hirdetés

Ezt jelenti, ha sárga folyadékot hány a macskád

Kövess Péter

2024. június 28 - Képek: Getty Images Hungary

Ha a macska sárga folyadékot hány, az nagyon ijesztő tud lenni, de nem feltétlenül ad okot aggodalomra – kivéve, ha ezek a tünetek kísérik.

hirdetés

Számos oka lehet annak, hogy a macska hány, és kiüríti a gyomra tartalmát. Ha sárga folyadék távozik belőle, gyakran egy hétköznapi dolog áll a háttérben, de felmerülhet bizonyos egészségügyi problémák gyanúja is. Cikkünkből megtudhatod, milyen esetben érdemes állatorvoshoz fordulnod.

Ha a macska sokat hány, valamilyen háttérbetegsége lehet

Miért hány sárga folyadékot a macska?

„A macska (és a kutya) gyomra úgy alakult ki, hogy megkönnyítse az állat számára a hányást. Ez egy normális testi folyamat, de a hányás tartalma néha aggodalomra adhat okot” – mondta el kérdésünkre dr. Bodó Andrea állatorvos.

A hányadék színét a benne levő váladékok (például gyomornedv, epe vagy vér) határozza meg, illetve az elfogyasztott táplálék is beszínezheti.

Miközben üres gyomor esetén a hányás általában áttetsző vagy fehér színű, és habos állagú, addig telt gyomornál látható ételmaradványokat, szőrcsomókat, növényi részeket vagy akár idegen testeket is tartalmazhat. Ellenben, ha piros vagy bordó, akkor vér lehet benne, ami rendellenesnek számít.

Sárga hányás leginkább az epétől vagy sárgás színű táplálékok fogyasztásától fordulhat elő.

Mennyire problémás, ha epét hány a macska?

Az epe egy máj által termelt folyadék, amely az epehólyagban tárolódik. Sárga színét egy bilirubin nevű anyag adja, ami akkor keletkezik, amikor a máj lebontja a vörösvérsejteket.

Az epe általában étkezés közben szabadul fel, hogy segítse az étel emésztését.

Ha azonban a gyomor hosszú ideig üres marad, az epe felhalmozódhat. Ez irritálhatja gyomor nyálkahártyáját, és hányáshoz vezethet. Vagyis, ha macska epét hány, annak jellemzően az az oka, hogy sokáig nem evett. Ez általában nem veszélyezteti az egészségét, mindaddig, amíg nem viselkedik szokatlanul és nincsenek más tünetei.

A sárga hányás epefolyadék lehet

Ha viszont kedvenced a letargia vagy a hasi fájdalom jeleit mutatja, vagy látványosan csökken az étvágya, nem kizárt, hogy valamilyen háttérbetegsége van.

Milyen egészségügyi problémákra utalhat?

Ha a macska szőrgolyót hány (ami a tisztálkodás során lenyelt szőrből áll, amely irritálja a gyomrot), az gyakran kis mennyiségű epével keveredik. Amíg ez eseti jelleggel történik, nem kell megijedni tőle.

De ha a macska epét hány, nem eszik és fogyni kezd, elképzelhető, hogy egy szőrgolyó bélelzáródást okozott nála, ami azonnali állatorvosi beavatkozást igényel.

Ha a macska étvágytalansága elhúzódik, nem lehet kizárni a gyomorgyulladást sem, ami a gyomorban felhalmozódó epe következménye. A sárgás hányás emellett az alábbi egészségügyi állapotokkal is összefügghet:

  • A máj vagy az epehólyag betegsége. Ezt kiválhatja gyulladás, fertőzés vagy az epeutak elzáródása, és gyakran csökkent étvággyal, súlycsökkenéssel, illetve a bőr és a szemek besárgulásával párosul.
  • Hasnyálmirigy-gyulladás. Ha a hasnyálmirigy gyulladt, elzárhatja az epevezetéket, amelyen keresztül az epe áthalad. Ilyenkor a hányás mellett gyakran hasmenés, hasi fájdalom és letargia tapasztalható.
  • Gyomorhurut. Az állapot a gyomor és a belek gyulladásának eredménye, ami szintén hasmenéssel és csökkent étvággyal járhat.
  • Cukorbetegség. Magas vércukorszintjük miatt a cukorbetegségben szenvedő macskák epét hányhatnak. Erre utalhat, ha az állat gyakrabban iszik, vagy lecsökken a súlya.
  • Vesebetegség. A vérben felhalmozódó méreganyagok vesebetegséget okozhatnak. Ebben az esetben az üres gyomor és a fokozott savtermelés kombinációja vezethet sárga színű hányáshoz – csakúgy, mint a savas refluxnál.
Szőrcsomó is okozhatja

Mikor kell állatorvoshoz fordulni?

Ha kedvenced epét hány, de emlékszel, hogy előző este kihagyta a vacsoráját, és egyébként normálisan viselkedik, akkor vélhetően csak arról van szó, hogy az üres a gyomra. Ha viszont a fenti tüneteket bármelyikét mutatja, ne kockáztass, és a biztonság kedvéért mielőbb fordulj állatorvoshoz!

Ha a macska hasa sűrűn fel van puffadva, és étvágytalan, lehetséges, hogy a tüneteket az irritábilis bél szindróma (IBS) okozza. Erről a betegségről itt olvashatsz bővebben.

állatorvos betegség epe gyomor hány hányás macska szőrgolyó
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!