hirdetés

Ezért kaparja el a macska a piszkát

Kövess Péter

2023. november 20 - Képek: Getty Images Hungary

A macska kényes arra, hogy mindig el legyen kaparva a piszka, ami nem csak híres tisztaságmániájával függ össze.

hirdetés

Bár a macska piszka számunkra nem sok információt hordoz (legfeljebb annyit, hogy büdös), az állatok között fontos jelentéssel bír. A vizeletükben és székletükben lévő egyedi kémiai illatjelzők, vagyis a feromonok lehetővé teszik, hogy azok alapján megkülönböztessék egymást.

A legtöbb macska automatikusan elkaparja a piszkát.

Ez az oka annak, hogy a macska elkaparja a piszkát

A vadonban a domináns nagymacskák – köztük az oroszlánok, a leopárdok, a jaguárok és a tigrisek – gyakran nem temetik el az ürüléküket, amivel azt az üzenetet akarják közvetíteni, hogy igényt formálnak az adott területre.

A kisebb, gyengébb és/vagy engedelmesebb vadmacskák ezzel szemben azért kaparják el a piszkukat, hogy a táplálékláncban magasabb pozíciót elfoglaló társaik ne lássanak bennük fenyegetést. Viselkedésükben emellett az is közrejátszhat, hogy el akarják kerülni, hogy más ragadozók felfigyeljenek rájuk vagy a fészkükre.

A háziasított macskák ugyanezeket az ösztönöket hordozzák magukban.

Annak ellenére, hogy az emberi otthonokban nincsenek ragadozók, a macskák nem feltétlenül vannak tisztában ezzel. Ezért a biztonság kedvéért eltemetik az ürüléküket. Amikor kedvenced ilyet tesz, azzal azt is üzenheti, hogy téged ismer el a ház domináns „macskájaként”.

Az üzenheti vele, hogy te vagy a főnök.

A legtöbb macska a gazdája alárendeltjének tekinti magát, így normál körülmények között alomtálcát használ, vagy eltemeti ürülékét a kertben” – írja Desmond Morris zoológus és etológus „Catlore” című könyvében.

Így értelmezhető, ha a macska nem kaparja el a piszkát

Ösztönök ide vagy oda, néha előfordul, hogy a macska nem hajlandó elkaparni a piszkát (vagy nem az alomban végzi el a dolgát), aminek több oka is lehet. Elképzelhető, hogy magát tartja a dominánsnak veled szemben, de akár egy betegség, húgyúti fertőzés vagy gyomorpanasz is meghúzódhat a háttérben.

Felmerülhet az is, hogy a macska egyszerűen nem tanulta meg az alomdoboz helyes használatát.

A kölykök általában az anyjuktól lesik el a szokást, ám az árva, menhelyi vagy kinti cicák életéből kimaradhat ez a momentum.

Fontos, hogy mindig tiszta legyen az alom

Gyakori ok még, hogy az alom túl piszkos a tisztaságra kényes macska számára, vagy maga a doboz túl kicsi, ezért nem tud kényelmesen elférni benne. Nem elhanyagolható az alom anyaga sem: a legtöbb macska az illatmentes, csomósodó termékeket részesíti előnyben.

Ha a fenti problémákat már kizártad, de a macska továbbra sem kaparja el a piszkát, vagy máshol vécézik, érdemes lehet áthelyezned az almot egy kevésbé frekventált helyre. Ha pedig több cica van a háznál, lehet, hogy egyetlen alomdoboz nem elegendő. A szakemberek azt javasolják, mindig legyen belőle eggyel több mint ahány macskát tartasz.

alom alomdoboz macska ösztön piszok tisztaság ürülék
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!