hirdetés

Ezt tedd azonnal, ha a macskádat darázs vagy méh csípte meg

Hangai Lilla

2023. május 14 - Képek: Getty Images Hungary

A kijárós vagy kinti cicákat a tavasz beköszöntével fokozottan fenyegetik a darázs- és méhcsípések. Ragadozókként és a világ legkíváncsibb teremtményeiként különösen nagy arra az esélyük, hogy összeakadjanak ezekkel szúrós fegyverekkel felszerelt rovarokkal.

hirdetés

Ha a cica nem allergiás ezeknek a rovaroknak a mérgére, és csak 1-2 csípést szenvedett el, valószínűleg nagy baj nem érte őt a kellemetlenségen kívül. Az elsősegélynyújtás azonban fontos, és mindenképpen szükség van rá otthon, hogy a fájdalmat minimalizálni lehessen. Azonban ha furán kezd el viselkedni az állat, vagy az egész testén számos csípés érte, azonnal orvoshoz kell vinni!

A kinti macskát jobban fenyegeti a méh vagy a darázs csípése.

Darázs vagy méh?

Ha észreveszed, hogy kedvencedet megcsípte valami a kinti játék közben (mancsozza, rágja, nyalogatja a testrészt, felugrik, hangot ad ki), akkor először meg kell próbálnod azonosítani a támadót.

Amennyiben méh csípte meg, a fullánk nagy valószínűséggel még mindig a cica testében van; ez azért problémás, mert a fullánkon lévő méregzsák tovább adagolja a mérget a bőrbe. Próbáld meg úgy eltávolítani, hogy zsákból ne nyomj ki még több méreganyagot. A darazsaknak visszahúzható fullánkja van, így ennek eltávolításával nem kell bajlódnod.

Így csillapítsd a fájdalmat

A méh és a darázs esetében van még egy nagyon lényeges különbség. Míg előbbi mérge savas, az utóbbié lúgos, így mással tudjuk semlegesíteni őket. A méhcsípéshez készíts szódabikarbóna és víz felhasználásával oldatot, mellyel alaposan mosd le a csípést! Darázscsípés esetén pedig az ecetes víz fog segíteni. Ha nem tudtad beazonosítani a támadót, akkor egyszerűen hideg vízzel mosd le a területet.

Ezek természetesen csak tüneti kezelések, hiszen a méreg már a véráramban van, de sokat enyhíthetnek a fájdalmon. Ha az érintett terület a szemekhez közel van, inkább ne erőltesd az otthoni praktikákat! Ebben az esetben bölcsebb az állatorvostól kérni olyan szert, amit biztonságosan lehet használni.

A duzzanat enyhítésére használj tiszta törölközőbe csomagolt jeges borogatást, de arra vigyázz, nehogy megsértsd ezzel a cicát! Ne engedd elvonulni ilyenkor az állatot, főleg, ha először kapott csípést. Meg kell nyugtatni, és figyelni kell a légzését, valamint a szájába is érdemes belenézni többször is, duzzanat után kutatva.

Ha komolya a baj

Az allergiás reakció általában 20 perccel a csípést követően jelentkezik, de akár órákba is beletelhet a megjelenése. Ha szapora légzést, a szőrtelen területeken megjelenő csalánkiütést, nagy kiterjedésű duzzanatot, nyáladzást, hányást, hasmenést, szédelgést vagy görcsöket tapasztalsz, azonnal irány az orvos! A cica életébe is kerülhet, ha nem kapja meg időben az antihisztamint!

Feldagadt mancs és pofi: 

Lehetséges, hogy el kell töltenie 1-2 napot majd a kórházban, hogy teljesen rendbe jöjjön, és a megfelelő vizsgálatokat is el tudják végezni annak érdekében, hogy lássák, szenvedtek-e károsodást a belső szervek. Ha az allergia súlyos kedvenced esetében, valószínűleg az orvos fel fog írni Epipen-injekciót is a későbbi lehetséges csípések azonnali, otthoni kezelésére.

állatorvos allergia darázscsípés kijárós macska kinti macska macska allergiás méhcsípés nyári veszélyek tavaszi veszélyek
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink