hirdetés

Ezért piszkít a macskád az alomtálca mellé: lehet, hogy a te hibád

Szénási Szimonetta

2023. december 2 - Képek: Getty Images Hungary

Néha-néha lehetnek balesetek, ám ha kedvenced folyamatosan a macskaalom mellé végzi a dolgát, annak oka van, és foglalkozni kell vele.

hirdetés

Amellett, hogy zavaró, ha a cicád a macskaalom mellett hagyja a névjegyét, ezzel pedig folyamatos extra takarítandót ad neked, egészen biztosan nem bosszantani akar! Többféle okra vezethető vissza a viselkedés, és többnyire egy kis változtatással orvosolható is a probléma.

Egészségügyi problémák

Mint már biztosan tudod, a macskák mesterei annak, miként rejtsék el a fájdalmaikat. Így gyakran nagyon nehéz felismerni, ha beteg az állat. Ám ha felismered őket, akkor vannak olyan kisebb-nagyobb jelzések, amik figyelmeztetnek. Az egyik ilyen épp az alom mellé való piszkítás, főleg, ha korábban ez egyáltalán nem volt jellemző.

Azért is nagyon lényeges erről beszélnünk, mert a szakemberek szerint az egyik leggyakoribb oka annak, hogy valaki megválik a macskájától, az a szobatisztaság hiánya. Pedig korántsem ez a drasztikus, az állat számára fájdalmas döntés a megoldás! Itt írtunk róla, miként lehetsz te is örökbefogadó. Ebben a cikkünkben pedig egy elkötelezett macskamentő mindennapjaiba nyerhetsz betekintést.

Vegyük sorra, milyen panaszok késztethetik erre a macskádat:

  • Emésztési gondok: székrekedés, hasmenés, gyulladásos bélbetegség vagy más emésztési problémák, amelyek miatt a macska fájdalmat érezhet kakilás közben. Emiatt pedig kerülheti az almot.
  • Ízületi gyulladás: az ízületi gyulladás és a hasonló mozgásproblémák megnehezíthetik a macskák számára az alomtálcába való bejutást. Továbbá a guggoló helyzetet is kényelmetlené teheti. A lábakban lévő ízületi gyulladás, különösen a karom nélküli macskák esetében kellemetlen érzést okozhat, amikor a macska bizonyos textúrákra, például macskaalomra lép.
  • Cukorbetegség vagy vesebetegség: bizonyos egészségügyi állapotok, például a cukorbetegség és a vesebetegség fokozott vizeléshez vezethet, ami miatt a macskák úgy érezhetik, hogy a doboz túl piszkos vagy nem megfelelő a használatához.
  • Kognitív diszfunkció: a kognitív diszfunkció fokozott szorongást okozhat a macskában, ami miatt kényelmetlenül érezheti magát az alomdobozban.
  • Szőrproblémák: a végbél körüli hosszú, szennyezett szőrzet fájdalmat vagy kellemetlenséget okozhat a macskának, ami szintén az alomtálca elkerüléséhez vezethet.

Lényeges megfigyelések

A PetMD állatorvosi oldal szakértői azt javasolják, hogy mielőtt felkeresitek az állatorvost, figyeld meg kedvenced ürítési, étkezési és viselkedésbeli szokásait. Többet/kevesebbet kakil a macska? Megváltozott a végtermék színe vagy az állaga? Gyakrabban végzi a nagy dolgát? Többet vagy kevesebbet eszik, illetve iszik? Sántit-e? Kevésbé aktív, mint szokott? Mászik-e magasabb helyekre? Másként viselkedik?

Mentális panaszok

A másik lehetőség, hogy kedvenced valamilyen mentális nehézséggel küzd, ami befolyásolja az alomhasználatot is. A stressz és a szorongás ugyanúgy káros kedvenceinkre, mint ránk, így törekedned kell arra, hogy a lehető legnyugodtabb körülményeket biztosítsd a macska számára.

Számos dolog válthat ki feszültséget nála: a napi rutin megváltozása, egy új családtag vagy háziállat érkezése, a túl zajos környezet, és még sorolhatnánk. Ebben a cikkben mélyrehatóbban elemezzük a probléma lehetséges gyökereit.

Ami lényeges, hogy ha úgy ítéled meg, hogy az alomtálca ignorálásával cicád valamire reagál, akkor próbálj azon mihamarabb változtatni. Vagy úgy alakítani a megváltozott körülményeket, hogy az ismét kedvező legyen a számára. Például költözés után szerezz be számára egy új, biztonságos kaparófát, ahol meghúzhatja magát, ha szüksége van egy kis nyugalomra. vagy ha új cica/kutya érkezett hozzátok, akkor alakítsd úgy, hogy mindenki kényelmesen hozzáférhessen a saját holmijaihoz. Meglehet, hogy amiatt nem jár kedvenced az alomra, mert nemes egyszerűséggel fél odamenni.

Erről is érdemes egyeztetned az állatorvossal, és az előbbiek ismeretében nem árt egy soron kívüli rutin vizsgálat sem, hogy valóban kizárhassátok az egészségügyi okokat.

A nem megfelelő környezet

Utolsó pontként pedig vegyük sorra azokat a gazda hibákat, amelyek befolyással lehetnek a macska higiéniás szokásaira. Az egyik ilyen a nem megfelelően tisztán tartott macskaalom. Biztosan tudod, hogy a cicák roppant kényesek a tisztaságra, így ha úgy ítélik meg, hogy a toalettjük nem eléggé tiszta, előfordul, hogy máshol végzik el a dolgukat.

Az is gondot okozhat, ha nem jó helyen van az alomtálca. A túl zajos, forgalmas vagy huzatos környezet zavarhatja a macskát a kényes pillanatokban. Az sem ideális, ha túl szűk helyen van az alom, mert az frusztrálhatja az állatot. Emellett azt sem kedvelik, ha a wc túl közel van a konyhához, azaz a tálkáihoz. (Ami, valljuk be, teljesen érthető.)

A kialakítás sem mindegy. A túl magas oldalú, illetve a fedett típusok nem minden cicának tetszenek. A mélysége is lényeges; a macskák többségének elegendő, ha csak pár centi mély az almuk.

A töltetre is figyelj oda! Macskaalom-kisokosunkban részletezzük, miként érdemes alomfajtát választanod. Erre is elég háklisak kedvenceink.

+1

Aranyszabály, hogy mindig annyi macskaalom legyen, ahány cicád van+1. tehát egyetlen macskának is az az ideális, ha két hely körül is választhat.

állatorvos beteg a macska cukorbetegség macska mentális betegség macskaalom több macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink