hirdetés

Miért szeretnek a macskák furcsa helyeken aludni? Mutatunk egy extrát! (videó)

Szénási Szimonetta

2024. július 6 - Képek: Getty Images Hungary

A cicák néha a lakás legváratlanabb rejtekein bukkannak fel, vagy épp a leglehetetlenebb helyekre préselik be magukat. Elmagyarázzuk, mi ennek az oka, és mutatjuk a szokatlan fekhelyek kategória győztesét.

hirdetés

Kedvenced is meg szokott lepni időről időre szokatlan hóbortjaival? A macskák egyik jellemzője, hogy imádnak kicsi, zárt, szűk, ránézésre abszolút kényelmetlen helyeken aludni. Emellett imádják a magaslatokat, valamint a jól körülhatárolt helyeket is. Mindenre van magyarázat!

Kedvenceink néha szokatlan helyekre bújnak

A zárt helyek biztonságosak, ha a macskák aludni térnek

Álmában mindenki sebezhetőbb, a vadonban pedig nem követhetsz el olyan hibát, hogy védtelenül hagyod magad a ragadozók számára. És bár a szobacicákra már nem leselkedik ilyen jellegű veszély, az ösztönök megmaradtak. Így sok macska bújik el aludni. Erre kiválóak a különféle dobozok, fiókok, a kaparófa zugai. A lényeg, hogy rejtve, egyúttal védve legyen bennük az állat.

Miként beszámoltunk egy érdekes kísérletről, a cicáknak néha az is elég, ha a védettség illúzióját érzik. Így ha szigszalaggal készítesz egy téglalapot a parkettára, a macskád nagy valószínűséggel bele fog kuporodni a közepébe. Ennek is az előbb részletezett biztonság utáni vágy a mozgatórugója.

Ha szeretnél kedvezni a cicádnak, bevásárlás, vagy egy csomagküldemény kibontása után hagyd a földön a kiürült kartondobozt. Ugyanígy a bevásárlókosárba is szinte biztos, hogy bele fog kuporodni, és a legédesebb álmát aludja majd a rögtönzött fekhelyekben. Kaparófát (sőt, kaparófákat) pedig nem csak ezért érdemes beszerezned: a nyugodt alvás mellett remek lehetőséget kínálnak a karmok élezésére, játékra, mozgásra is.

A magasban is jobban szeretnek aludni a macskák

Ugyanígy a magaslati helyek is biztonságosabbak, hiszen onnan jól szemmel lehet tartani a környezetet. Arról se feledkezzünk meg, hogy doromboló kedvenceink nemcsak prédák, de maguk is ragadozók, így a magasles az áldozatok fürkészéséhez is ideális.

Most pedig jöjjön a beharangozott videó! Mint láthatod, a cica magasan is van, ahol ráadásul talált egy téglatestet is magának. Hogy mennyire lehet kényelmes a teli chipses zacskó, nem tudjuk, de a cica szemlátomást megtalálta rajta a helyét.

Ha érdekel az is, mit jelentenek a különböző alvópózok, és mit árul el kedvencedről, miként szokott aludni, ide kattintva olvashatsz tovább.

alvás kaparófa macskás videó ösztönök ragadozó videó zsákmány
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!