hirdetés

Ezt a 3 dolgot mindenképp tedd meg a macskabiztos otthonért ivartalanítás után

Gerhát Petra

2023. május 24 -  Képek: Getty Images Hungary

A felelős állattartás együtt jár a rendszeres orvosi vizsgálatokkal és műtétekkel is. A vizsgálatok, az utazás, a lábadozás időszaka lelkileg megterhelő lehet kedvencünk számára, ezért érdemes jó előre kigondolni, hogyan tudjuk megkönnyíteni otthonunkban a regenerálódását például ivartalanítás után.

hirdetés

Ha tenyésztőtől választunk kiscicát, az első hetek orvosi szűrővizsgálatain és az oltásokon valószínűleg már túlesik, mire beköltözik a lakásunkba. Azonban az évek során számtalan alkalommal kell még az állatorvossal találkoznia. Minden egyes műtét viszontagságos lehet számára, de te megkönnyítheted a regenerálódását, ha kicsit átrendezed az otthonodat. Most megmutatjuk, mi az a 3 dolog, amit  megtehetsz, hogy biztonságban legyen a macska az ivartalanítás után.

Ahogy a gyermekeknél, úgy a kölyökmacskáknál is oltásokkal igyekeznek kialakítani az alapimmunitást, így megelőzve azokat a betegségeket, amikért az életükkel fizethetnek a későbbiekben. Ugyan a kijárós cicák sokkal nagyobb veszélyben vannak amiatt, hogy más állatokkal találkoznak, de a kizárólag bent tartott macskákra is veszélyes lehet több olyan halálos betegség, melyet gazdijuk a ruháján vagy a cipője talpán bárhonnan hazavihet. Érdemes ezért betartani az oltási sort, attól függetlenül, mekkora a cica territóriuma.

Az oltás és az ivartalanítás a hosszú élet titka

Nyolchetes korban kezdődhet meg leghamarabb az oltatás, a szopornyica oltóanyagát aztán hetekkel később ismétli majd az állatorvos. Ezt követően a leukózis, a macskanátha, a FIP, de a veszettség ellen is érdemes vakcinát kérnünk.
Az állatorvosi vizsgálatok optimális esetben nem érnek véget az ajánlott oltásokkal. Érdemes valamikor 5-8 hónapos kor, vagyis az ivaréretté válást megelőzően cicánk sterilizálásáról is gondoskodni, hogy egyéb betegségeket is megelőzhessünk.

A cicák azonban nem viselik jól a szállítással, utazással, idegen érintésekkel járó orvosi vizsgálatokat, főleg, ha még nem sikerül a saját kezünkhöz sem hozzászoktatnunk őket, Érdemes lehet jó előre olyan nyugalmas körülményeket teremteni otthonunkban, hogy a lehető leginkább stresszmentesen regenerálódhassanak. Az Állatorvostudományi Egyetem honlapján ad tanácsokat a bódításos műtéteken átesett cicusokkal való teendőkről. Mivel az ivartalanítás altatásos folyamat, az állatorvos is azt javasolja, hogy még ha amúgy kinti is a cica, a beavatkozás után legalább pár napig bent lehessen. Ez nem csak a seb elfertőződése miatt fontos.

Találjuk meg a módját, hogy egy pár napig magas helyekre se mászhasson fel

– A műtétről mi mindig éber, stabil állapotban adjuk haza az operáción átesett állatokat, de a műtét során pszichotróp szereket használunk, illetve a műtétet követően a hőreguláció is megváltozik – avat be dr. Császár-Szabó Veronika klinikus állatorvos.

Kizárólag bent tartott macskák esetén azt kifejezetten fontosnak tartom, hogy olyan helyen legyen az állat, ahonnan nem tud leesni, és a víz- étel fogyasztásban is van egy kis műtét utáni odafigyelni való

– teszi hozzá.

Mint magyarázza, bódult állapotban ugyanis nagy a félrenyelés veszélye, ezért enni vagy inni csak teljes ébredés után szabad, amikor már képes állva elfogyasztani azt. Az első napon nem kell, hogy sokat egyen, azonban fontos, hogy később visszatérjen az étvágya. Ha bizonytalanok lennénk ebben, ezt külön figyeljük meg! Amennyiben a cicánk hasűri műtéten esett át, a varratszedésig csontos ételeket nem szabad neki adni! Továbbá figyelni kell a testhőmérsékletére és a sebére is.

Mi az, amit cicánk békés gyógyulása érdekében tehetünk?

1, Meleg, barátságos környezet
A műtét utáni sebek könnyen elfertőződhetnek, ami sok komplikációt és fájdalmat okozhat az állat számára. A lábadozás ideje is meghosszabbodhat, ha nem ügyelünk a kezelt területre. Még ha alapvetően kijárós, netán teljesen kint lakik a cicus, a műtétek után pár napig akkor is engedjük be magunk mellé. A tiszta környezet segíti a sebgyógyulást, a meleg lakás pedig meggátolja a kihűlést. Itt tudjuk azt is figyelni majd, hogy iszik és eszik-e rendesen.

2, Kényelmes fekhely a padlón
Mivel a macska az ivartalanítás után – vagy bármilyen altatással, illetve bódítással járó beavatkozást követően – jó ideig szédülhet, így mozgása is bizonytalan lehet, próbáljunk olyan környezetet teremteni, ahol nem serkenti semmi mászásra. Ha van kaparófája, aminek a tetején amúgy szívesen fekszik, érdemes ezt pár napra elzárni előle, nehogy lepottyanjon!

3, Megfelelő ruha vagy gallér
Manapság már a műanyag gallérok mellett a sebet fedő kezes-lábasokat is beszerezhetünk műtött állatainknak. Fontos ugyanis, hogy a varratokhoz ne férjenek hozzá. Különösen a seb gyógyulásának elején ingerelheti a viszketés fokozott nyalogatásra szőrős kis társunkat. Amennyiben nálunk nem elérhetőek a műtét utáni ruhácskák, műanyag gallér akadályozza majd abban, hogy a hasához hozzáférjen. Amíg ezt kell hordania, addig ügyeljünk arra, hogy sehova se szorulhasson be vele akkor sem, ha kíváncsisága újra felfedezésre sarkallja!

állatorvos cicabarát otthon ivartalanítás macska ivartalanítása macska oltásai oltási protokoll
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink