hirdetés

Thai macska fajtaleírás: a hagyományos sziámi, aki bár régóta létezik, csak nemrég ismerték el

László Enikő

2022. november 24 - Képek: Getty Images Hungary

A thai macska és a sziámi története szorosan összefonódik, ugyanis jó ideig a két cicát egy fajtának tekintették. Azonban, amikor a sziámik tenyésztésénél egyre hangsúlyosabb szempont volt, hogy minél kecsesebbek és karcsúbbak legyenek, a két típus kezdett különválni. Rokona megőrizte a hagyományos, klasszikus testalkatot, így a thai valamivel masszívabb nála, de nem kevésbé szerethetőbb.

hirdetés

A thai macska igazán emberszerető cica, aki kifejezetten igényli a figyelmet és a gondoskodást. Rendkívül aktív, kíváncsi és beszédes háziállat, aki szinte mindig valamilyen huncutságon töri okos fejét. Olyan, mint egy kisgyerek, imádnivaló a jelleme, mellette garantáltan nem unatkozik gazdája. Természetes macskafajta, azaz emberi beavatkozás nélkül alakult ki.

Eredete

Nevéből is könnyen kikövetkeztethető, honnan ered ez a macskafajta. Thaiföldön wichienmaat névvel illetik, ami lefordítva gyémánt holdat jelent. Kialakulásának ősi története megegyezik a sziámiéval, csupán az 1950-es évek körül kezdett különválni a két fajta egymástól, a nyolcvanas évektől kezdve pedig kifejezetten megnőtt az elegánsabb változat iránti érdeklődés. Míg a tenyésztők többsége a karcsú, vékony testalkatú cicákat részesítette előnyben, sokan voltak, akik a kerekded formákat preferálták. Egyesek így továbbra is a hagyományos típus elérésére törekedtek a tenyésztéskor, azonban a kiállításokon egyértelműen a karcsúbb változatot díjazták legtöbbször. Az eredeti fajtához hűséges tenyésztők továbbra is meg kívánták őrizni ezt a típust, még akkor is, ha az új sziámi beárnyékolta kedvencüket.

Idővel a hagyományos változat nem felelt meg a kiállításokon elvárt követelményeknek, és a kerekdedebb típus kedvelői mondhatni elkeseredtek, egyesek már nem is törzskönyveztették szeretett cicáikat. Ezeket a macskákat klasszikus vagy hagyományos sziámiknak nevezték, aztán thai macska névvel illették. 1990-ben a World Cat Federation, 2009-ben a TICA (The International Cat Association) regisztrálta hivatalos fajtaként.

Mrs. Frederick H. Fleitman öt cicájával egy macskakiállításon.

Fajtastandard

A thai macska közepes termetű, körülbelül 4 kg testtömegű cica. Feje közepes méretű, ék alakú, hosszabb, mint szélesebb. A homlok lapos és közepesen hosszú, a teteje enyhén ívelt. Pofazacskói kerekek, arányosak a fej többi részével. Fülei mérsékelten nagyok, a fültőnél szélesek, végük lekerekített. Közepesen nagy szemei oválisak, mélykék színűek. Nyaka közepesen hosszú, erős, mellkasa közepesen mély. Végtagjai elegánsak, közepesen hosszúak, mancsai oválisak. Farka olyan hosszú, mint a macska teste, vége lekerekített. Bundája rövid, finom tapintású, fényes és sima, enyhe aljszőrzettel. Színe a klasszikus sziámi színezetek lehetnek: fóka, lila, csokoládé és kék jegyben, valamint ezek cirmos változataiban. Az idősebb cicák valamivel sötétebbek lehetnek. Várható élettartama körülbelül 15 év.

Jelleme

Mint ahogyan azt már fentebb is említettük, a thai macska egy kifejezetten emberközpontú, figyelemigényes, rendkívül szerethető cica. Nagyon ragaszkodik gazdájához, és mindig kifejezi örömét, ha az hazatér a munkából. Jellegzetes hangjával üdvözli, ugyanis kifejezetten beszédes cica, hiszen sziámi vér folyik az ereiben. Ennek ellenére nem csap lármát, azonban kifejezetten huncut jószág, aki mint egy kisgyerek, mindig valami csintalanságon töri a fejét. De akármit is tesz, rá aztán nem lehet haragudni! Olyannyira szeretetteljes és kedves társ, hogy bárkit levesz pillanatok alatt a lábáról.

Aktív, okos és kíváncsi cica, ami izgalmas kombináció. Ha nincs kellően lefárasztva éles esze és puha teste, minden bizonnyal talál magának elfoglaltságot, csak annak nem biztos, hogy mindenki egyformán fog örülni. Érdemes számára több intelligencia játékot is beszerezni, amivel lekötheti magát. De természetesen a gazdájával való mókát is imádja, ezek után pedig szinte elvárja a kanapén való simogatást.

Ideális környezet

A thai macska nagyszerű társ, azonban nem való olyan háztartásba, ahol sokat van távol a gazdi. Mivel nagyon igényli a figyelmet és a törődést, könnyedén magányos lesz, ha gyakran kell egyedül lennie. A gyerekeket kifejezetten szereti, hiszen ő maga is olyan, mint egy kíváncsi gyerkőc. Érzelmi szempontból nagyon igényes cica. Fajtársaival és kutyákkal általában egyaránt jó viszonyt ápol, ha pedig van egy szőrös barátja, a gazdi távollétét is jelentősen jobban viseli.

Ápolás

Bundája karbantartása azonban nem igényel nagyobb erőfeszítéseket, elegendő csak heti egy alkalommal finoman átfésülni. Fülei és szemei tisztaságára azonban érdemes ügyelni, fontos őket bizonyos időközönként ellenőrizni, ha esetleg felütötte volna a fejét valamilyen fertőzés. Karmait akkor szükséges vágni, ha túl hosszúra nőnének. Egy-két kaparófa azonban általában meg szokta oldani ezt a problémát. Ügyelj, hogy alomtálcája mindig tiszta és friss legyen, ugyanis, ahogyan a legtöbb cica, úgy a thai macska is kifejezetten szereti a tisztaságot.

Gyakori egészségügyi problémák

A thai macskánál jellemzően ugyanazok az egészségügyi problémák léphetnek fel, mint sziámi rokonánál. Ennek értelmében előfordulhat az egyedeknél kancsalság vagy görbült farok, valamint vízfejűség. Kialakulhat a progresszív retina atrófia nevű szembetegség, de előfordulhat albinizmus is. Egyes példányok küzdhetnek rákkal vagy szívbetegséggel. Azonban fontos kiemelni, hogy összességében a thai macska egészséges fajta, csak ritkán alakulnak ki nála komolyabb egészségügyi problémák.

(Felhasznált irodalom: Laura Aceti – Viola Autieri: Legjobb barátunk, a macska)

rövid szőrű macska sziámi thai macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink