hirdetés

Másfél hétig élt a ház falában egy macska Óbudán

Gerhát Petra

2024. július 4 - Képek: Getty Images Hungary

Napok múltán sikerült kiszabadítaniuk a Maszat nevű macskát egy budai tízemeletes ház falából. Végül a tulajdonos beleegyezésével egyszerűen kivágták a falból.

hirdetés

Maszatot, aki régen kijárós cica volt egy kertes házban, gazdája örökbe fogadta. Amikor hazavitte az óbudai társasházba, még nem tudta, de a fürdőszobában egy apró járat szabadon maradt a vízóra mögött, ahonnan lényegében az egész épület belső rendszere bejárható volt. A cica megtalálta a szökési útvonatlat, azonban kijáratot már nem lelt. 

Egy lyukon át mászott be a ház falába, majd kóborolt emeleteken keresztül a szökevény macska

 

Megtalálta a ház falán a rést a macska

„Maszat egy befogadott cica” – mesélte Miklós, a cica gazdája a Blikknek. – „Korábban kertes házban lakott, de a gazdái huzamosabb időre külföldre költöztek, így most én vigyázok rá. Ki tudja, talán vissza akart szökni a régi otthonába, amikor meglépett tőlem.”

Másfél héten keresztül bolyongott a falba rejtett járatokban, melyek az emeleteket összekötő vízcsövek számára vannak kialakítva. Akár a tízemeletes ház minden szintjén megfordulhatott, de sem haza nem sikerült mennie, sem alternatív kijáratra bukkannia

„Nem csak egy függőleges csövet kell elképzelnünk, vannak benne vízszintes platók is” – mondta Balázs László, a Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője. Miklós őket hívta segítségül, amikor már minden elveszettnek tűnt.

A kutató-mentők mentették ki a ház falában ragadt macskát

A gazdi végigjárta az egész házat, több lakásban kért segítséget ahhoz, hogy cicáját kiszabadítsa, de nem járt sikerrel. Egy idő után rájöttek a falakból érkező hangok segítségével, hogy Maszat a 3-4. emelet között vert tanyát. Gazdája a csöveken keresztül etette, a cica azonban annyira nem volt motivált, hogy magától előbukkanjon, bárhogy is hívták. 

A macskának óriási szerencséje volt, mert éppen akkor csőtörés volt a házban, így vízhez is jutott. Gazdája szó szerint mindent bevetett, hogy megtalálja, kötelet eresztett le a járatba, a mobiltelefonját lógatta be, így próbálta videóra venni a járat belsejét. Az egyik ilyen felvételen fedezte fel Maszat fülét és világító szemét.

Falat kellett bontani a macska érdekében a házban

A mentőcsapat így konkrét lakásba érkezett,  a tulajdonos beleegyezésével megbontották a falat a konyhában. A macska azonnal kiugrott a lyukon, majd berohant az egyik szobába. Itt pedig már egyszerűen be tudták fogni, hogy visszajuttassák gazdájának. Miklós szerint Maszat a történtek óta sokkal jobban értékeli a jelenlegi helyzetét, és úgy néz ki, nem tervez újabb szökést.


Vajon miféle titkos mágia húzza a cicákat a kényelmetlennek és szűknek tűnő dobozok felé még akkor is, ha cicafekhelyek, kosarak, párnák és plédek tömkelege áll a rendelkezésükre a lakásban? Ebből a cikkünkből megtudhatod, miért törekednek macskák befészkelni magukat a legkisebb helyekre.

benti macska beszorult a macska mentett macska örökbefogadott macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!