hirdetés

A macskák ékkő színű, vibráló szemeiket egy rejtélyes őstől örökítik

Hangai Lilla

2024. április 14 - Képek: Getty Images Hungary

A kutatók először vizsgálták a macskák szemszínét, és arra jutottak, hogy a káprázatos árnyalatokért – a tigris sárga szemétől a hópárduc égkékjéig – bizony egy szokatlan ős tehető felelőssé.

hirdetés

Az új tanulmányban a tudósok különböző szemszíneket azonosítottak élő macskákban, majd egy számítógépes modell segítségével megjósolták, hol fejlődtek ki a macskafélék családfáján. A modell alapján világossá vált, hogy az ősök minden esetben szürke vagy barna szemszínnel rendelkeztek. A szürke árnyalat pedig lehetővé tette, más árnyalatok megjelenését is. A macskafélék legközelebbi élő rokonai, a tigrispetymegfélék, a petymegek és a hiénák szeme barna, ami arra utal, hogy ezen csoportok közös ősének is barna szeme volt. De valami megváltozott a macskafélék (Felidae) családjának évmilliókkal ezelőtti kialakulásával. Lássuk máris, hogy a számos eltérő szemszín hogyan alakult ki a macskák esetében!

Hópárduc

Egy kis színkeverés a természet palettáján

„Hirtelen a [szemszín] diverzitás robbanásszerű növekedését látod. Kék szemek, zöld szemek és sárga szemek mind felbukkannak” – magyarázza a Live Science-nek Julius Tabin, a tanulmány vezető szerzője, a Harvard Egyetem végzős kutatója. A tanulmány azért is igen különleges a tudományos világban, ennek előtte a kutatók eddig még nem foglalkoztak a témával. Tabin és szerzőtársa több mint 40 macskafaj szemszínét dokumentálta online fotók megtekintésével. Ezt követően kombinálták ezeket az adatokat az élő és a kihalt macskák közötti evolúciós kapcsolatokról már ismertekkel, hogy egy statisztikai modell segítségével előre jelezzék az első, Földön létező macskák szemszínét.

Ezek alapján kiderült, hogy a szelektíven tenyésztett házi macskákat leszámítva a macskafélék családjában öt fő szemszín létezik: barna, szürke, sárga, zöld és kék. Az amuri leopárdok (a leopárd egyik alfaja), a rozsdafoltos macskák, a dél-afrikai vadmacskák (az afroázsiai vadmacska egyik alfaja) és két hiúzfaj is négy különböző szemszínnel rendelkezik, míg más fajok mindössze kettővel vagy hárommal.

Két pigment, az eumelanin (barna-fekete színű pigment) és a feomelanin (vörös színű pigment) jelenléte határozza meg, hogy egy macska milyen szemszínt kap. A barna szemek több eumelanint tartalmaznak, míg a sárga szemek több feomelanint. A szürke szemek mindkettőből tartalmaznak mérsékelt mennyiségben, de egyikből sem eleget ahhoz, hogy egyik vagy másik árnyalat legyen a domináns. A kék és zöld szemek esetbében mind a kettő szintje alacsony.

Tigris

A szemszín kialakulása a macskák esetében is visszavezethető a párválasztáshoz

Tabin és szerzőtársa arra a következtetésre jutott, hogy a szürke szemek egy véletlenszerű mutáció miatt alakultak ki minden macska ősében, amelyet nem sikerült eddig azonosítani. Ez csökkentette az eumelanint, ami egy lépcsőfokként funkcionál a barna és a többi szemszín között. Az azonban egyelőre nyitott kérdés, hogy mi késztette a többi szín megjelenését.

Tabin azt mondta, hogy nem találtak meggyőző összefüggést a szemszín és más fizikai jellemzők, a viselkedés vagy az élőhely között, ami esetleg megmagyarázná a különböző színeket. Ezért azt gyanítja, hogy ez a párválasztási preferenciával van összefüggésben. (Egyes kutatók szerint ez a szexuális szelekció az oka, hogy az embereknél is kialakultak a barnán kívül más árnyalatok.)

Shu-Jin Luo, a kínai Pekingi Egyetem evolúciós genetikusa azt mondta a Live Science-nek, hogy a szemszín megváltozása mellékhatása lehet a szőrszín megváltozásának is. Rosalyn Price-Waldman evolúcióbiológus, Princetoni Egyetem doktorjelöltje szerint pedig mindaddig, amíg a szemek színe nem káros a macskákra nézve, kialakulásuk véletlenszerű lehet. Mindent összevetve mi alig várjuk, hogy a kutatás folytatódjon, és még többet tudjunk meg a témáról!

Az afroázsiai vadmacska a házi macska legközelebbi rokona

Ebből a cikkünkből megtudhatod, hogy a macskák esetében a fehér bunda és a kék szem hogyan köthető a siketséghez.

cicaszemek kék szemű macska kutatás macska szeme macska szemszín szem
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink