hirdetés

Cipruson több a macska, mint az ember: így sajátították ki maguknak a szigetet

Hangai Lilla

2023. február 3 - Képek: Getty Images Hungary

Ciprus az Arab-félszigeten túl, a Földközi-tenger keleti részén található és körülbelül 1,2 millió embernek ad otthont. A szigetország ma már nemcsak úgy ismeretes, mint Afrodité, a szépség és a szerelem istennőjének szigete, hanem mint a macskák szigete. A becslések szerint 1,5 millió bajuszos ragadozó él itt, vagyis többen vannak, mint az emberek. Azzal kapcsolatban, hogy hogyan és miért vették át az irányítást ezen a csodálatos helyen, több legenda is létezik.

hirdetés

Az egyik szerint még Kleopátra hozatta őket a szigetre, hogy kiirtsák a kígyókat. A keresztény változat azonban azt állítja, hogy Szent Heléna, Nagy Konstantin anyja, és nem Egyiptom uralkodója a felelős a ciprusi macskapopulációért. Ezen történet szerint ráadásul csak 328-ban érkeztek a szigetre a kígyóvadászok. Reggel és este is megetették őket egy kis hússal, hogy korlátozzák a méregbevitelüket. Amint a vadászok felülkerekedtek a prédákon, az emberek visszatértek a szigetre, és beindult az élet. Ma annak a helynek a közelében, ahol a kígyóvadászokkal megrakott hajó kikötött, található a Szent Miklós kolostor, amely a második legrégebbi Cipruson. Úgy tartják, hogy a kolostornak valaha két harangja volt – az egyik az imára, a másik pedig a macskák hívására szolgált. A kolostorban 1570-ig éltek szerzetesek, akik a török hódítás alatt mind életüket vesztették. Egy hosszú és nehéz időszak után 1983-ban apácák érkeztek a kolostorba, akik több száz macskát gondoznak és etetnek, némi állami segítséggel.

Szent Lázár templom, Lárnaka, Ciprus

A ciprusi föld ősi titkok őrzője

A tények egyre inkább torzulnak az idő előrehaladtával, így leginkább csak abban lehetünk biztosak, hogy valaha, valaki, valamilyen célból macskákat vitt a szigetre. Az a valaha méghozzá elég korán lehetett, ugyanis az ember és a macska kapcsolatának legkorábbi régészeti bizonyítékai Cipruson találhatók. Egy férfit és egy macskát tártak fel egy közös sírból; a becslések szerint körülbelül Kr.e. 7500-ból.

De térjünk még vissza egy percre még a kígyókra! Tudjuk, hogy nem szeretnéd, de van egy érdekes információnk számodra. Azért is lehettek olyan hatásosak ezek ellen a lábatlan merénylők ellen, mert a macskák akkor is vadásznak, ha éppen nem éhesek. Csak úgy; szórakozásból, unaloműzésből. Prédáik mindössze körülbelül 28%-át fogyasztják csak el.

Macskásoknak kötelező úti cél

Ugyanis nemcsak igen szép számban képviseltetik itt magukat, ráadásul még barátságosak is. Az úszómedencék mellett, bárokban és az utcákon ácsorogva várják a simogatást és a finomságokat. Az elmúlt néhány évben számtalan etetőállomás jött létre a szigeten, ahol a vad és kóbor macskákat vendégül látják. Szerencsére egy kicsit sem szégyenlősek, és nagyon szívesen igénybe veszik ezt a lehetőséget. A legtöbb városnak még rezidens macskás hölgye is van, akik azért felelősek, hogy a cirmosok mindig időben, és mindig megfelelő mennyiségű ételt kapjanak.

Ha Cipruson jársz, és készítesz fotókat erről az izgalmas és szívmelengető szimbiózisról, kérünk, küldd el nekünk is!

ciprus kóbor macska kóbor macska etetése legenda legendák macskákról macskák szigete történelem utazás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink