Ez az egyszerű dolog évekkel hosszabbíthatja meg kedvenced életét

Szénási Szimonetta

2024. június 12 - Képek: Getty Images Hungary

Minden gazdi azt szeretné, hogy cicája a lehető legtovább vele maradjon. A hosszú, boldog élet titka a megfelelő egészségvédelem. Aminek fontos része a macska paraziták elleni védelme az év egészében.

Miként a kutyák, úgy a macskák esetében is elengedhetetlen a rendszeres, megbízható védelem az élősködők ellen. Amelyekből egyre több van – és ezek a paraziták a macska számára életveszélyes kórokat terjeszthetnek.

A paraziták ellen az év egészében védekezni kell

Bolhák és kullancsok

A kutyás gazdák egyik legnagyobb félelme, hogy kedvencük bolhás lesz. Ennek a veszélye pedig ugyanakkora a macskák esetében is. A nehezen kiirtható, sok bosszúságot okozó rovarok nemcsak az állatot gyötrik a csípésekkel, de a lakásban is villámgyorsan elszaporodhatnak, és bizony téged is megcsíphetnek.

FRONTLINE COMBO® FOR CATS: néhány egyszerű cseppentés, ami 3 hónapon át megvédi cicádat és otthonod a bolháktól és kullancsoktól.

Közel húsz éve segítünk megőrizni a cicák és a család biztonságát a külső élősködők ellen, a védekezés pedig azóta mindig ugyanilyen egyszerű. Néhány másodperc alatt ráteheted a cicára a FRONTLINE COMBO ® pipetta tartalmát, ami kétféle hatóanyagának köszönhetően nem csupán a bolhákat és kullancsokat pusztítja el, de egyben csökkenti a lakókörnyezet bolhafertőzöttségének és az egyéb fertőzések kockázatát is, akár 3 hónapon át, egyetlen doboz segítségével.

Advertisement

Ennél sokkal nagyobb gond, hogy számos egészségügyi szövődménye lehet a jelenlétüknek. A csípések helyi irritációt, valamint allergiás reakciót is kiválthatnak, ráadásul a bolhák terjesztik a galandférgességet is, amelyet szintén elkaphatsz te is. Ezen felül a kezeletlen bolhafertőzés vérszegénységhez vezethet, amely súlyos esetben az állat életébe kerül. Mindezek után nem is kérdés, hogy cicádat egész évben védened kell ellenük.

Ugyanígy a kullancsokat is távol kell tartanod tőle, amelyek ráadásul egyre nagyobb számban vannak jelen hazánkban is, terjesztve a Lyme-kórt, a kullancsencephalitist, az agyvelő- és agyhártyagyulladás egy fajtáját, továbbá a nyúlpestist, a babéziózist, az anaplazmózist és a vérzéses kullancslázat.

A kullancsok nagyon meg tudnak bújni az állat szőrében, így azt rendszeresen ellenőrizni kell

Belső paraziták

A már említett galandférgek mellett más bélparaziták, például az orsó- és a fonálférgek is megfertőzhetik a macskát, számos egészségügyi problémát okozva. Egyértelmű, hogy mindent meg kell tenned annak érdekében, hogy cicád testébe ne telepedhessenek meg ezek a veszélyes élősködők.

Általános tünetek

A felsorolt betegségek esetében a kezdeti tünetek hasonlóak lehetnek. Ha a cica bágyadt, levert, nincs kedve játszani, elbújik, csökkent az étvágya, megváltozott a széklete, vagy lázas, akkor mindenképp állatorvoshoz kell fordulni vele. Bolhásodás esetén a bőrelváltozások is árulkodóak, ahogy a bolhaürülék is az állat szőrében. A kullancs csalóka, mert van, hogy megszívja magát, majd kipotyog, így a gazdinak sejtelme sincs arról, hogy kedvence veszélybe került.

A benti macska sincs biztonságban

Sok gazdi tévesen azt hiszi, benti macskája életformájából adódóan védve van valamennyi parazita ellen, hiszen nem találkozik velük. Pedig de: a lakásban élő macskák is megfertőződhetnek!

A szúnyogok berepülnek az ablakon, míg a kullancsot vagy a bolhát te is hazaviheted a ruházatodon. De a bélférgek petéi a cipőd talpán is bejuthatnak az otthonodba.

Így a benti cicákat is rendszeresen védeni kell az élősködőktől.

A benti macska számára is biztosítani kell a paraziták elleni védelmet

A legegyszerűbb módszer

Macskák esetében is többféle készítmény érhető el, a szájon át beadható tablettákon át a külsőleg alkalmazható szerekig. Ezek közül a legegyszerűbb a spot-on, vagyis cseppentős formula, amellyel mindössze annyi a teendő, hogy a megadott mennyiséget kedvenced nyakára nyomod. Egy ampulla egy adag, így attól sem kell tartanod, hogy esetleg túladagolod a szert.

 

A cseppentős készítmények használata és adagolása a legegyszerűbb

A tabletták hátránya a pontos adag meghatározása mellett macskáknál a beadás is, ami jóval nehézkesebb, mint egy kutyánál. Ugyanakkor a tabletták csak a kifejlett élősködőket pusztítják el, ellentétben a kombinált készítményekkel, amelyek a bolha utóalakjai (peték, lárvák) ellen is hatásosak.

Sok gazdi választja a köznyelvben csak „bolhanyakörvként” hívott eszközt, ám az ezeken alkalmazott szerek gyakran veszélyt jelentenek a vízi élővilágra, ahogy az emberi élelmiszerekkel való érintkezés, vagy az egy ágyban alvás is problémás lehet a nyakörv használata közben. A nyakörv viselése emellett balesetveszélyes is, hiszen a cica könnyen fennakadhat vele valahova.

Írd fel a következő időpontot!

Kiemelten fontos, hogy a macska a csomagoláson jelzett időközönként kapja meg a soron következő adagot, hogy garantált legyen a maximális védelem. Nagy segítség, ha felírod magadnak a naptáradba, de még jobb, ha telefonos emlékeztetőt állítasz, mikor esedékes a következő adag.

A cikket az Az Én Macskám szerkesztősége készítette a Frontline Combo megbízásából. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashatsz részletesebben.

atka bélparaziták bolha élősködők elleni védekezés kullancs külső élősködők macskajaj-n parazita

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!