hirdetés

Ezt tedd, ha macskádat megrázta az áram: videón az újraélesztés

Hangai Lilla

2024. január 17 - Képek: Getty Images Hungary

Szerencsére nem túl gyakran esik meg, de mindig vannak olyan lelkes cicák, akik szívesen rágcsálnak meg dolgokat, vagy olyan kölykök, akik a fogzás időszaka alatt játékok helyett más tárgyakra is ráfanyalodnak a háztartásban. Az áramütés orvosi vészhelyzet, potenciálisan halálos, és az égési sérülések mellett szívritmuszavart, légzési nehézséget, tüdőödémát, sokkot és idegrendszeri változást okozhat.

hirdetés

A macskák esetében az áramütés egyes következményei gyakran órákkal vagy napokkal később alakulnak ki, így akkor is el kell vinni a jószágot az állatorvoshoz, ha úgy tűnik, nem esett komolyabb baja. A következőkben a PetMD állatorvosi honlap cikke alapján tárgyaljuk az áramütés tüneteit, kezelését és megelőzését.

A fogzó kölykök gyakrabban csapnak le a vezetékekre.

A macskák esetében az áramütés tünetei a következők

Az áramütés hatására szinte biztos, hogy a macska szájában, fogain és az azt körülvevő területeken égési sérülések keletkeznek. Az égési sérülések mellett ezekre a jelekre kell még figyelned:

  • légzési elégtelenség vagy zavar;
  • kékes íny, orr, ajkak és nyálkahártya;
  • köhögés;
  • lecsökkent étvágy, nyelési nehézségek;
  • fokozott pulzusszám;
  • letargia;
  • a száj és az orrüreg között kialakult lyukak (oronazális fisztula);
  • görcsrohamok, remegés;
  • hirtelen összeomlás, halál.

Ezt tedd, ha kedvenced nincs eszméleténél

Mielőtt hozzányúlnál a cicához, kapcsold le az áram-védőkapcsolót. Így biztosan nem fog megrázni az áram. Ha a macskának nincs szívverése, nem lélegzik és nem reagál, azonnal újraélesztést kell rajta elvégezni.

Ellenőrizd, hogy a macska szájában nincs-e idegen tárgy, majd fektesd az oldalára egy sima felületen. A lenti videón jól látható, hogyan és hová helyezed a kezedet. A nyomás során a mellkast az egyharmadáig kell benyomni. Minden 5. nyomás után fogd be az állat száját, majd fújj kettőt az orrába. Még jobb, ha ehhez van segítséged is. Minden 3-4 sorozat után ellenőrizd, hogy van-e az állatnak szívverése. Ha visszatért a szívverés, lélegeztesd még egy darabig a macskát, míg nem stabilizálódik teljesen.

Fontos, hogy nem szabad feladni néhány perc után! 20-30 percen belül még nagyon jó esély van arra, hogy újra lehet éleszteni a macskát. Ha sikerült újraéleszteni, azonnal el kell indulni vele az állatorvoshoz, aki azonosítani tudja az esetleges komplikációkat.

A macskák esetében az áramütés kezelése és a felépülés így zajlik

A kezelés mindig az egyéni tünetek súlyosságán alapul, bár főként olyan intézkedéseket hajtanak végre, amelyek segítik a macska gyorsabb felépülését. Kapni fog fájdalomcsillapítót és valószínűleg antibiotikumot is a fertőzések kockázatának csökkentésére. A macska állapotát ilyenkor oxigén- és folyadékterápiával támogatják. Természetesen nem maradhat el az esetleges égési sérülések fertőtlenítése és kezelése sem. Ha nagyon nagy a probléma, lehetséges, hogy ezeknek az ellátásához műtétre lesz szükség. Ha a szájban nagyobb sérülések vannak, valószínűleg pépesíteni kell majd a cica eledelét, hogy el tudja azt fogyasztani.

Általában az állatot bent tartják ilyenkor néhány napra a kórházban. Egyrészt, hogy biztosak legyenek benne, az állapota stabilizálódik, másrészt tüdőödéma napokkal később is kialakulhat. Hogy ezt kezelhessék, nyomon kell követni az állat állapotát. Szerencsére azonban elmondható, hogy az áramütésből felépülő macskák prognózisa jó, teljes életet élhetnek hosszú távú károsodások nélkül.

Szinte biztos, hogy bent fogják tartani az állatot a kórházban. Így ellenőrizhetik a felépülésének ütemét.

Az áramütés megelőzése

Úgy lehet az áramütést a leghatékonyabban megelőzni, ha nem hagyjuk, hogy a macska hozzáférjen a vezetékekhez. Az otthont macskabiztossá kell tenni, amelyre nagyon jó szolgálatot tesznek például a gyermekek biztonságát segítő háztartási eszközök. Ilyen a kupak a konnektorba vagy a kábelvédő csövek.

Ráadásként mindenképpen vizsgáld át otthon az aljzatokat és a vezetékeket is, és cseréld le őket, ha van köztük sérült. Ezzel nemcsak a macskát, de magadat is véded!

Ebben a cikkben olyan tippeket gyűjtöttünk össze, amelyek segítségével leszoktatható a macska a vezetékek megrágcsálásáról.

áramütés rág rág a macska újraélesztés vezeték rágás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink