hirdetés

Ezt jelenti, ha a macskád mindenhová követ a lakásban

Kövess Péter

2024. július 6 - Képek: Getty Images Hungary

Ha a macska feltűnően követ, valószínűleg jó oka van rá: más tényezők mellett akár egészségügyi probléma is állhat a háttérben.

hirdetés

Bár a macskák függetlennek, sőt akár tartózkodónak is tűnhetnek, vannak alkalmak, amikor szabályosan rátapadnak az emberre. Ha te is tapasztaltad már, hogy a macska mindenhova követ, most megtudhatod, hogy ilyenkor mi vezérelheti.

Nem véletlen, hogy a macska a nyomodban van és mindenhova követ

1. Éhség

Az egyik fő ok, amiért a macska követhet, az, hogy éhes: így akarja felhívni a figyelmed, hogy üres a tálja. Egyes macskáknak nagyobb az étvágyuk, mint másoknak, ezért a nap folyamán többször igénylik a táplálékot.

Nem árt ugyanakkor figyelembe venni, hogy a macskákat gyakran a gyomruk vezérli, és idővel „kitanulhatják”, hogy a megfelelő fellépéssel kivasalhatják gazdijukból kedvenc finomságaikat. Így megeshet, hogy kedvenced ebből a célból szegődik a nyomodba – még, ha nem is kimondottan éhes.

2. Figyelemhiány

Az időbeosztásodtól, illetve attól függően, hogy mennyi időt töltesz a macskával való játékkal, előfordulhat, hogy kedvenced mentálisan alulstimulált. Az egyik módja annak, hogy a macskád tudassa veled, hogy több játékidőre és simogatásra vágyik, az hogy a figyelmedet követelve követni kezd.

Lehet, hogy kedvencednek több játékra lenne igénye

3. Kíváncsiság

Természetüktől fogva a macskák nagyon kíváncsiak és szeretik felfedezni környezetüket. Ha egy olyan helyre lépsz be, ahová a macskának nincs bejárására, lehet, hogy azért követ, mert érdekli, hogy mi van ott, és szeretné közelebbről szemügyre venni a területet.

4. Társasági igény

A macskák szoros köteléket alakíthatnak ki egymással és gazdijukkal, illetve családjukkal. Emiatt beléjük ivódott a társas interakció igénye, ami egyfajta biztonságérzetet nyújt számukra.

Ha a macska követ téged, nem kizárt, hogy egész egyszerűen az az oka, hogy élvezi a társaságodat, és úgy érzi, melletted lehet a legnagyobb biztonságban.

5. Betegség

Mivel a jelenléted biztonságérzetet nyújt számára, a macska akkor is hajlamos lehet követni, ha nem érzi jól magát. Erre utalhat, ha ez gyakrabban és hosszabb ideig történik. A magyarázat abban keresendő, hogy az olyan ragadozó életmódot élő állatok, mint a macskák, betegen sérülékenyebbnek érzik magukat. Így kedvencednek az lehet a benyomása, nagyobb a veszélye annak, hogy egy ragadozó megtámadja, és ezért akart a közeledben maradni.

6. Stressz

Csakúgy mint a betegség, a stressz és a szorongás sebezhető állapotnak számít a macskáknál. A gazdival való szoros érintkezés azonban oxitocint szabadít fel, amely pozitív érzést kelt az állatban. Ez azt a feltételezést erősíti, hogy a macskád biztonságban és védve érzi magad a jelenléted által.

Az okok között a stressz és a betegségek is felmerülhetnek

Ezt jelenti, ha a macska követ a fürdőszobába

A fürdőszoba más lapra tartozik. Ha a macska ide követ, annak az lehet az oka, hogy vécézés közben mozdulatlanul kell maradni, a vizelet és a széklet szaga pedig vonzza a ragadozókat. Ezért előfordulhat, hogy

a macska azért akar veled menni a fürdőszobába, hogy megvédjen téged.

Így léphetsz fel ellene

Ha zavar, hogy a macska mindenhová követ, és kicsit több személyes térre van szükséged, első lépésként próbáld megérteni, mi vezérli a macska viselkedését. Amennyiben az ok az éhség, etesd többször, kis adagokkal a nap során. Adhatsz egy esélyt a játékos etetőknek is, amelyek segíthetnek az unatkozó, alulstimulált macskáknak. Szintén megoldás lehet egy automata etető, mivel az időzített etetési ütemezésnek köszönhetően kedvenced előbb-utóbb megtanulhatja, hogy ez a táplálék forrása, így ritkábban fog utánad kajtatni.

Ha inkább arról van szó, hogy a macskád figyelemre vágyik, hasznos lehet az interaktív játékidő növelése – lehetőség szerint olyan játékkal, amely mind számodra, mind kedvenced számára szórakoztató.

Ha a macska szokatlan tüneteket mutat – megváltozik az étvágya, vagy hányás, hasmenés, légzési problémák, mozgási nehézségek jelentkeznek nála, akkor joggal feltételezheted, hogy egy betegség következtében ragaszkodóbb. Ilyen esetben értelemszerűen az állatorvost felkeresve a mögöttes egészségügyi állapotot kell kezelni. Amikor ez folytonos éhséggel tárul, felmerülhet például a pajzsmirigy-túlműködés gyanúja is.

Ha a macska a stressz vagy a szorongás jeleit mutatja, nyugtató hatású termékek vásárlása, illetve az extra simogatás, ápolás segíthet annak leküzdésében, indokolt esetben pedig az állatorvos vényköteles gyógyszereket is felírhat.

Végezetül, ha vannak olyan helyiségek vagy területek otthonodban, ahová semmiképp nem szeretnéd, hogy a macska belépjen, tartsd zárva az ajtókat vagy szerelj fel kisállatokhoz szánt kapukat.

És vajon mennyi ideig maradhat egyedül a macska a nap során? Ebből a cikkünkből megtudhatod a választ.

betegség éhség játák követ macska magányos stressz vislekedés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!