hirdetés

Ezek jelzik, hogy okos a macskád: így teszteld kedvencedet

Szénási Szimonetta

2024. január 27 - Képek: Getty Images Hungary

A macskatartók többsége meggyőződéssel állítja, hogy cicája elképesztően okos. Valóban így van, vagy csak elfogultak? Íme a tudományos álláspont a kérdést illetően.

hirdetés

Hogy már az elején lelőjük a poént, eláruljuk: igen, doromboló jószágaink intelligens állatok. Ami egyáltalán nem meglepő, hiszen hosszú ideje az ember közelében élnek, az alkalmazkodáshoz pedig szükségük volt minden leleményükre. Ám az hogy egy macska mennyire okos, az számos tényezőtől függ.

A macskák többsége nagyon jó megfigyelő.

Nem beszélhetünk IQ-ról

Az emberi intelligenciát gyakorta fejezzük ki IQ-ban, azaz intelligenciahányadosban (intelligence quotient). Ám fontos leszögezni, hogy ez a mértékegység kizárólag a mi esetünkben releváns, házi kedvenceink számára nem állnak rendelkezésre megfelelő tesztek ezen szám megállapítására. Akkor mégis miként mérhető fel a tudásuk?

Az állatok eszessége iránt érdeklődő kutatók a kogníciót vizsgálják, azaz az információgyűjtési, döntéshozatali és viselkedési módok összességét – hangsúlyozza a PetMD állategészségügyi szakoldal. Az eddigi vizsgálatok az alábbi megállapításra jutottak a macskákat illetően:

  • Rendelkeznek tárgyállandósággal. Amikor meglátnak egy tárgyat, amit aztán elrejtenek, tudják, hogy az nem tűnt el, hanem például a doboz alatt van.
  • Van munka- és jól fejlett hosszú távú memóriájuk. Ez lehetővé teszi számukra, hogy elérjék, amit akarnak, még akkor is, ha kezdetben megakadályozzák őket ebben.
  • Különbséget tudnak tenni rövidebb és hosszabb időtartamok között és felismerik a különböző mennyiségeket.
  • Megfigyelik az emberi jeleket és gesztusokat, és képesek reagálni az emberek hangulataira.
  • Képesek felismerni bizonyos emberi hangokat, és kötődnek az életükben jelen lévő személyekhez.

A macska vagy a kutya okosabb?

Örök vitatéma, vajon melyik háziállat az okosabb, a kutya, avagy a macska? A válasz egészen evidens a fentiek ismeretében: más-más területeken jeleskednek.

Mindkét állatot szokás a kisgyermekekhez hasonlítani képességek tekintetében. Amely megállapítás helytálló, ám ahogy kiemeltük, nem egyazon dolgokban jeleskednek.

Például a kutyák társas lények, míg a macskák számára a magányos életmód is kielégítő tud lenni. Emiatt az ebek gyakrabban fordulnak segítségért az emberekhez, a cicák ellenben többször igyekeznek maguk megoldani a problémáikat. Mindkettő az intelligencia kifejeződése, alkalmazkodva az állat életmódjához.

Kedvenceink az élet más területen jeleskednek, életmódjuknak megfelelően.

Miből lehet tudni, hogy egy macska okos?

Ahogy mi, úgy kedvenceink sem egyforma képességekkel vannak megáldva. Míg az egyik macska zseniális helyzetfelismerő, addig a másik briliánsan kommunikál a gazdájával.

Ami azonban érdekes, hogy egyes fajtákról általánosságban elmondható, hogy okosabbak, mint más cicák. Ezek az abesszinek, a sziámik, a skót lógófülűek, a Cornish rexek, a perzsák, valamint a török angóramacskák.

Ám előfordulhatnak köztük is kevésbé éles eszű egyedek, aminek lehet genetikai, de nevelésbeli oka is. Ugyanez igaz fordítva: más fajta képviselői között is születhetnek zsenik.

A Cornish rex nemcsak külsejében, de képességeiben is különleges.

Hogyan teszteld kedvenced tudását?

Ahogy ígértük, egy egyszerű feladattal segítünk felmérni, a te macskád mennyire számít okosnak.

  1. Fogd a cica kedvenc játékát, vagy egy kevés jutalomfalatot, esetleg kedvelt tápot. Szükséged lesz még egy kisebb dobozra vagy csészére, amin a macska nem lát át.
  2. Ülj le kedvenced mellé, majd mutasd meg neki, hogy a felfordított edény vagy doboz alá helyezed az ételt/játékot.
  3. Menj arrébb, és figyeld meg, miként reagál. Ha azonnal megfordítja a holmit, hogy hozzáférjen a rejtett kincshez, akkor bizony roppant okos macska!
  4. Előfordulhat azonban, hogy kell neki egy kis idő, míg felméri a helyzetet. Ilyenkor gyakran körbejárják, megtapogatják az ismeretlen dolgot, és átgondolják, mi a további teendőjük. Ha kedvenced így cselekszik, akkor nagy világismerettel rendelkezik.
  5. Amennyiben csak zavartan pislog feléd, és fogalma sincs, mi történik éppen, vagy miként juthat hozzá az áhított dologhoz, akkor valószínűleg nem ő a legkiválóbb elme a macskatársadalomban. (Ám az is lehet, hogy csak nem vágyik az adott holmira!)

Amennyiben szeretnéd magasabb szintre emelni a vizsgálódást, mérd fel, mennyi időre terjed ki a memóriája.

Ehhez egy ideig tartsd magad mellett a cicát, majd csak utána engedd oda a rejtekhelyhez. Próbáld ki először 5 másodperc, majd 15 másodperc, 30 másodperc, végül 1 perc várakozási idővel. Minél nagyobb az eltelt idő és a sikeres felfedezés, annál eszesebb az állat.

Hangsúlyozzuk, hogy akkor sem kell csüggedned, ha cicád nem a legélesebb kés a fiókban. Hiszen attól még csodálatos kapcsolat lehet köztetek! Ha szeretnéd tudni, mik a jelei annak, hogy kedvenced szeret, olvasd el ezt a cikkünket is!

kutya és macska okos macska teszt tudomány
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink