hirdetés

Miért bújik a macska a takaró alá?

Mádi-Krezinger Cintia

2024. április 19 - Képek: Getty Images Hungary

A lehetséges okok mellett arra is kitérünk, miként szoktathatod le, ha zavaró a szokása.

hirdetés

Egy puha cicával összebújni az egyik legjobb érzés a világon, ám vannak olyan helyzetek, amikor nem túl kényelmes, ha a macska a takaró alá bújik. A vedlési időszakban érthető, ha inkább nem szeretnél egy halom macskaszőrben feküdni, ahogy egy komolyabb betegség esetén sem biztos, hogy jó ötlet megosztani az ágyat. A jó hír az, hogy apró trükkökkel leszoktathatod a kedvencedet arról, hogy állandóan a takaró alatt legyen. Ehhez azonban fontos, hogy ismerd a cica viselkedése mögött álló okokat. Lássuk, melyek ezek, és mit tehetsz a különböző esetekben.

1.) A takaró alatt meleg van és kényelmes ott pihenni

A macskák gyakran azért választják az ágyadat fekhelyül, mert a takaró alatt meleg van, a matracod kényelmes, ráadásul a biztonságot jelentő illatodat is érzik. Ezek mind ideális körülményt biztosítanak a pihentető alváshoz, amiről tudjuk, hogy a bársonytalpúak életének egyik leglényegesebb eleme.

Ha szeretnéd, hogy a cica máshol hajtsa álomra a fejét, a legjobb, amit tehetsz az, ha alternatívát kínálsz neki. Egy fűtőtest közelében elhelyezett, vagy akár a radiátorra tehető fekhely ideális megoldás lehet, az illatod jelenlétét pedig egy régi pólóval biztosíthatod.

2.) A cica játszik

Sok kedvenc egyik legnagyobb szórakozása a takaró alatti mókázás – főleg, amikor az ember megpróbál ágyneműt cserélni. A cica bemászik a lepedő, takaró alá, rohangál, esetleg karmol és harapdál, és mindent megtesz annak érdekében, hogy akadályozzon a házimunkában. Ez egy teljesen természetes viselkedés, amely az állat ősi ösztöneire vezethető vissza. A játék során tulajdonképpen vadászik. Lesből támadja a prédát, és igyekszik becserkészni a gyanútlan áldozatot, jelen esetben a kezedet.

Ezt a problémát szintén alternatívák felkínálásával oldhatod meg. A viselkedés mögött gyakran a figyelemfelkeltés áll, és különösen a magas energiaszintű, a játékot nagyobb mennyiségben igénylő kedvenceknél figyelhető meg. Játssz vele többet olyan eszközökkel, mint a pálcás, tollas macskajáték. Ezzel remekül imitálhatjátok a vadászatot, miközben az ágynemű és a kezed is sértetlen marad.

3.) Biztonságos búvóhely

Egyes cicák számára megnyugtató a takaró alá bújni, ott aludni, mivel biztonságban érzik magukat. A macskák kedvelik az olyan helyeket, ahol minden irányból védve vannak (ezért imádják a dobozokat is), így háborítatlanul pihenhetnek. Figyeld meg, hogy a kedvenced mikor mászik be a takaró alá. Ez ugyanis fontos jelzés lehet feléd azzal kapcsolatban, hogy az állat mikor érzi magát stresszesnek. Vendégek érkeznek, és azonnal elvonul? Esetleg a takaró alatt keres menedéket a gyerekzsivaj elől?

Ha úgy látod, hogy a cica biztonságot keres, alakíts ki neki egy saját búvóhelyet az otthonotok egy csendesebb részén. Bizonyára nem véletlen, hogy például a hálószobába menekül, hiszen itt napközben nem jellemző a forgalom és hangoskodás. Ha egyébként nem zavar, hogy a szobában van, csak az ágyat szeretnéd szőrmentesen tartani, tegyél be az egyik sarokba egy kis boxot, ahová elvonulhat.

Néha csak egyszerűen a közelségedre vágyik

4.) Szeretne veled lenni

Akadnak macskák, akik egyszerűen azért másznak be melléd a takaró alá, mert a közeledben szeretnének lenni. A kifejezetten bújós cicáknál ez ugyanolyan viselkedés, mint az, ha felugrik az öledbe vagy követ még a fürdőszobába is. Erről leszoktatni nem egyszerű feladat, de ha napközben rengeteget szeretgeted, talán éjszaka már nem igényli annyira a jelenléted.

5.) Betegség jele is lehet

Több alkalommal is írtunk már arról, hogy a macskák mennyire mesterien el tudják rejteni a betegségeiket. Ennek egyik oka, hogy probléma esetén visszahúzódóbbá válnak, és lehetőség szerint nem kerülnek olyan helyzetbe, ahol kiderülhet a baj. Ha a kedvencedre korábban nem volt ez jellemző, de azt tapasztalod, hogy sokszor bújik a takaró alá, és esetleg más viselkedésbeli változásokat is produkál, keressétek fel az állatorvost. Egy alapos kivizsgálás fényt deríthet az esetleges egészségügyi problémákra.

Az elbújás mellett számos egyéb jelből észreveheted, ha a macskád orvosi ellátásra szorul. Ide kattintva megtudhatod, milyen tünetekre figyelj.

betegség tünetei elbújik a macska macska gazdi összhang macska viselkedése miért
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink