hirdetés

Így érzékelik a macskák a világot: másként, mint mi

Kövess Péter

2024. február 8 - Képek: Getty Images Hungary

A macska ugyanúgy öt érzékkel rendelkezik, akárcsak az ember, de teljesen máshogy működnek az érzékszervei.

hirdetés

Ahhoz, hogy jobban beleképzelhesd magad kedvenced helyébe, nem árt, ha egy kicsit jobban megérted, hogyan is dolgozza fel az őt körülvevő világot. Cikkünkből megtudhatod, miként működnek a macska érzékszervei a gyakorlatban.

A macska érzékszervei támogatják vadászszenvedélyét.

Ennyire élesek a macska érzékszervei

Látása, hallása, szaglása és tapintása mind hozzájárult ahhoz, hogy a macska az idők során kiváló vadásszá vált, és mesteri szintre fejlesztette a prédák elejtését. De míg egyes érzékszervei különleges tulajdonságokkal ruházzák fel, addig másoknak akadnak bizonyos korlátai.

Látás

A macska egészen máshogy látja a világot, mint az ember. Az egyik számottevő különbség, hogy a macska a sötétben is kiválóan tájékozódhat. Ez a több millió évre visszanyúló evolúció eredménye, amely lehetővé tette, hogy alkonyatkor és hajnalban is vadászhasson.

Bár úgy tűnhet, hogy a macska beépített éjjellátó szemüveggel rendelkezik, valójában szüksége van egy kevés fényre, hogy a sötétben is lásson.

A fény a szaruhártyán – egy kerek, átlátszó felületen – jut be a szemébe. A szaruhártya a fényt a retinára fókuszálja, amely belülről a szem hátsó részét szegélyezi. A macska szemei így a lehető legtöbb fotont gyűjthetik össze, ami kulcsfontosságú ahhoz, hogy gyenge fényviszonyok között is boldoguljon.

A macska pupillái hosszúak és függőleges alakúak. Nappal résnyire szűkülnek, de a sötétben akár 300-szoros méretűre is kitágulhatnak – szemben az emberi pupillákkal, amelyek csak 15-ször nőhetnek nagyobbra.

A macska szemének hátsó részén van egy tapetum lucidum nevű réteg is, amely az el nem nyelődött fényt visszaveri a retinába. Ez egy olyan adaptáció, ami segít a macskának, hogy egy kevés fény mellett is lásson, illetve ennek köszönhető, hogy a külső szemlélő számára úgy tűnhet, hogy szeme „világít” a sötétben.

Hatalmasra tágulhat a pupillája.

A macskáknak a perifériás látásuk is jobb, de mivel kevesebb fotóreceptoruk van, nem érzékelik olyan élénknek a színeket, és kevesebb színárnyalat feldolgozására képesek, ráadásul homályosabban is látnak nálunk. Amit például mi 100 méter távolságból is kiveszünk, az nekik csak 20 méterről megy. Mivel azonban a macskák jobban érzékelik a mozgást, ezek a hiányosságok nem akadályozzák őket a vadászatban.

Hallás

A macska háromszög alakú fülei kicsi, szőrös parabolaantennaként működnek, amelyeket egymástól függetlenül 180 fokban elforgathat. Ennek köszönhetően mindössze hatszázad másodperc alatt, akár 3 méteres távolságól is meg tudja határozni egy hang forrását viszonylag nagy pontossággal.

Az állat kitűnő hallásához az is hozzájárul, hogy a finom különbségeket is érzékeli a hangok között, így például a hangszínek egészen apró eltérései sem kerülik el a figyelmét. Ettől viszont még nem rajong Beethovenért, és sokkal jobban értékeli a dorombolás hangját, mint az emberek által komponált zenéket.

A fülei olyanak, mint egy radar.

Szaglás

Más érzékszerveivel ellentétben a macska érzékeny szaglása már akkor is tökéletesen működik, amikor világra jön. Az újszülött cica így gond nélkül eljuthat az anyamacska legközelebbi mellbimbójához, hogy anyatejhez jusson.

Szakértők úgy vélik, hogy a macska szaglása körülbelül 14-szer jobb, mint a miénk.

A házi macska szaglóhámja – vagyis az orrban a szagokat észlelő receptorokat tartalmazó speciális szövet – ugyanis öt-tízszer nagyobb az emberéhez képest. Ennek eredményeként a macskáknak akár 200 millió szaglósejtjük is lehet – szemben a mi ötmilliónkéval.

A macskáknak egy másik eszközük is van, ami a hallásukat segíti: a száj felett elhelyezkedő úgynevezett Jacobson-szerv. Ha az állat egy érdekes szagot érzékel, akkor enyhén kinyitja a száját, és felgörbíti a felső ajkát – ezt Flehmen-reakciónak nevezik, ami a levegőmolekulákat a Jacobson-szervhez irányítja. A belélegzett levegő így csapdába esik, ezáltal a macskának jobb esélye nyílik az illatmolekulák érzékelésére és feldolgozására.

Rendkívül érzékeny a szaglása.

Tapintás

A macska bajsza egy idegekkel és erekkel teli tüszőből nő, így olyan érzékeny, mint az emberi ujjbegyek, ami segít kompenzálni látásbeli hiányosságait. Bajsza révén az állat érzékeli a finom légmozgásokat, amelyek jelezhetik a zsákmány jelenlétét, illetve lehető teszi az akadályok könnyebb elkerülését.

Arról, hogy a bajusz milyen fontos szerepet tölt be a macska érzékelésében, itt olvashatsz bővebben. Cikkünkből az is kiderül, miért nem szabad soha levágni azt.

érzékek érzékszervek evolúció hallás látás macska szaglás tapintás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink