hirdetés

Így tisztítsd a macska fülét: a mikor, hogyan és mivel kérdésre is válaszolunk

Hangai Lilla

2023. december 10 - Képek: Getty Images Hungary

A macskák alapvetően gondoskodnak a saját tisztaságukról, azonban a fülük egy teljesen más lapra tartozik. Az egyik legérzékenyebb testrészük, amely extra odafigyelést és ápolást igényel, amibe a gazdinak is szükséges időnként besegítenie.

hirdetés

Jennifer Grota állatorvos, a PetMD szerzőjének intelmeit és tanácsait tolmácsoljuk a témában. Így kell kinéznie a fültisztítás rituáléjának egy macska esetében.

Érdemes a fültisztításhoz már kölyökkorában hozzászoktatni a macskát, így egyszerűbb lesz a kivitelezés a felnőtt cica esetében is.

Miért kell ellenőrizni a macskát időnként?

Talán túlzásnak tűnhet elsőre, de mi azt ajánljuk, hogy naponta-kétnaponta ellenőrizd a macska testét, szemeit, a szája belsejét és a füleit is, főként, ha kijárós vagy kinti cicáról van szó. Csak 1-2 percet vesz igénybe, de számos betegség és sérülés felismerhető és időben kezelhető így.

Amikor átnézed a cica fülét, a következő tüneteket tapasztalva arra gyanakodhatsz, hogy fülfertőzése, gyulladása van:

  • kellemetlen szag árad a fülből;
  • vörös, piros a terület;
  • esetleg gyennyes vagy váladékozik;
  • duzzadt;
  • sebes;
  • vakarja, mancsozza a cica.

Amennyiben a fenti jeleket tapasztalod, semmiképpen se kezd el otthon tisztogatni, ápolni a macska fülét! Ezzel csak rontasz a kialakult problémán. Mindenképpen vidd el az állatorvoshoz, aki fel tudja állítani a diagnózist.

Ha a macska füle egyszerűen koszosnak tűnik, de ettől függetlenül egészséges, megpróbálhatod otthon kitisztítani. Abban az esetben, ha cikkünk elolvasása ellenére is bizonytalan vagy, vidd el az orvoshoz, aki demonstrálja majd neked a helyes technikát.

A fültisztítás egy macska esetében nem olyan, mint az embereknél: ezeket a termékeket használhatod

Ugyan léteznek a macska fülének tisztításához olyan szerek is, melyekhez nem kell recept, mindenképpen azt javasoljuk, hogy egyeztess az állatorvossal, hogy a te cicád számára mi lehet a legideálisabb. Már biztosan tudod, de azért leírjuk: semmi esetre se használj kutyák, emberek vagy más állatok számára készült terméket vagy alkoholt, hidrogén-peroxidot és bármilyen egyéb szert a macskádon!

A tisztításhoz használj vattakorongot vagy vattapamacsot, melyet átitatsz a kiválasztott készítménnyel. Soha ne használj fültisztító pálcikát! Ezzel megsértheted a macskát, és gyulladást okozhatsz az egyébként egészséges fülében.

Soha ne használj a fültisztításhoz fültisztító pálcikát! A macskák esetében csak a vattakorong vagy a vattapamacs vethető be.

Ha az állatorvos nem rendeli másként, és egyébként kedvencednek nincsenek rendszeresen megjelenő fülproblémái, a fülkagylót elég 2-3 havonta takarítani. Mondhatjuk, általános szabály, hogy akkor kell tisztítani, ha kis vagy közepes mennyiségű látható szennyeződést észlelünk a fülkagylóban.

Így tisztítsd meg a macska fülét

Nulladik lépésként érdemes a macskát már kölyökkorától hozzászoktatni ehhez a rituáléhoz. Ha ez elmaradt, nem reménytelen a helyzet egy felnőtt macska esetében sem, de talán szükséged lehet még egy segítő kézre. Javasoljuk, hogy tekerd a cicád egy törölközőbe vagy plédbe, hogy se ő, se te ne sérüljetek meg. Akár lehet rá permetezni egy kis feromonos sprayt is, vagy adhatsz a kedvencednek macskamentát.

Mindenképpen kövesd a termék használati utasítását és az orvos tanácsait! A következőkben azonban részletezzük, hogy egy átlagos fültisztító készítményt hogyan kell használni:

  • Cseppentsd a megadott mennyiségű szert a macska hallójáratába akár közvetlenül a flakonból, akár egy átitatott vattakorongból.
  • Néhány másodpercig masszírozd a készítményt a macska fülébe úgy, hogy gyengéden, körkörösen tapogatod a fültövét. Hagyd, hogy utána megrázza a fejét.
  • Miután kirázta a füléből a felesleges tisztítószert, egy vattakorong segítségével töröld ki óvatosan a fülkagylót és a hallójárat nyílását, míg a szennyeződést el nem távolítod. Most jöhet ugyanígy a másik fül.
  • A folyamat végén ne maradjon el a jutalomfalat sem, hogy macskád összeköthesse a fültisztítást pozitív élményekkel.

Ebben a cikkben részletesen írtunk arról, milyen tünetei lehetnek, ha kedvenced beteg. Mivel a macskák remekül palástolják a fájdalmukat, így fontos tisztában lenned a legkisebb jelzésekkel is!

fülfertőzés fülgyulladás fültisztítás macska füle
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!