hirdetés

7 dolog, amivel bosszantod a macskád: a túl sok és a túl kevés figyelem is az őrületbe kergetheti

Jakab Viktória

2023. május 1 - Képek: Getty Images Hungary

Érezted már úgy, hogy bár jót akarsz, mégis a cicád idegeire mész? Ismerős a helyzet, amikor méltóságteljesen elvonul, közben lesújtó pillantásokkal jutalmaz? Egy cica nem szereti, ha olyan dolgot erőltetünk, amihez épp nincs kedve, még akkor sem, ha öt perccel ezelőtt odavolt érte. Adunk egy kis segítséget, mi az, amit ki nem állhat.

hirdetés

Mindannyian szeretnénk cicánk kedvében járni, de valljuk be, néha nem egyszerű a dolgunk. Mieshelle Nagelschneider, amerikai macskaviselkedés-kutató osztotta meg, mi az a néhány szokás, amiről szinte biztosan kijelenthetjük, egy cica sem szereti.

Egy cica nem szereti, ha túl egyszerű dolga van.

1. Egy cica nem szereti, ha egy minden játékát egy helyre pakolod

Ki látott már olyat, hogy minden zsákmány egy helyben ácsorogva, jól láthatóan várja, hogy levadásszák? Természetes környezetben a cicák sokféle állatra vadászhatnak. Szerepelnek a listán madarak, egerek, rovarok, hüllők, ráadásul azon helyszínek lehetősége is széles skálán mozog, ahol rájuk bukkanhatnak. A macskák zsákmányai lyukakban, fészkekben, bokrok mögött, fákban, sziklák alatt és vízben rejtőznek. Otthon is próbáljuk sok különböző típusú játékkal ellátni, lehetőleg variáljuk az elhelyezésüket, így utánozva a kültéri környezetet. A macskák ösztönösen vágynak erre a változatosságra, és ha ezt megteremtjük, elkerülhetjük, hogy egy unatkozó, stresszes és boldogtalan macsekkal éljünk együtt. Ha mindenáron kosárban szeretnénk tartani azokat a játékokat, akkor legalább legyen otthon több kosarunk elszórva a lakásban.

2. Egy cica nem szereti, ha az arcába lógatod a játékát

A zsákmány többnyire menekül a macska elől, nem pedig ráugrik. Amikor játszunk vele, tegyünk meg mindent, hogy a zsákmányt távol tartsuk tőle. Ez segít imitálni a valódi prédák viselkedését, amik megpróbálnak elmenekülni vagy elrejtőzni. Ilyenkor aktiválódik a macska agyában a vadászatért felelős áramkör, és olyan kémiai folyamatokat indít el, amik garantáltan feldobják a hangulatát. A bújócskák vagy a „Whack-A-Mole” típusú elemmel működő játékok szintén segíthetnek a vadászat legjobb részét biztosítani: az elrejtett zsákmányt. A macskák ösztönösen szándékosan félig megölik a zsákmányukat, csak azért, hogy elengedjék, és megismételhessék a vadászat izgalmát. Ezt az élményt mi is megteremthetjük a cica számára, ha a pálcajátékát a bútorok mögé mozgatjuk, hogy hallja, de ne lássa. Ezzel a stratégiával sok macskatulajdonos először látja egyébként nyugodt macskáját játszani!

3. Egy cica nem szereti, ha elvárod, hogy engedelmes legyen

A macskák nem kutyák. Érdekes módon ez a két legkedveltebb kedvenc nem is különbözhetne jobban egymástól. A kutyák engedelmeskednek, és megpróbálnak a gazdi kedvében járni, hogy a falka részei maradhassanak, de a macskák nem osztják ezt a gondolkodásmódot. Egy macska inkább hasonlít mókusra vagy mosómedvére. Lehet, hogy az ételért vagy a jutalomfalatért megteszi, amit akarsz, de engedelmeskedni? Ez egyszerűen nem az ő stílusa.

4. Egy cica nem szereti, ha nem szentelsz neki elég figyelmet…

Bár a macskák néha távolságtartónak vagy zárkózottnak tűnhetnek, az igazság az, hogy hatalmas szociális repertoárral rendelkeznek. Más macskákhoz dörgölőznek, ápolják őket, és játszanak-verekednek egymással. Azt is tudjuk, hogy tanúsítanak ilyen viselkedést más fajokkal, például kutyákkal és emberekkel szemben is. Ha beszélünk hozzájuk, játszunk velük, simogatjuk őket, az mind a figyelem olyan formája, amelyet a macskák megértenek. Még az is számít, ha egy szobában töltjük velük az időnket, és ez is kialakíthatja a kötődést cica és gazdi között.

5. …de azt sem, ha túl sok figyelmet kap

Igen, tudom, a macskák titokzatos lények! Észrevetted már, hogy kedvenced néha nem jön, amikor hívod, máskor viszont rohan? Vagy az egyik percben követeli a figyelmed, a következő percben pedig úgy bánik veled, mint egy szobatárssal, akit nem is kedvel? A legtöbb macska tudatja velünk, ha figyelmet akar, de vannak, akiknek egy kis hízelgésre lehet szükségük. Bármit is teszünk, ne erőltessük a helyzetet, és ne vegyük fel a macskát akarata ellenére. Jobb, ha úgy érzi, hogy ura a helyzetnek, és nem érez nyomást. Ha nem nagyon szereti, ha simogatják, inkább játszunk vele egy pálcás játékkal.

6. Egy cica nem szereti, ha ráripakodsz

Ez remélhetőleg magától értetődik. Egy macska megbüntetése a nem kívánt magatartása miatt stresszes a számára, de valószínűleg nem kapcsolja össze, hogy a viselkedése vezetett a szidáshoz. Ám még ha így is lenne, valószínűleg nem fogja abbahagyni azt. Lehet, hogy elmenekül, amikor tapsolunk vagy rászólunk, amiért felugrott a konyhapultra, de nem fogja megérteni, hogy ez a viselkedés helytelen volt, és hogy nem szabad többé megismételnie. Még az is lehet, hogy úgy dönt, akkor is felugrik a pultra, amikor nem vagyunk a közelben, mert olyan furcsán viselkedünk, amikor ezt teszi. A dorgálás másik szerencsétlen következménye az, hogy elveszthetjük a macska bizalmát. Idővel elkerülhet minket, és visszahúzódóvá válhat.

Egy cica nem szereti, ha nem figyelnek rá, és jelzi, ha törődésre vágyik.

7. Az sem jó, ha túl ritkán kap enni

A macskák és kiscicák számára stresszt okozhat, ha túl sok idő telik el két etetés között. Elmúltak már azok az idők, amikor naponta csak kétszer etettek egy macskát, 10-12 óra különbséggel. A legjobb, ha naponta többször kapnak enni, rövidebb időközönként. Ha hosszabb ideig üres a gyomra egy cicának, akkor boldogtalan és stresszes lehet. Viselkedési problémák merülhetnek fel, például fokozott karmolás, túlzott hangoskodás, macskák közötti agresszió, sőt a gazdival szembeni agresszív fellépés. Mind a konzerv, mind a száraz macskaeledelhez rendelkezésre állnak időzített etetők, így ezek segítségével könnyedén megvalósíthatjuk ezt a továbbfejlesztett etetést.

büntetés etetés játék macska és ember macska és gazdája macska gazdi játék macska ösztönei vadászösztön
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink