hirdetés

A macskák anális mirigyei: ezt tedd, ha szivárog a kedvenced feneke

Hangai Lilla

2024. február 27 - Képek: Getty Images Hungary

Amikor egy kutyát látunk fenekével a földön csúszkálni, vagyis „radírozni", a legtöbbeknek az jut eszébe, hogy biztosan valamilyen probléma van az anális mirigyeivel. De azt tudtad-e, hogy a macskáknak is vannak anális mirigyeik, amik szintén okozhatnak problémákat? Gazdiként fontos tisztában lenned ennek a kis szervnek a jellemzőiről és a működéséről, hogy azonnal láthasd, ha valami nem a megszokott módon működik.

hirdetés

A következőkben a macskák anális mirigye, vagyis bűzmirigye lesz a téma. Megtudhatod, hogy hol helyezkedik el, mi a funkciója, és mi jelzi azt, ha gond van vele.

Ez a szépséges karthauzi remek betekintést enged számunkra; az anális mirigyek a bőr alatt, a végbélnyílás mellett találhatók mindkét oldalon

A macskák bűzmirigye

Ahogy a kutyáknak, úgy a macskáknak is két anális mirigye van, amelyek belül, a bőr alatt, a végbélnyílás mellett helyezkednek el mind a két oldalon, nagyjából 4 és 8 óránál. A mirigyek büdös és sötét, olajos folyadékot termelnek, amelyet a kedvenceink a területük megjelenésére használnak. Amikor a macska kakál, a folyadék a végbélnyíláson belüli csatornákon keresztül ürül ki a bélsárral együtt. Valószínűleg információt ad a macska ivaráról és szaporodási állapotáról is, de sajnos a kutatók egyelőre keveset tudnak még a váladék biológiai funkcióiról.

Szerencsére cirmos társaink ritkábban küzdenek a bűzmirigyek problémáival, mint az ebek, de az esetükben is legalább olyan kellemetlenek lehetnek a gondok.

Segítség, a macskám feneke szivárog!

Ahogy arra az előbb már kitértünk, az anális mirigyek elsősorban a területmegjelöléshez szükségesek, és a bélsárral együtt ürülnek ki. Néha azonban előfordul, hogy a cica feneke spontán ereszti ki a kellemetlen szagú váladékot. Ez rendszerint akkor esik meg, amikor az állat stresszes vagy megijedt. Úgy hiszik, hogy ez egy védekezőmechanizmus lehet, amit olyanképpen használnak a macskák, mint a borzok, amikor spriccelnek.

Stressz hatására a mirigyek maguktól is kiürülhetnek

Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy az anális mirigyek akkor is szivároghatnak, ha megrepedtek! Ha csak nem vagy benne 100%-ig biztos, hogy a mirigyek egy stresszes esemény hatására ürültek ki, mindenképpen vidd el kedvencedet az állatorvoshoz. A fenekére ragadt bűzös folyadék lehet hasmenés is vagy akár gennyes váladék – egyik lehetőséget sem szabad félvállról venni.

Ugyanez igaz arra a szituációra is, ha úgy látod, hogy a mirigyek területe duzzadt. Ezt okozhatja fertőzés, tályog vagy a zsákocskák túltelítődöttsége. Ha ennek ellenére úgy tűnik, hogy a cica jól van, akkor először telefonon érdeklődj az állatorvosnál. Ám amennyiben az állat betegnek tűnik, azonnal irány a rendelő!

A bűzmirigyek leggyakoribb problémái

Amennyiben az anális mirigyek nem tudnak kiürülni, a bennük lévő folyadék besűrűsödik, ami még nehezebbé teszi a kiürülést a későbbiekben. Emiatt a mirigyek begyulladhatnak, megduzzadhatnak, ami igen fájdalmas. Ilyenkor megfigyelhető, hogy a cica sokat nyalogatja, rágja a fenekét, radírozik a padlón vagy kihullik az adott területen a szőr, és nem szívesen ül le vagy megy el kakálni. Ebben az esetben az állatorvos kézzel üríti ki a mirigyeket azok megnyomásával. Lehetséges, hogy erre folyamatosan szükség lesz a macska élete során, hogy elkerülhesd a nagyobb problémát.

