hirdetés

Miért olyan ellenállhatatlan a macskák tekintete?

Molnár Enikő

2023. augusztus 20 - Képek: Getty Images Hungary

A macskák nemcsak elragadó személyiséggel rendelkeznek, küllemük is elbűvölő. A bájukhoz megkérdőjelezhetetlenül hozzátartozik kifejező tekintetük, amivel ezek a veszélyes ragadozók könnyedén leveszik az embert a lábáról.

hirdetés

„A szem a lélek tükre”, és valahogy az emberek egyik gyengesége is, főleg, ha kedvenceinkről van szó. Elég egy pillantás azokba a kifejező szemekbe, és a gazdi máris elolvad. A cicaszemek az emberek számára már-már ellenállhatatlanok: a kitágult pupilla közel ártatlan arckifejezést kölcsönöz a macskáknak, és gyakran olyan, mintha ezt pontosan tudnák. Bájos jellemüket csak kihangsúlyozza ez a tulajdonságuk, főleg, ha mellette még meg is ajándékozzák a személyt egy kis dorombolással, figyelemmel. A macskák tökélyre fejlesztették ezt a hatást, pont ahogyan azt Csizmás kandúr is mutatja.

A cicaszemek mindig hatásosak.

Valóságos Csizmás kandúr

Mindenki emlékszik azokra a jelenetekre a Shrek (felnőtteknek is szóló gyerek)filmekből, amikor Csizmás kandúr leveszi a kalapját, és hatalmas szemekkel néz fel következő áldozatára. A kiszemelt ettől elérzékenyül és megtenne mindent az ismeretlen kandúrért, aki a pillanatnyi gyengeséget kihasználva támad is. Sztereotipikus macskakép, tény és való, mégis gyakran találjuk magunkat hasonló helyzetben: az imádnivaló cicánk felnéz két szép szemével, és máris kapja a simit vagy éppen az ételt.

Néhány évvel ezelőtt betört a köztudatba egy vörös cica, Pisco névvel, aki majdnem kiköpött hasonmása Csizmás kandúrnak, és ezzel közel 600 ezer követőt vonzott be Instagramon. Ez is mutatja a cicaszemek különleges erejét.

Miért ilyen hatásos?

Annak ellenére, hogy tudjuk, a cicaszemek igazából csak az anatómiának és az alkalmazkodásnak köszönhetők, nem válnak kevésbé elragadóvá.

A cicaszemek (rövid) tudománya

A macskák szemének felépítése legalább annyira tökéletes, mint a testük többi része. A szem egészéből (jelen esetben) nekünk csak egy rész, ami fontos: a pupilla, ami a cicáknál függőlegesen nyújtott. Ez a forma segítségükre van abban, hogy az eléjük táruló kép bizonyos részleteit kifejezetten élesen lássák. Pupillájuk a bejövő fényhez képest tágul vagy szűkül, tehát fényes nappal csak egy vékony csíkot látunk belőle, sötétedéskor pedig kör alakúvá is válhat. Ez a kimagasló rugalmasságának köszönhető, ami lehetővé teszi, hogy akár legkisebb méretéhez képest 135-szörösére táguljon (összehasonlításképpen az emberek pupillája csak 15-szörösére képes nőni). De ez még nem magyarázza meg, hogy miért tűnik ellenállhatatlannak a „sötét mód”.

Mit tartunk aranyosnak?

Az, hogy kinek mi aranyos, sok minden alapján változik, de van néhány jellemző, amit általában egyöntetűen cukinak tartunk. Ilyen például a kis termet, illetőleg a nagy szemek. A házimacskák pedig mindkettővel rendelkeznek.

Konrad Lorenz etológus tárgyalta először, hogy bizonyos fizikai jellemzők, mint a nagy fej, a gömbölyded arc, a magas homlok, a kis orr és száj, valamint a nagy szem – amelyek a kisbabák arcának jellemzői – vonzónak, aranyosnak hatnak, és gondozóviselkedésre irányuló motivációt aktiválnak a felnőttekben.

– ezzel az ismertetővel  vezeti be 2017-es tanulmányát Kiss-Leizer Márton.

Ez az egy mondat megmagyarázza, hogy miért teszi a macskákat automatikusan aranyosabbá, amikor kitágul a pupillájuk. Hiszen ilyenkor nagyobbnak tűnik a szemük is. Sőt azt is, hogy miért szeretnénk valamivel kedveskedni kedvencünknek. És tekintve, hogy a macskák milyen intelligensek, lehet, hogy legalább annyira kihasználják ezt a hatást, mint Csizmás kandúr.

aranyos macska cicaszemek csizmás kandúr macska látása miért szem szemek
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!