hirdetés

A híres versenyló, Kincsem legjobb barátja Csalogány cica volt: nélküle még versenyezni sem volt hajlandó

Ferenczi Deborah

2023. március 27 - Képek: Facebook, Wikipédia – Kincsem (versenyló)

Kincsem, az 1800-as évek végén élő, sokszoros díjnyertes, Magyarországról származó, sokak által legyőzhetetlen csodakancaként emlegetett versenyló hírneve máig fennmaradt. Nevét még egy kisbolygó is őrzi, melyet Sárneczky Krisztián fedezett fel 2007-ben. Azonban azt kevesen tudják, hogy a ló leghűbb pajtása egy fekete-fehér foltos macska volt, aki a Csalogány névre hallgatott.

hirdetés

Kincsem körül számos legenda kering. Ugyanis már csak szimplán az is vitatott, hogy hol látta meg a napvilágot. A legtöbben úgy vélik, hogy ennek a helyszíne Kisbér, de egyes szakértők valószínűbbnek tartják, hogy Blaskovich Ernő tápiószentmártoni birtokán született. De az újabb kutatások születése helyét már ugyancsak Kisbérre teszik. Azonban a lóról született mondák közé tartozik, hogy rendkívül kényes volt az ivóvízére, és bizony a legnagyobb támasza egy macska volt.

Kincsem és a macska barátsága

A macska és Kincsem barátsága egészen régre nyúlik vissza. Ugyanis a gödi birtokon – ahol a híres kanca töltötte fiatal éveit – barátkozott össze a Csalogánnyal, az idomár nőstény cicájával, akivel egy életre szóló barátságot kötött. Itt jóformán együtt nőttek fel, egymáshoz csiszolódtak, és ez a kapcsolat olyannyira elmélyült, hogy a versenyló állítólag Csalogány társaságában tudott a leginkább megnyugodni és relaxálni. A macska egyébként a kezdetektől ott volt Kincsem minden edzésén, majd később versenyein is, ahol nemcsak szuper szurkolóközönséget, hanem komoly lelki támogatást is nyújtott számára. Olyan mély bizalmi kapcsolat volt köztük, hogy sokszor a cica a ló hátán ücsörgött.

Barátságuk igazán mély kapcsolat volt

Egyszer a boulogne-i kikötőben elkóborolt a macska az istálló mellől, és mire észrevették az eltűnését, sehol sem találták. Kincsem egyszerűen nem volt hajlandó megmozdulni, pedig éppen indulásra készültek. Így hát az egész személyzet elkezdte bőszen keresni a cicust, aki nagy nehezen végül előkerült. Azonban ez sem volt egyszerű, ugyanis a macska igencsak messzire kóborolt, így jutalmat tűztek ki annak, aki megtalálja az elveszett állatot. Így végül meg is került a cica, amikor pedig újra találkozott a lóval, az hatalmas nyerítéssel üdvözölte, majd az elbeszélések szerint odadugta hozzá a fejét, ezzel jelezve azt, hogy mennyire örül a jelenlétének. Ezután természetesen gond nélkül elindult a következő versenyre.

Bár egyébként többször is előfordult, hogy az egész istálló az elveszett macskát kereste, ugyanis az addig nem volt hajlandó versenyezni, amíg az nem volt ott. Kincsem egyébként köztudottan kissé bogaras volt, és több beidegződése is volt. Példának okáért egyszer nem sikerült egy versenypálya közelében számára megfelelő vizet találni. Így egy teljes napig nem volt hajlandó inni, egészen addig, amíg nem találtak ínyére való ivóvízre.

A macska minden versenyre elkísérte

Kincsem minden idők legeredményesebb versenylova volt, aki 1876-1880 között 54 futamon indult, és mindegyiket meg is nyerte. Beutazta fél Európát és hatalmas sikereket szerzett például Ausztriában, Németországban, Angliában és Franciaországban is. Hű társa volt Csalogány, aki minden versenyén ott volt a közönség sorai között, majd a verseny után is mindig boldogan üdvözölte Kincsemet. Lehetséges, hogy ez a támogató háttér tette annyira sikeressé a lovat, ugyanis az állat Európa legjobbjait verve mindig győzött. Ezzel legendássá vált, ugyanis ezt a teljesítményt egyetlen versenyló sem tudta elérni azóta sem. Arról nem is szólva, hogy világhírnevet szerzett a magyar versenylótenyésztésnek.

Annak ellenére, hogy sokan nem is hallottak még Csalogányról, mégis a 2017-ben elkészített Kincsem filmben igencsak jelentős szerepet kapott a macska. Így már a nyilvánosság számára is egyértelmű lett, hogy a versenylónak mennyire fontos volt ez a mély barátság. Egyébként nem is feltétlen ritka az, hogy egy macska ilyen szoros barátságot köt egy másik állattal, hiszen ha együtt nőnek fel, akkor bizony képesek nagyon szoros kapcsolatot kialakítani egymással. Azonban az, hogy ennyire mély barátság és őszinte ragaszkodás alakuljon ki egy cica és egy ló között, az nagyon ritka, ám annál szebb történet.

barátságos macska csalogány híres macska kincsem kincsem és csalogány ragaszkodik ragaszkodik a macska szeret a macska szeretet történelem
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink