hirdetés

Hogyan távolítsuk el a mindenütt jelenlévő macskaszőrt? Takarítási tippek cicagazdiknak

Ferenczi Deborah

2023. március 2 - Képek: Getty Images Hungary

A te macskádnak is nagyon hullik a szőre? Nos, ez igazán kellemetlen lehet abban az esetben, ha az egész lakás tele van macskaszőrrel, és valljuk be, ezzel felvenni a harcot korántsem olyan egyszerű, mint amilyennek első nekifutásra gondolnánk. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány praktikát arra vonatkozóan, hogy miként lehet a leghatékonyabban eltávolítani a macskaszőrt.

hirdetés

A macskatartás bizony jár némi kellemetlenséggel is, hiszen például a vedlési időszakban sokszor telis-tele van a lakás szőrrel. Azonban van néhány praktika, aminek a segítségével felveheted a harcot a mindenhol elhulló macskaszőrrel.

1. Söpörj fel minden nap

Az első és talán legegyszerűbb tipp, hogy gondosan söpörj fel legalább egyszer minden egyes nap, kiváltképpen azokban az időszakokban, amikor a macskának extra mennyiségben hullik a szőre.

2. Moss fel minden nap

Szintén hasznos tipp lehet, hogy ne csak söpörj, hanem moss is fel minden nap, ugyanis a nedves felmosóra sokkal jobban tapadnak a kósza szőrszállak, így sokkal alaposabb tisztítást tudsz végrehajtani.

3. Takard le a bútorokat

Szintén hasznos tipp lehet, ha ebben az időszakban letakarod azokat a kárpitozott területeket, ahol a macskád előszeretettel pöffeszkedik. Ugyanis még mindig sokkal egyszerűbb ezeket a lepedőket, takarókat cserélni, mint folyamatosan a kényes bútor anyagát takarítani, bár azt be kell vallani, hogy ez nem feltétlen esztétikus megoldás.

4. Szöszhenger vagy ragasztószalag használata

Szintén jó ötlet lehet a szöszhenger vagy annak hiányában a ragasztószalag használata, ami kiválóan eltávolítja a felületeken megragadt szőrt. Azonban ennek a hátránya az, hogy rendkívül macerás folyamat egy nagyobb területet ezzel szőrteleníteni.

5. Nedves ruha vagy szivacs

A nedves ruha vagy éppen szivacs használata hasonlóképpen jó ötlet lehet, ugyanis amennyiben ezekkel alaposan áttörlöd a szőrös felületeket, könnyedén meg tudod tisztítani azokat. Azonban ezt is szinte napi rendszerességgel kell megismételni, amennyiben nem takarod le az ennek kitett bútorokat.

6. Keféld ki rendszeresen a macska szőrét

Végül pedig a legpraktikusabb megoldás, miszerint a vedlési időszakban minden egyes nap keféld át a macskát nagyon alaposan, ugyanis ennek segítségével el tudod távolítani azokat az elhalt szőrszálakat, melyeket egyébként elhullajtana az állat. Így nemcsak ápolod a macskádat, hanem egy nagy lépést teszel a tisztább lakás érdekében is. És még a kötődés is erősödik köztetek!

+1

Ha pedig van egy kis szabadidőd és még kézműveskedni is szeretsz, akkor próbáld ki, hogy szuper dolgokat, például nemezelési technikával ujjbábot készítesz cicád elhullajtott szőrszálaiból. Erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk. A kertbe kihelyezett cicaszőr-csomók pedig a madaraknak, mókusoknak szolgálhatnak fészekanyagul.

Fontos tudni, hogy a vedlési időszakon kívül történő vedlés valamilyen jellegű egészségügyi problémára is utalhat, melynek tünete vagy éppen velejárója lehet a szőrhullás. Így amennyiben szokatlan időben vagy mennyiségben tapasztalsz vedlést, akkor feltétlen fordulj mihamarabb állatorvoshoz.

macska a lakásban macska tiszta lakás macskaszőr szőrhullás takarítás vedlés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink