Ezzel a módszerrel könnyedén megőrizheted kedvenced egészséges testsúlyát

Az Én Macskám

2023. november 30 - Képek: Getty Images Hungary

A macska súlyának változása bizonyos mértékig normális a kor előrehaladtával, ám ha kicsúszik az irányítás a kezünkből, az apró kellemetlenség akár komoly egészségügyi problémákat is okozhat. Hogy ez ne forduljon elő, kedvenced táplálására különös figyelmet kell fordítani.

A következőkben arról olvashatsz, hogy a macskák esetében a súlyváltozást hogyan veheted észre és gazdiként mit tehetsz a kedvenced egészséges testsúlyának megőrzéséért.

Az túlsúlyos macska számos betegségre lesz hajlamos, így a testsúlyát egészséges szinten kell tartani.

Így ellenőrizheted, hogy kedvenced testsúlya az egészséges tartományban van-e

Egy macska ideális testsúlya függ a fajtától, az ivartól és az életkortól is, így meg kell próbálnunk megállapítani az egyedre szabott ideális testsúlyt a felsorolt szempontok figyelembevételével. Ez sokkal egyszerűbb, mint amilyennek elsőre tűnik.

Ha a macskát oldalról nézed, a bordáinak enyhén észrevehetőnek kell lennie. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy látnod kell a horpaszának mélyedését, valamint azt, hogy hol ér véget a mellkasi rész és hol kezdődik a has.

Ha teljesen biztosra szeretnél menni, érdemes kedvencedet megtapogatni. Óvatosan tapintsd ki a bordáit. Meg tudod őket számolni? Ki tudod tapintani a csigolyákat, az izmokat, a hasi zsírréteget? Ha érzed a bordákat, de nem látod őket, akkor valószínűleg a macskád testsúlya rendben van. Ha érzed a bordákat, de nem tudod őket megszámolni, akkor lehetséges, hogy testsúlya több a kelleténél. Ha egyáltalán nem érzed a bordákat, akkor sajnos kedvenced túlsúllyal küzd. Ha bármilyen kétség, vagy kérdés merül fel benned, kérj tanácsot állatorvosodtól!

Az alábbi esetekben gyakoribb az elhízás

Nem megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék mellett még egy aktívabb macska is könnyen elhízhat. Vannak azonban olyan csoportok, amelyeket fokozottan érinthet ennek a veszélye. Rájuk érdemes kiemelt figyelmet fordítani:

  • Csökkent aktivitási szintű macskák (lehet a tartási körülmények, egyes betegségek vagy szimplán az állat habitusa miatt)
  • Felnőtt vagy időskorú egyedek
  • A kandúrok
  • Az ivartalanított macskák (ivartól függetlenül)
  • Olyan lakásban tartott macskák, akiknek a lehetőségei korlátozottak a mozgást és a játékot illetően

Egy macska esetében a súlygyarapodás a megfelelő táplálással korrigálható

A három legfontosabb faktor a helyes táplálást illetően a mikor, a mennyit, és a mit. Egy macskának ideális esetben naponta többször, kis adagokban, ugyanabban az időben kell megkapnia az eledelét. A rutin nagyon fontos az életükben, ezzel a módszerrel ráadásul az is elkerülhető, hogy ételt csenjen valahonnan vagy kolduljon érte. Tehát ha nincs etetési rutin, azt azonnal orvosolni kell. Itt írtunk róla bővebben.

A mennyit kérdésre nagyon egyszerű a válaszunk. Az eledel csomagolásán mindig jelzi a gyártó az ajánlott napi etetési adagot és azt is, hogy az hány kalóriát tartalmaz. Ha úgy látod, hogy ez az adag több vagy kevesebb a szükségesnél, bátran egyeztess róla az állatorvossal!

A mit kérdésre már egy kicsit összetettebb választ adunk

A macska tápanyagszükséglete a kor előrehaladtával változik, így nagyon fontos, hogy ennek megfelelően etessük. Egy kölyökmacskának, körülbelül 1 éves koráig a gyors növekedéshez több kalóriára van szüksége, ám az emésztőrendszere még nem olyan fejlett. Így az eleségének egyszerre kell biztosítania a magas energiatartalmat és könnyen emészthetőnek is kell lennie. Ezt követően áttérhetnek a felnőtt tápra.

A lakásban tartott macskák az elhízás tekintetében nagyobb kockázatnak vannak kitéve, ugyanis nem mozognak eleget.

A macska 7-10 éves kora körül már idősödőnek számít. Lassul az anyagcseréjük és kevesebbet is mozognak. Az esetleges betegségek megjelenése miatt lehetséges, hogy egyes tápanyagokból többre, másokból kevesebbre lesz szüksége. Nem várja el senki, hogy ezt magadtól kitaláld! Ha kedvenced eléri az időskort, javasoljuk, hogy konzultálj az állatorvossal a számára megfelelő egészséges táplálással kapcsolatban is!

Az ivartalanítás is hatással van a macska testsúlyának változására, ugyanis ennek következtében az energiaszükségletük kb. 30%-kal csökken, ám az étvágyuk ezzel szemben növekedhet. Speciális eledelekkel ez a probléma megelőzhető, így a kedvencednek nem kell szenvednie az elhízás következményeitől. A Royal Canin Neutered Maintenance, a Neutered Satiety Balance,Sterilised és az Appetite Control Care tápok magas fehérjetartalmuk és alacsony zsírtartalmuk miatt segítenek az ideális testtömeg fenntartásában.

A vemhesség ideje alatt is változik a macska energiaszükséglete – az utolsó szakaszban akár 70%-kal is növekedhet. A vemhes és szoptató nőstények számára is léteznek olyan eledelek, melyek magasabb zsírtartalommal rendelkeznek és elősegítik a tejtermelést; a Mother & Babycat száraztáp pontosan ilyen.

Plusz tipp, hogy a jutalomfalatok sosem az ajánlott napi eledel etetési adag mennyiségén felül adandók! Figyelj oda, hogy ezzel is kalkulálnod kell!

Fontos, hogy monitorozzuk a jutalomként adott eleség mennyiségét is.

Ne feledkezzünk meg a mozgásról sem!

Egyik sem megy a másik nélkül; a macskák esetében sem. A mozgás nemcsak az ideális testsúly megtartásához szükséges a macskáknál, de a fittséget és a szellemi egészséget is biztosítja. Ha kedvencednek az állatorvos szerint fogynia kell, az olyan speciális tápok, mint a Royal Canin Satiety Weight Management nedves és száraztáp magas fehérjetartalmának köszönhetően úgy segít megtámogatni a folyamatot, hogy az izomtömeget megtartja.

A lakásban tartott macskák harmad annyi kalóriát igényelnek, mint a szabadban élő társaik, így a testmozgás az egyetlen eszköz, amivel elkerülhetjük az esetükben a súlygyarapodást. A lakást érdemes macskabaráttá tenni, hogy kedvenced minél több helyre felugorhasson. Tekints nyugodtan a kaparófára úgy, mint egy berendezési tárgyra. Igyekezz számára olyan játékokat biztosítani, amik akkor is lekötik a figyelmét, ha te nem vagy otthon. Ha szeretnéd megtámogatni lakásban tartott kedvenced egészségét speciális táppal, akkor a Royal Canin Indoor, vagy az Indoor 7+ ideális választás lehet. Mindkettő könnyen emészthető és alacsony zsírtartalmú, az utóbbi pedig az öregedés első jeleivel is igyekszik felvenni a harcot.

És végül a legfontosabb, hogy játssz vele! Minden nap. Először csak néhány percet – ha ez eddig nem volt a rutin része – később pedig növeljétek fokozatosan a mozgással töltött perceket. Ha egy kis inspirációra van szükséged, itt és itt írtunk a különböző játékokról.

A cikket az Az Én Macskám szerkesztősége készítette a Royal Canin megbízásából. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashatsz részletesebben.


eledel elhízás etetés kövér macska macska etetése speciális eledel

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink