Hungary

Gyomor- vagy bélfekély akkor alakul ki, ha a gyomor vagy a nyombél normál védőrétege megsérül. Ennek következtében a mögöttes sejtek ki vannak téve a gyomor savas emésztőnedveinek. Minél hosszabb idő telik el kezelés nélkül, annál mélyebbé válhat, ami vérzéshez, gyomor- és hasi fájdalomhoz vezethet, valamint a gyomor vagy belek kilyukadásához, amelyet perforációnak neveznek.

hirdetés

Ugyan a gyomorfekély nem kifejezetten gyakori a macskák esetében, egy rendkívül kellemetlen állapotról van szó, melynek jó, ha tisztában vagy a tüneteivel és a lehetséges megelőzésével. Cikkünket a PetMD állatorvosi honlap információi alapján készítettük el.

A rendszeres rutinellenőrzésekkel a gyomorfekély számos kiváltó oka időben diagnosztizálható

A gyomorfekély tünetei a macskák esetében

A hányás, vérrel vagy anélkül, a gyomor- és bélfekélyek leggyakoribb tünete. További jelek, amelyek a betegség jelenlétére utalhatnak:

 • étvágytalanság,
 • rendellenesen sötét széklet,
 • túlzott nyáladzás,
 • letargia,
 • sápadt íny, nyálkahártya,
 • fogyás.

A gyomorfekély okai

A macskák esetében általában egy másik betegség folyamatának részeként jelenik meg a gyomor- vagy bélfekély, amely vagy túlzott gyomorsav-felhalmozódást idéz elő, vagy lebontja a gyomorban vagy a belekben jelen lévő normál védőstruktúrákat. A macskák gyomor- és bélfekélyének leggyakoribb okai a következők:

 • paraziták,
 • rák (például limfóma, gasztrinóma, karcinóma, hízósejtes daganat),
 • veseelégtelenség,
 • ibuprofénmérgezés,
 • súlyos stressz,
 • szepszis (köznapi nyelven vérmérgezés; egy fertőzésre adott súlyos válaszreakció),
 • idegen anyag a gyomorban vagy a belekben,
 • ritka esetben nem szteroid gyulladáscsökkentők mellékhatása.

A gyomorfekély kezelése

Amennyiben már kialakult a gyomor- vagy bélfekély, azt kezelni szükséges, magától nem fog javulni a kedvenc állapota. A kezelése azonban a gyomorfekély okától, tüneteitől és súlyosságától is függ.

Az enyhe fekélyek kezelése általában olyan gyógyszerekkel történik, melyek csökkentik a gyomorsavtermelést. Ezenkívül a gyomor nyálkahártyájának bevonására szolgáló gyógyszer is felírható a cica számára. Bár a gyomor-bél traktusban élő baktériumok hasznosak, ha azonban a gyomor- vagy bélfekély miatt ezeket irritálják a belső rétegeket, az állatorvos felírhat még antibiotikumot is a betegnek.

A felsorolt gyógyszereken kívül a közepesen súlyos vagy súlyos fekélyek megkövetelhetik a sebészeti beavatkozást, sőt, még vérátömlesztés is szükségessé válhat a vérszegénység kezelésére.

Így támogathatod kedvencedet a felépülés folyamatában

Amennyiben a fekély nem súlyos, úgy a kezelés otthon zajlik a gyógyszerek segítségével, amik hatásaként a macskának néhány napon belül jobban kell lennie. Amennyiben közepesen súlyos vagy súlyos a macska állapota, valószínűleg a műtéten kívül is szüksége lesz majd kórházi kezelésre és benntartózkodásra. Az enyhe súlyosságú fekéllyel küzdő macskák prognózisa jó, a súlyos állapotú fekélyek életveszélyesek lehetnek.

A gyomorfekéllyel küzdő állatokat alacsony zsírtartalmú, könnyen emészthető táppal kell etetni, amelyet minimum a kezelés alatt szükséges neki adni, de még jobb, ha élethosszig ilyen eleséggel tápláljuk.

Amennyiben kedvenced a fentebb részletezett betegségek valamelyikében szenved, úgy érdemes konzultálni az állatorvossal, és olyan vényköteles étrendet összeállítani, amely megelőzheti az állapot kialakulását. Javasoljuk továbbá, hogy rendszeres vidd a cicát állatorvosi rutinvizsgálatokra is, ahol kiszűrhető a rák, a paraziták és veseelégtelenség is. A stresszkezelésről pedig itt írtunk bővebben.

A kímélő étrend kiemelten fontos ebben az esetben!

Ebben a cikkünkben az IBS-t, vagyis az irritábilisbél-szindrómát ismerheted meg, ide kattintva pedig az IBD, vagyis a gyulladásos bélbetegség tüneteit, okait és kezelési módszereit részletezzük.

beteg a macska gyomor gyomorfekély macska emésztőrendszere
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink