hirdetés

Macskák a világ körül: ezekért a helyekért minden cicás bolondulni fog

Szénási Szimonetta

2024. június 22 - Képek: Getty Images Hungary; Az Én Macskám

Végre itt a nyár, ami a legtöbbek számára egyet jelent a vakációzással. Az alábbi úti célokat választva nemcsak szép helyszínekben, de macskákban sem lesz hiány.

hirdetés

A macskabarátok egészen biztosan nem bánják, ha nyaralásuk helyszínén lehetőségük van megismerkedni a doromboló helyiekkel is. Sok helyütt régre visszanyúló hagyománya van az utcamacskák gondozásának, és ezek az állatok nemcsak a helyi folklór részei, de komoly turisztikai vonzerejük is van. Íme néhány ország, illetve város, ahol biztosan találkozol négylábúakkal. Tapasztalataink szerint az utazás élményét a macskák jelenléte csak fokozza!

Isten hozott Rómában!

1.) Olaszország

Nemcsak a páratlan pizzák és az aromás kávé, de a macskákhoz való hozzáállása miatt is ragyogó csillaggal jelöljük az ország helyét szívünk térképén. Róma, Szicília, Nápoly – bármelyik várost is válaszd, maradandó élményben lesz részed a helyi macskatartási szokásokat megismerve. Rómában például a macska bejegyzett jogi személy, bántani őket büntetendő, gondoskodni róluk pedig kötelesség.

Ám nemcsak a jog pallosa tartja féken a helyieket: a nagy érzelmekről híres olasz nép gyengéd szeretettel gondoskodik valamennyi utcán élő cirmosról. Általában egy helyi szervezet, élén egy gattarával (gatto olaszul macska), azaz macskás hölggyel, vállalja az olyan feladatokat, mint az élelmezés vagy az egészségügyi ellátás. Az ivartalanítás is fontos feladat. Az olasz cicák esetében azonban érvényes a mondás, miszerint mindent a szemnek, semmit a kéznek – ugyanis nem túl kezesek, így a simogatásra sem tartanak igényt.

A Colosseum is magával ragadóbb így

2.) Törökország

Olasz rokonaiknál szívélyesebbek a török macskák, így ha idén Törökországba veszed az irányt, nagy valószínűséggel új barátságok birtokában térhetsz haza. Személyes tapasztalataink Isztambulról vannak ahol az év egészében jellemző turistaáradat azért jócskán megedzette a macskákat is. Emiatt lehet, hogy vidéken kevésbé bújós példányok keresztezik majd az utadat.

Ám a nagyvárosok cicáinak többsége igen bújós, így ne lepődj meg, ha kávézás közben az asztalodra pattan a hely négylábú cégére. Vagy épp az öledbe kéretdzkedik fel, miközben megpihennél valamelyik nevezetesség árnyékában. A látogatók előszeretettel etetik is a macskákat, akiknek túlzás nélkül inden utcasarkon van kihelyezve tálka, ahogy gyakoriak a menedékek és kis macskaházak is. Emellett a helyiek, ahogy az önkormányzatok is gondoskodnak a gazdátlan állatokról, amit az állatvédelmi törvény elő is ír a városvezetés számára.

Egy isztambuli apróság /Fotó: Az Én Macskám

Ha szeretnél elmerülni az isztambuli macskatársadalom mindennapjaiban, ide kattintva eléred képekkel gazdagon illusztrált beszámolónkat.

3.) Bosznia-Hercegovina

Szarajevó macskanépségével szintén volt szerencsénk személyes tapasztalatokat gyűjteni. Aki szereti a keleti hangulatot, szívesen barangol a bazárban, nem zavarja, ha zaccos a kávé, és bárhová telepszik le, szinte biztos, hogy csatlakozik hozzá egy macska is, annak jó szívvel ajánljuk a balkáni úti célt.

Miként úti naplónkban láthatod, itt sincs egy utcasarok, amit ne macska őrizne. Az ország más városaiban is jellemző volt a négylábúak uralma, akik meglepő összhangban léteztek és mozogtak együtt az igencsak vehemens helyi életritmussal.

A bazár egyik mozgó látványossága /Fotó: Az Én Macskám

4.) Horvátország

Ha még ennyit sem szeretnél utazni, elég átmenned a szomszédba, hogy megélhesd macskás vágyaidat: Horvátországban szintén jó eséllyel szerzel majd életre szóló cicás élményeket.

5.) Marokkó

Miként a Dívány is beszámol róla, Marokkót is betölti a puha mancsok halk susogásának zaja. A lenyűgöző látnivalók mellett a macskák miatt is emlékezetes lesz az utazás: a halászoknak hála gyönyörű, igencsak jól táplált cicákkal találkozhatsz.

A Kék várost (Chefchaouen) is macskák népesítik be

6.) Ciprus

A félsziget nemcsak az állatbarátok számára kedvelt nyaralóhely, ám ha a mesebeli környezet és a frissítő tenger mellett az is szempont, hogy megoszd szabadnapjaidat jó néhány selymes bundájú helyivel is, akkor a ciprusi vakáció tökéletes választás! Az itt élő macskák ugyanis török rokonaikhoz hasonlóan roppant barátságosak. A helyiek pedig nagyon toleránsak velük, így a hotelekben és az éttermekben is szép számmal megfordulnak cicák.

Ciprusra számos okból érdemes ellátogatni

7.) Aoshima, Japán – utazás a macskák távoli szigetére

Az aprócska japán szigetre ugyan nehezebb eljutni, mint Ciprusra, de ha kifejezetten valami különlegesre vágysz, vagy épp megveszekedett (a kifejezés jó értelmében) macskabarát vagy, úgy ez lesz számodra a Paradicsom.

Aoshima

Aoshimán ugyanis ma már szinte kizárólag macskák élnek, és a legtöbben csupán miattuk látogatnak oda. Ezt olyannyira vedd komolyan, hogy a szigeten nincs se bolt, se szálláshely. Csakis macskák, de ők aztán rengetegen! 

Itt olvashatod el, mi lett a helyi lakossággal, akik egykor maguk vitték oda az egerészeket.

kolónia nyár nyaralás utazás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!