hirdetés

Nem kell messzire utaznod, hogy rengeteg macskával nyaralj (videó)

Szénási Szimonetta

2024. július 5 - Képek: Getty Images Hungary

Egészen pontosan elég átkelned a szomszédba, hogy a vakációdat úton-útfélen egy doromboló helybéli tegye emlékezetessé.

hirdetés

A macskarajongók kifejezetten szeretik, ha a nyaralás idején megismerkedhetnek a kiválasztott úti cél helyi macskakolóniáival is. Őket nemhogy zavarná egy-egy barátságosabb négylábú közeledése, de egyenesen velük töltik meg a telefon fotómemóriáját (tapasztalatból beszélek, akarom mondani, írok). Törökországról vagy Olaszországról közismertebb, hogy a cirmosok paradicsoma, ám még ennyit sem kell utaznunk, hogy nyávogás és puha mancsok surranásának zaja vegyüljön a nyár zenéjébe. A szomszédos Horvátország szintén a macskák mekkája, így elég csak átlépned az országhatárt, hogy jól érezd magad.

Primostenben egy halász szobra áll, mellette egy hűséges egerész (vagy potyázó?)

Még az útikönyvek is jegyzik

Egészen pontosan a Turistamagazinban olvastuk a Plitvicei-tavaktól mintegy 30 kilométerre fekvő Slunj ajánlóját, amiben kiemelték, hogy Horvátország települései közül itt a legmagasabb az egy főre jutó macskák száma. Ez ismét bizonyítja, hogy a cicák bizony fontos szereplői a turizmusnak.

Ha tovább böngészel az interneten, hamar rábukkanhatsz a Horvátország macskái (Cats of Croatia) nevű csoportra, ahol aztán szemezgethetsz a jobbnál jobb macskás képek közül. Sőt, nemcsak az eleven látványosságokról készült fotók kerülnek ide, de örökbefogadásra buzdító felhívásokat is találsz jóképű kandúrokkal vagy épp bájos macskahölgyekkel.

TikTokon videókkal csábítják a látogatókat, vagy épp osztják meg a tagok a nyaralás alatt szerzett élményeiket. Az alábbi felvételen például egy nagyon komoly, fekete-fehér példány demonstrálja, hogy bizony ott, az anyaföldön ő az úr. Így lehet akármekkora jövés-menés, ha szunyókálásról van szó, nem zavarhatja meg senki.

@zolixplorer A macskákról… #macska #horvátország #utazás #digitálisnomád #zolixplorer #érdekes #érdekesség #érdekességek #magyar #magyartiktok ♬ original sound – Zolixplorer – Nagy Zoltán

Hasonló tapasztalatokat szereztünk Isztambulban, Szarajevóban és Kotorban is; a helyi macskák olyannyira megszokták az őket övező állandó érdeklődést, hogy a többségük egyáltalán nem zavartatja magát.

Az alábbi videóban is bepillantást nyerhetsz a horvátországi macskák mindennapjaiba. Nekünk azonnal kedvet csinált az utazáshoz!

A macskák védelme fontos Horvátország számára

Miként a OneGreenPlanet írja, a közelmúltban fontos szigorítás lépett életbe Horvátországban az állatok védelmében. Eszerint április 2-ától a módosított jogszabály értelmében az állatelhagyás bűncselekménynek számít, és akár 1 év szabadságvesztéssel is büntethető. Sőt, ha az elhagyás következtében az állat elpusztul, vagy több állat is utcára kerül egyszerre, úgy a büntetés 2 évre emelhető.

Ezzel párhuzamosan a bejelentés menetét is egyszerűsítették, ezzel az önkormányzatokra és a rendőrségre terhelve a felelősséget. A cél az, hogy az elkövetők mihamarabb kézre kerüljenek, és tettükért feleljenek. Ezek a lépések nagyon is indokoltak, hiszen, miként írják, Horvátországban évente körülbelül 10.000 állat kerül az utcára. A házi kedvencek, mint a kutyák és macskák mellett gyakorta haszonállatok, köztük tehenek és juhok is áldozatul esnek. Ezen jószágok elhelyezése pedig a hatóságok számára is problémás.

A szigorítások bevezetésében nagy szerepe volt az ország állatvédelmi szervezeteinek, mint az Animal Friends Croatia, akik a lakosság mintegy 80 százalékos támogatását élvezik a kérdésben, adta hírül az oldal.

Az állat portán belül tartása hazánkban is előírás, és a macskákra is vonatkozik. Tehát a kinti és kijárós cicád is csak a telekhatárig élvezheti a szabadságot. Ennek részleteiről dr. Kajó Cecília állatvédelemmel foglalkozó jogászt kérdeztük; itt olvashatod el a szakember válaszait.

állatvédelem Dr. Kajó Cecília macskás videó nyár nyaralás videó
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!