hirdetés

Nálad sincs jó helyen a macskaalom? Ezek a legrosszabb opciók

Hangai Lilla

2023. december 15 - Képek: Getty Images Hungary

Mit tagadjuk, imádjuk az alomtémát! Persze nem valami fura élményből táplálkozó fetisizmus miatt; szeretünk vele foglalkozni, ugyanis a lakásban való macskatartás alapkövét képezi. Ha az alommal probléma van, a macskával is gond lesz előbb-utóbb.

hirdetés

Gyakran látjuk közelebbi és távolabbi ismerősöknél, hogy az alom több szempontból is fura helyen van, ami nemcsak a macskának zavaró, de a háziaknak is. Ez néha a helyhiányból fakad, máskor meg inkább az információhiányból. Következő cikkünkből megtudhatod, hogy hol van az alom ideális helye a lakásban.

1. Nem szellőzik

Ha az alomtálca bekerül például egy zárt helyre – láttuk már cipősszekrényben is, jujj! –, akkor annak semmi esélye sem lesz szellőzni. Ugyan vannak már nagyon modern almok, amelyek megkötik a szagokat, de egy alom, ami nem szellőzik, büdös lesz, mert a macskakaki és –pisi büdös. Nagyon büdös. (Ne értsd félre, ez nem szemrehányás.) Hiába lapátolod ki naponta, ha beszorul a levegő oda, ahol az almot tárolod, annak meg van pecsételve a sorsa. És ez bizony nemcsak a háziakat és az oda érkező vendégeket fogja zavarni, hanem feltehetően a macskát is. Tudod, nagyon jó az orruk!

2. Túlságosan elszeparált

Amennyiben a tálca olyan helyen van, amit a macska alig tud megközelíteni és komplett artistagyakorlatokat kell végrehajtania ahhoz, hogy wc-re tudjon menni, nem fog elmenni. Vagyis el fog, csak nem a tálcában. Inkább a sarokban, a nappali szőnyegén vagy az ágyadban. Fontos, hogy az alomtálca helye a macska számára könnyen megközelíthető legyen minden oldalról. Ez minden példány esetében igaz, de kiemelten fontos az idős vagy beteg egyedeknél. Jackson Galaxy szerint ha a megfelelő helyen töröd a fejed, érdemes oda helyezni az almot, ahol a cica a legtöbb idejét tölti. Ő is megjegyzi, hogy ez számodra talán nem ideális, de a macskának az. Vigasztaljon, hogy ezáltal az alomproblémák is elkerülhetővé válnak. (Jó tipp, hogy ahol a macska jelölget, oda szintén tegyél egy alomtálcát.)

Ilyen tágas helyen a beszállás is könnyű.

3. Van mellette egy másik alom is

Ha több macskád van, nagyon csábító ugyanarra a helyre tenni mind a két cica számára az almot, de ez általában nem szokott működni. Vannak olyan macskák, akiket frusztrál, ha éppen wc-zik mellettük más is, ráadásul újra fennáll az előző probléma lehetősége, vagyis az, hogy nem tud a macska minden oldalról hozzáférni. Persze ez nem akkora gond, ha fedett az alomtálca és csak egyetlen oldalon van bejárata. Ugyanakkor érdemes tálcát választani a doboz helyett, vagy olyan dobozt, aminek több kijárata is van. Ne feledd, hogy a macskák a vadonban prédák is voltak, így mindig készen kell állniuk a menekülésre. Egy zárt dobozban ezzel pedig gond lehet. Elég egyetlen rossz tapasztalat, és máris hanyagolhatja a macska a használatát.

4. Túl forgalmas helyen van

Még a cicáknak is szüksége van a magányra, amikor a dolgukat végzik. Ha mondjuk az előszobában vagy a folyosón van az alom, lehet, hogy nem mennek el olyan gyakran, mert zavarja őket, hogy ilyenkor nagy arra a sürgés-forgás. Ahogy mi, ők is értékelik, ha ezeket a pillanatokat békében, magányban tölthetik el.

Ahogy nekünk, nekik is jól esik a magány ezekben a pillanatokban.

Az alom ideális helye: konklúzió

Az alomtálca megfelelő pontra helyezése már fél siker! Ha betartod a fent említett szabályokat, naponta egyszer minimum kilapátolod, és ha a hely is engedi, kihelyezel a macskák száma + 1 almot, nagy probléma már nem lehet.

Ha mégis elbizonytalanodnál, ebben a részletes cikkünkben olvashatsz még az alomról, ebben pedig megismerheted a különböző alomtípusokat. Ez sem elhanyagolható részlet, hiszen a macskának is lehet egyéni preferenciája, és persze a pénztárcádnak is.

alom alom használata alomdoboz alomtálca macska ápolása
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink