hirdetés

Az állatok világnapja alkalmából egynapos konferenciát tart a Debreceni Egyetem: az előadások online is követhetők lesznek

Ferenczi Deborah

2022. október 3 - Képek: Getty Images Hungary

Október 4-én ünnepeljük az állatok világnapját. Ebből a jeles alkalomból a Debreceni Egyetem egy igazán különleges konferenciát szervezett, mely akár online is követhető az érdeklődők számára.

hirdetés

Eme jeles eseményt a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara rendezi meg, ahol néhány éve indult az állatasszitált pedagógia oktatása alapszakon, illetve szakirányú továbbképzésen. Az antrozoológiai konferencia témája az ember-állat perspektíváit járja körül pszichológiai, etológiai, kulturális antropológiai, gyógypedagógiai, rekreációs szempontok vizsgálatában. Ez azért is különleges, hiszen az országban az első antrozoológiai kutatócsoportot hozták létre a Debreceni Egyetemen. Ennek a csoportnak a fő célja az, hogy kutatásokkal, szakmai párbeszédek kezdeményezésével sokkal szélesebb, és egyben tudományosabb platformot tudjanak teremteni az ember-állat kapcsolat kérdéskörének.

Mi a célja az előadásoknak?

A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara a kezdetektől fogva kiemelt fontosságot tulajdonított az állatasszitált terápiának. Különösképpen foglalkoztak ezen állatok pedagógiai vagy segítő munkába való bevonásával, illetve ezeknek személyiségre, fejlődésre gyakorolt hatásaival. Éppen ezért indították el az országban egyedülálló antrozoológiai kutatócsoportot is, hiszen így tudományos keretek között tudják vizsgálni ezen folyamatokat. A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara a következőképpen fogalmazza meg az antrozoológia lényegét:

„Az antrozoológia a nyolcvanas évek óta világviszonylatban jól ismert – de Magyarországon még alig alkalmazott – tudományterület, amely az etnobiológia részterületeként interdiszciplináris módon fogja össze az emberek és állatok közötti interakciók kvalitatív és kvantitatív vizsgálatát. Magába foglalja az élőlények emberi percepcióját és a velük kapcsolatos tudást, valamint az állatok emberi társadalomban betöltött szerepét nemcsak haszonelvű, hanem kulturális, vallási, művészeti és filozófiai értelemben is vizsgálja.”

Milyen előadások várhatóak?

Miután az előadások online is követhetőek, így érdemesnek tartottuk felsorolni, hogy milyen izgalmas témák várhatóak a holnapi nap folyamán.

  • Az állatasszitált tevékenységek etológiai és pszichológiai vonakoztatásai,
  • Az állatasszociáció pedagógiai és pszichológiai aspektusai,
  • Az ember- állat kapcsolat szociokulturális sajátosságai,
  • Az állat-ember viszony eszmetörténeti vonatkoztatásai,
  • Társállatok szerepe a rekreációban.

Az fenti szekciókon belül pedig olyan érdekes kérdésekről lesz szó, mint:

  • Az állatok szerepe koragyermekkorban,
  • Az állat-ember viszony eszmetörténeti vonatkozásai,
  • Az állatok társadalmi megítélése, mit jelent állatnak lenni az emberi kultúrákban?
  • Párhuzamok az ember-állat interakciók és az ember-technológia interakciók között,
  • Az állatasszisztált tevékenységek etológiai vonatkozásai,
  • Az állatok vallási jelentősége az emberiség történetében,
  • A társállattartás egészségre gyakorolt pozitív és negatív hatásai,
  • Az állatok szimbolikája az irodalomban és a művészetben,

Ezenfelül pedig számos nagyon izgalmas téma kerül megtárgyalása, melyekből szemezgetve a későbbiekben beszámolóval is érkezünk. Azonban, amennyiben te magad is szívesen meghallgatnád az előadásokat, a megtekintéshez szükséges linkeket az esemény Facebook-oldalára kattintva érheted el, illetve itt megtalálhatod a részletes programtervet is.

állatasszitált terápia konferencia macska hatása az egészségre macska hatása emberre terápia terápiás hatás terápiás macskák
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink