hirdetés

Home office cicával: így kötheted le kedvencedet, hogy ne zavarjon munka közben

Ferenczi Deborah

2023. május 2 - Képek: Getty Images Hungary

A Covid-járvány miatt sok embernek kellett hirtelen áttérnie az otthoni munkavégzésre, azonban van, akinek a mai napig gondot jelent a vele élő kisállat lekötése a home office idején. Ennek oka a cicák esetében is az, hogy nagyon társaságkedvelőek. A túlzott érdeklődés miatt pedig gyakran zavaró tényezővé válhatnak. Ha te is azok közé tartozol, akiknek kedvencük mellett kell dolgozniuk, akkor a következő tippek segíthetnek, hogy zökkenőmentesebben teljen a munkaidő.

hirdetés

Az alábbiakban olyan tippeket szedtünk össze, amelyek jelentősen megkönnyíthetik a home officeban való munkát akkor is, ha egy virgonc cicával kell megosztanod a lakásodat.

1. Hozz létre egy munkaterületet!

Az egyik legpraktikusabb dolog, amit megtehetsz, hogy egy külön munkaterületet alakítasz ki magadnak, amelyet kizárólag a munkavégzésnek szentelsz. Ez lehet egy külön szoba, vagy csak egy kis asztal a nappaliban, de legyen némiképp elszeparálva attól a helytől, ahol ez idő alatt a macskád tartózkodik. Így valamelyest képes leszel zavartalanul a munkádra koncentrálni.

2. Készíts játékteret a macskádnak!

A macskádnak szüksége van a szórakozásra és a játékra, ezért fontos, hogy készíts neki egy kis személyre szabott játékteret, amelyben szabadon játszhat, miközben te dolgozol. Ehhez egy macskalétra vagy egy kaparófa is elegendő lehet.

3. Figyelj az etetésre és az itatásra!

Annak ellenére, hogy te éppen dolgozol, fontos, hogy a macskádnak mindig legyen friss víz és elegendő mennyiségű étel a tálkáiban. Ha éhes vagy szomjas, akkor a viselkedése sokkal zavaróbb lehet, és folyamatosan zaklatni fog. Emellett ügyelj arra is, hogy a tálkái távol legyenek a munkaterületedtől, ezzel is védve magadat és a munkaeszközeidet.

4. Tanítsd meg a macskádnak, hogy ne zavarjon munka közben!

Ha a macskád hajlamos rá, hogy folyamatosan zavarja a munkát, akkor fontos, hogy megtanítsd neki, hogy ezt ne tegye. Megpróbálhatod jutalomfalatokkal ösztönözni. Ez úgy tedd, hogy amikor a macskád játszani vagy ölelkezni akar, akkor egyszerűen hagyd figyelmen kívül a közeledését, és csak akkor jutalmazd meg, amikor már végeztél a munkáddal. Így előbb-utóbb meg fogja tanulni azt, hogy érdemes téged békén hagyni.

5. Használj zajcsökkentő fejhallgatót!

Ha a macskád még mindig zavaró tényezőnek bizonyul, akkor érdemes lehet beszerezni egy zajcsökkentő fejhallgatót. Ez segíthet abban, hogy kiszűrd az állat nyávogását, illetve az egyéb zajokat. Így könnyebben tudsz koncentrálni a munkádra.

6. Néha foglalkozz vele egy kicsit!

Annak érdekében, hogy cicád ne érezze magát teljesen elhanyagolva, fontos, hogy időnként tölts vele is időt. Ez lehet egy kis játék vagy egy rövid összebújás, amely segít abban, hogy a macskád érezze, továbbra is szeretetteljes figyelemre számíthat tőled.

Végezetül amennyiben ezen megoldások közül egyik sem válik be, akkor érdemes lehet kérni egy barátod vagy családtagod segítségét. Ám az is lehet, hogy egyszerűen csak a napirendeden kell módosítanod, és az állat nappali alvási szokásaihoz igazítanod a munkát – bár tudjuk, ez sok esetben teljesen megoldhatatlan.

aktív a macska aktivitás kötődik a macska macska és ember macska és gazdája minőségi idő szeret a macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink