hirdetés

7 jel, hogy a macskád nem iszik eleget

Szénási Szimonetta

2024. június 19 - Képek: Getty Images Hungary

Nem vagy biztos benne, hogy kedvenced megfelelő mennyiségű vizet fogyaszt? Segítünk, miképp bizonyosodhatsz meg róla, eleget iszik-e.

hirdetés

A macskák esetében az ivás igen kardinális kérdés, tekintve, hogy sivatagi múltjukból adódóan a legtöbb cica nem valami jó ivó. Ettől függetlenül nekik is szükségük van elegendő folyadékra, így gazdiként szemmel kell tartanod kedvenced vízfogyasztását. Emellett az állatorvosok arra figyelmeztetnek, hogy a macska akkor is elutasítja a vizet, ha nem érzi jól magát. Így feltétlenül fontos jelzés ez a részükről. Hogy időben felismerd a bajt, egyúttal elkerüld, hogy a macska kiszáradjon, az alábbiakra kell odafigyelned.

Az egészsége szempontjából sarkalatos, mennyit iszik a macska

Az életkor is számít

Miképp a szakemberek hangsúlyozzák, a fiatalabb, illetve az idősebb állatok rosszabbul reagálnak a dehidratációra. Míg egy egészséges felnőtt példány az enyhébb fokú kiszáradást viszonylag jól viseli, egy korosabb vagy kölyökmacskát jobban megvisel az állapot. Ugyanígy a krónikus betegségben szenvedő kedvencekre is drasztikusabb hatással van a nem megfelelő hidratáltság.

Kiszáradásról akkor beszélünk, ha az állat (vagy az ember) több vizet veszít, mint amennyit bevisz a szervezetébe. Ennek oka lehet az, hogy valamiért nem isznak eleget, de egyes egészségügyi állapotok, például a hányással és/vagy hasmenéssel járó betegségek is kiszáradáshoz vezethetnek.

Egyes betegségek megnövelik a kiszáradás kockázatát

Kiszáradás esetén a szervezetben lévő elektrolitok, mint a kalcium, a magnézium vagy a kálium szintje megváltozik, általában lecsökken. Mivel a megfelelő elektrolit-háztartás alapfeltétele a testi folyamatok, köztük a szervek megfelelő működésének, így az abban beálló zavarok akár életveszélyes következményekkel járhatnak.

A kiszáradás jelei a következők lehetnek:

  1. a bőr rugalmasságának elvesztése;
  2. bágyadtság, letargia;
  3. csökkent aktivitás;
  4. lihegés;
  5. száraz, sápadt íny;
  6. étvágyvesztés;
  7. beesett szemek.

Így ellenőrizd, hogy eleget iszik-e a macska

A felsorolt tünetek megállapításához az alábbiakat érdemes ellenőrizned.

1.) Nézd meg a macska fogínyét

Óvatosan emeld fel az ajkát, majd érintsd is meg. Ha ránézésre fakó, tapintásra pedig száraz, kissé ragacsos, akkor nem megfelelő a hidratáltsága.

2.) Csípd össze a bőrét a lapockák felett

Ez a teszt csak fiatal, egészséges állatoknál működik. Idősebb korban ugyanis a bőr állapota természetszerűleg veszít rugalmasságából; de ez egyes egészségügyi problémák következtében is megtörténhet. Egészséges, ifjú macskád bőrének ellenben rugalmasnak, feszesnek kell lennie, és azonnal vissza kell ugrania, amint elengeded. Ha ehelyett kis sátort formázva csak lassan húzódik vissza, úgy gond lehet a vízfogyasztásával.

A fogíny is árulkodó

Mit ne csinálj soha!

Amennyiben a felsorolt tüneteket tapasztalod, mihamarabb vidd orvoshoz a macskát! Mivel a kiszáradás az életet fenyegető állapot, és rövid időn belül kedvenced halálához vezethet, így a gyorsaság életmentő.

Amit tilos csinálnod, hogy elkezded a macskába erőltetni a vizet, vagy megpróbálod erőszakkal megitatni! A következménye könnyen az lehet, hogy a folyadék a légutakba, vagy a tüdőbe jut, ami súlyosbítja a problémát, vagy rosszabb esetben tragédiához vezet.

Az ivókút csobogása a legtöbb cicát vonzza, egyszersmind ivásra sarkallja

A megelőzésről

Ha úgy ítéled meg, hogy kedvenced nem iszik eleget – az állatorvosok szerint naponta körülbelül 0,6 dl/testsúlykilogramm az irányadó mennyiség –, akkor érdemes beszerezned egy ivókutat. A csobogó vizet a legtöbb cica szívesebben fogyasztja. Másrészt helyezz el több itatót a lakásban, és azok tartalmát rendszeresen cseréld.

Az is segítség, ha az étkezések során a nedves táp aránya dominál. Így több folyadék jut az állat szervezetébe.

Az étellel is vihet be folyadékot a cica

Mitől száradhat ki a macska?

A megemelkedett környezeti hőmérséklet, illetve miatta létrejövő fokozott hőleadás csak egy dolog, ami a kiszáradás hátterében állhat. Számos betegség, illetve egészségügyi probléma következménye lehet, hogy nem iszik eleget a macska. Vagy többet vizel, ami szintén dehidratáltsághoz vezet. A láz, a már említett hányás, illetve hasmenés, de a cukorbetegség is állhat a háttérben.

Itt írtunk valamennyi lehetséges okról, illetve azok további kísérő tüneteiről. Ha tudod, mire figyelj, hamarabb ismered majd fel a problémát.

cukorbetegség ivás kiszáradás nyár nyári veszélyek vizelet
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!