hirdetés

Miért fröcsköli ki a macska a táljából a vizet? Így szoktasd le róla

Mádi-Krezinger Cintia

2024. január 24 - Képek: Getty Images Hungary

A kedvenced itatótálja körül állandóan áll a víz, mert az állat kifröcsköli? A bosszantó szokás hátterében több ok is állhat, de jó hír, hogy megfelelő odafigyeléssel és néhány praktika bevetésével mindegyik orvosolható.

hirdetés

Cicagazdiként sokszor megfordul az ember fejében, hogy a macskák néha direkt tolnak ki velünk és tesznek olyan dolgokat, amikről tudják, hogy nem szabad. Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy nincs így, de hajlamosak lehetünk ezt gondolni, amikor már ötvenedszerre próbálunk megtanítani valamit a kedvencünknek – sikertelenül. Egy ilyen probléma lehet az, amikor szándékosan kifröcsköli a macska a vizet a táljából. Nyilvánvalóan nem véletlen a mozdulat, ahhoz azonban, hogy megértsük a szándékot, a macskák evolúcióját kell jobban megvizsgálnunk.

A macskák és a víz

Bár a cicák többsége utálja, ha vizes lesz, akadnak olyanok, akik számára rendkívül érdekes a mozgó víz megfigyelése. Ezért lehet, hogy a kedvenced például szívesen odanyúl a folyó csapvíz alá, vagy paskolja a tálkájában lévő vizet, hogy az megmozduljon.

A házi macskák vadon élő őseinek nem voltak még menő tálkái – folyókból és patakokból ittak. Tudták, hogy a pangó vizek potenciális veszélyforrást jelenthetnek számukra, így a mozgó víz pozitív dologként ágyazódott be a DNS-ükbe. Ráadásul a természetes vizekből kényelmes is volt az ivás.

A fentieket megvizsgálva tehát érdemes egy kicsit más irányból megközelíteni a kifröcskölés kérdését, és ezen ősi ösztönök mentén megpróbálni rájönni, mi okozza a cicád furcsa viselkedését.

Lehetséges gondok az itatóval

Előfordulhat, hogy a tál túl alacsonyan vagy épp túl magasan van. A természetben a macskáknak lehetőségük volt arra, hogy mindig a számukra legkényelmesebb pozícióban igyanak. A négy fal között azonban a gazdi választja ki az itatót – és ez nem mindig igazodik az állat igényeihez. Nézd meg, hogy egy más típusú tálnál is folytatódik-e a fröcskölés. Ha nem, akkor probléma megoldva!

Egy túl kicsi tálka is okozhat kényelmetlenséget az állatnak, aki az úgynevezett bajuszfáradtság következtében nem akar inni belőle. Egy természetes élővíznek nincs pereme, ami gátolná az állatot az ivásban, egy nem megfelelő méretű itató azonban zavarhatja a cicát a folyadék fogyasztásban. Válassz szélesebb edényt, esetleg próbáljatok ki egy ivókutat, amely minden ősi ösztönt kielégít.

Bár lehet, hogy azt gondolod, elég gyakran cseréled a kedvenced vizét, valójában a napi egyszeri vízcsere nem biztos, hogy elég. Ha olyan helyen laktok, ahol magasabb a levegőben a szállópor mennyisége (például egy forgalmasabb út mellett), a kedvenced táljában pillanatok alatt megülhet – érthető, ha a cica nem akarja elfogyasztani, és inkább megpróbálja kikotorni a szennyezett részt. Inkább önts egyszerre kisebb mennyiséget a tálba, és cseréld gyakrabban a vizet.

Mivel a macskák eredetileg nem az itatóhelyek közelében fogyasztották el a zsákmányukat, egy további lehetséges ok lehet az, hogy a cicádnak nem tetszik, hogy az itatója az etetőtálja mellett van. Helyezd át máshova valamelyik edényt, és nézd meg, változik-e a helyzet.

Egyéb lehetséges okok

Bár jó eséllyel a fentiek valamelyike megoldást nyújt a problémádra, fontos megjegyezni két további lehetőséget, ami fröcskölésre késztetheti a kedvencedet.

Az egyik az, hogy mivel a cicád tudja, hogy idegesít téged a fröcskölés, pont azért csinálja, hogy felhívja magára a figyelmedet, mert nem kapja meg a számára megfelelő mennyiségű törődést. A mosdókagylóba is azért szokott befeküdni, mert ez a lakás egyik legforgalmasabb része, és tudja, hogy előbb-utóbb észreveszed őt, és talán kap némi simogatást.

Biztosíts a cica számára több közös programot, és szerezz be olyan játékokat, amikkel egyedül is elszórakoztatja magát.

Végül pedig lehetséges, hogy a cicádnak valami olyan egészségügyi problémája van, ami gátolja őt az ivásban. Figyeld a viselkedését, és ha azt gyanítod, hogy betegség állhat a háttérben, mielőbb keressétek fel az állatorvost!

Sok esetben az itatótállal kapcsolatos problémákra megoldást nyújthat a macska szökőkút. Ebben a cikkünkben minden fontos információt megtalálsz róla.

folyóvíz ivás miért problémák az itatótállal
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!