Az alom takarításánál ellenőrizd kedvenced ürülékét

Ha az eltömődést nem kezelik, a mirigyek begyulladhatnak, aminek következtében akár tályog is kialakulhat a területen a felgyülemlett genny miatt. A mirigyek tájéka ilyenkor irritált, piros, duzzadt; a macska rendszeresen rágcsálja, nyalogatja és piszkálja. Ennek a kezeléséhez már altatásra is szükség lehet. Ki kell tisztítani a gennyet az érintett területről, sóoldattal átmosni, majd antibiotikumos kenőccsel kezelni.

Amennyiben olyannyira túltelítődtek a mirigyek, hogy azok megszakadtak, általában gennyes, véres, bűzös folyadék szivárog a macska fenekéből. A környező szövetek ilyenkor láthatóan gyulladtak, sérültek. Ebben az esetben az sem ritka, hogy műtéti úton kell eltávolítani a sérült szöveteket. Mindenképpen szükség lesz fájdalomcsillapításra, helyi sebkezelésre és antibiotikumokra a gyógyuláshoz.

Az adenokarcinóma a ráknak egy olyan típusa, amely olyan tüneteket okozhat, mint az anális mirigy tályogja vagy szakadása. Ezeknek a cicáknak ürítési nehézségeik lehetnek, és rendellenes lehet a bélsaruk. A leggyakoribb kezelési módszer ebben az esetben a mirigyek eltávolítása, miután megszületett a diagnózis.

Így tartsd egészségesen kedvenced bűzmirigyeit

Bármilyen korú, nemű vagy fajtájú macskáknál kialakulhatnak a bűzmirigyproblémák, ám ettől függetlenül van néhány dolog, amit a megelőzés érdekében megtehetsz.

Figyeld kedvenced székletét: amikor takarítod az alomtálcát (naponta minimum egyszer!) ellenőrizd, hogy kedvenced széklete megfelelően formázott, vagyis elég szilárd-e. A folyós vagy nagyon kevés ürülék nem helyez elegendő nyomást a mirigyekre, így félő, hogy azok nem tudnak kiürülni. A rostban gazdagabb étrend segíthet ezen a problémán, de javasoljuk, hogy mielőtt bármit tennél, egyeztess egy állatorvossal!

Figyeld kedvenced súlyát: a túlsúlyos macskáknál minden betegség és állapot kockázata növekszik; így van ez ebben az esetben is. A felesleges zsír megakadályozza, hogy az ürülék az anális mirigyeikhez nyomódjon és így kiürítse azokat. A fogyásban is javasoljuk, hogy kérd szakember tanácsát, de alapvetően elmondható, hogy a vény nélkül kapható súlykontroll eledelek magasabb rosttartalmával két legyet üthetsz egy csapásra.

Ha a macska megszállott módon nyalogatja és rágcsálja az alfelét, az biztosan problémát jelez

Sajnos egyes cicáknak egy életen át problémája fog adódni a bűzmirigyeivel, bármit is teszel. Ebben az esetben van rá lehetőség, hogy sebészi úton eltávolítsák azokat. Ez nagy megkönnyebbülést jelenthet az állat és a gazda számára is. Ezzel kapcsolatban bővebb tájékoztatást is az állatorvos tud adni.

FONTOS! Amennyiben kedvenced a fentebb részletezett tünetek közül semmit sem mutat, az anális mirigyei megfelelően működnek, nem szorulnak rá a manuális ürítésre!

Amennyiben kedvenced gyakran húzza a fenekét a földön, mindenképpen vidd el az állatorvoshoz! A megmosolyogtató jelenség hátterében a bűzmirigyproblémán kívül más komoly betegségek is állhatnak. Itt tájékozódhatsz róluk bővebben.

anális mirigy beteg a macska bűzmirigy macska ürülék ürülék
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink