hirdetés

Nem is gondolnád, hogy Gödöllő jelenleg miről is híres: egy macskáról, aki nemrég csatlakozott a városvezetéshez. Sőt mostanra ő lett a polgármester legfőbb segítője. Ismerd meg Frau Bürgermeisterin von Gödöllőt, a barátainak csak Bürgit!

hirdetés

Bürgi, a macska nem csupán a gödöllői lakosok szívébe lopta magát – Facebookon immár 12 ezer követője van, ami egy macskához képest igencsak szép teljesítmény –, hanem a városvezetés tagjai között is jelentős szerepet tölt be. A helyiek csak úgy tekintenek rá, mint a polgármester jobbkezére.

Nem csoda, hogy a közösségi oldala ennyire népszerű, hiszen rendkívül szórakoztató módon számolnak be rajta a cica mindennapjairól. 

Kóborkából hivatalnok

A gödöllői macska karrierje azzal kezdődött, hogy még utcai kóborként L. Péterfi Csaba sajtófőnök nyomába eredt. Minden bizonnyal úgy gondolta, hogy ezzel az emberrel a közeljövőben lesz még dolga. Miközben szorosan a nyomában loholt, majdnem elütötte egy autó. Ettől pedig annyira megijedt, hogy betért egy biztonságot nyújtó épületbe megpihenni – ami történetesen pont a polgármesteri hivatal volt.

Ahogy a cicus betette a mancsát, mindenki azonnal körülrajongta, és olyannyira megtetszett a hivatali dolgozóknak, hogy azonnal átmeneti szállást ajánlottak fel neki. A jegyző is rögtön megszerette a cicát, és úgy döntött, hogy állandó lakhelyet biztosít számára a polgármesteri hivatalban.

Bürgi, a városvezetés asszonya

Bürgi, aki egyébként egy nőstény cica, azóta komoly karriert futott be: igen hamar a helyi polgármester, Gémesi György jobbkeze lett. Mindezt pedig annak ellenére érte el, hogy a polgármester a kezdetekben kifejezetten nem kedvelte, sőt nem is akarta megengedni a cica maradását. Azonban idővel annyira a szívéhez nőtt, hogy mostanra már őt tekintik Gödöllő városvezető asszonyának.

Csintalan cica

A városvezetés asszonya azonban a komoly pozíció mellett sem veszi teljesen komolyan az életet. Egy éve, 2022 februárjában például úgy döntött, hogy szüksége van egy kis kikapcsolódásra, és elszökött.

Természetesen Gödöllő teljes városvezetése és a lakosok is nagy erőkkel keresték a kereket oldott macskát, aki végül csak pár nap múlva került elő, szerencsére makk egészségesen. Ez is bizonyítja, hogy hiába van kulcsfontosságú szerepe a politikában, bizony kalandvágyát továbbra sem vesztette el.

A macskaháló és a mikrochip fontossága

Mivel a cicák többsége hajlamos a Bürgi-féle mutatványra – azaz képesek kisurranni a legkisebb résen, és egy pillanatra nyitva felejtett ajtó vagy ablak is elegendő nekik a szökéshez, pláne, ha korábban kinti vagy kijárós macskák voltak –, így nagyon fontos, hogy felkészülj minden eshetőségre! Az ablakokra szerelt macskaháló nagyon jó szolgálatot tesz, és az is, ha ki-, illetve belépéskor mindig megbizonyosodsz róla, nem lógott-e meg a cicus.

A hasonló helyzetekben pedig, ahogy a kutyáknál, úgy doromboló háziállataink esetében is nagyon fontos a mikrochip. Az aprócska eszköznek hála ugyanis könnyedén azonosítható a cica, és még akkor is vissza tudják juttatni a gazdájának, ha messzebbre csavargott. Emiatt mindenképp ajánlott a macskák chipezése is.

Mint megtudtuk, természetesen a városvezető asszonyság is chipes cica. Javasoljuk, hogy kövesd a jó példát!

híres macska híres macskák hírességek macskái macskák a politikában polgármester
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink