hirdetés

Így mentheted meg a cicád életét, ha fuldoklik

Hangai Lilla

2023. augusztus 30 - Képek: Getty Images Hungary

Az egyik legijesztőbb dolog egy gazdi számára, ha azt látja, hogy valamitől fuldoklik kedvence. Amellett, hogy eluralkodik rajta a teljes pánik, tehetetlennek is érzi magát. Nem kell azonban ennek így lenni; a macskákon is alkalmazható a Heimlich-manőver.

hirdetés

A következőkben arról olvashatsz, hogy mit tehetsz egy fuldokló macska életének megmentéséért.

A köhögés a fulladozás egyik legárulkodóbb jele.

Ezek a jelei annak, hogy a macska fuldoklik

Biztos, ami biztos, először tegyük tisztába azt, hogy hogyan néz ki egy fuldokló macska:

A fuldokló macska esetében így viselkedj

Nem egyszerű kivitelezni, de a legfontosabb, hogy ebben az esetben próbálj annyira higgadt maradni, amennyire csak lehet. Csak és kizárólag így tudsz hatékony lenni és meghozni a megfelelő döntéseket.

Először is gyengéden, de határozottan tartsd meg a cicát, ne hagyd, hogy mozogjon. Ha lehetséges, óvatosan nyisd ki a száját, hogy lásd, van-e benne valami és azt a valamit kézzel ki tudod-e szedni. A nyelvét is előre húzhatod gyengéden, hogy jobban láss. Ha lehetőséged van arra, hogy kézzel kiszedd a bent ragadt tárgyat, nyugodtan tedd ezt meg, de légy óvatos, nehogy megsértsd közben a macskát. Semmi esetre se dugd le a torkán az ujjadat vagy bármi mást, ezzel csak rontanál helyzeten!

Ha nem tudod kézzel eltávolítani a bent ragadt idegen anyagot vagy tárgyat, alkalmazd a Heimlich-manővert.

Így hajtsd végre a Heimlich-manővert a macskán

  • Emeld fel a macskát és a hátával feléd szorítsd a mellkasodhoz. A cica álljon függőlegesen, a lábai lógjanak szabadon.
  • Érezned kell egy puha mélyedést a bordák alatt, ahová a kezedet be tudod illeszteni, ez a gyomorszáj helye. A macska méretétől függően az ökölbe szorított kézfejed belső felét vagy az ujjbegyeidet illeszd ide.
  • 3-5 gyors, felfelé irányuló lökéssorozattal nyomd meg a macska hasát.
  • Ezután nyúlj a szájába, hogy megnézd, sikerült-e az idegen tárgyat a felszínre hozni.
  • Ha nincs semmi a szájában, tartsd meg a macskát a csípőjénél fejjel lefelé és nyitott tenyérrel határozottan ütögesd meg a hátát.
  • Újra ellenőrizd a szájüreget.

Ha a tárgy kijött, a légzés ütemének vissza kell állnia normálisra és az ínynek is vissza kell változnia rózsaszínűre. Amennyiben a Heimlich-manőver nem segített, azonnal orvoshoz vagy a sürgősségire kell vinni a macskát!
Még ha sikeresen eltávolítottad is a technikával az idegen tárgyat, akkor is azonnal állatorvoshoz kell vinni a cicát; csak ő tudja ellenőrizni, hogy nem sérült-e meg.

Így óvd meg kedvencedet a fulladástól

Sajnos erre nincs különös trükk; egyszerűen ügyelni kell arra, hogy a macska mihez fér hozzá. Egy macskatartónak kötelessége macskabaráttá tennie a lakást! A cicák kíváncsi lények, mondhatni mindenbe beleütik az orrukat, így nagyon fontos, hogy mihez férnek hozzá, mit érnek el.

Különösen óvni kell őket az apró irodai kiegészítőktől, a hobbi és dekorációs kellékektől, a konyhai kiegészítőktől, mint például szívószálak, fóliák, csomagólanyagok, gumigyűrűk, stb., de a különböző apró elemekkel rendelkező játékok és pénzérmék is kockázatot jelenthetnek.

cicabarát otthon felelős gazdi fuldoklik a macska heimlich-manőver
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink