hirdetés

Miért húzza a fenekét a földön a macska?

Hangai Lilla

2024. február 16 - Képek: Getty Images Hungary

Ha megpróbálod valakinek leírni ezt a cselekedetet, hamar rájössz, hogy nincs kecses módja a definiálásnak. A legtöbbek számára azonban ismerős lehet a jelenség, amely kutyák esetében igen gyakori, és ahol viccesen gyakran radírozásként utalunk rá.

hirdetés

Bár lehet pironkodni vagy mosolyogni a látottakon, sajnos a viselkedés hátterében egészségügy probléma áll, amit kezelni kell. Lássuk máris, hogy miért húzza a macska a fenekét a földön, és hogyan kezelhető.

A megmosolyogtató viselkedés mögött valamilyen egészségügyi probléma húzódik meg, így nem szabad félvállról venni!

Ezért húzza a macska a fenekét a földön

A macskák alfele ebben az esetben viszket vagy irritált, így ezzel a technikával kénytelenek megvakarni. A viszketést és irritációt több tényező is okozhatja, és bár elég ritka jelenség, bármilyen korú, fajtájú és ivarú állatnál előfordulhat.

Paraziták

Ebben az esetben fennáll annak az esélye, hogy a macskát paraziták támadták meg. A galandférgek például intenzív irritációt okozhatnak a hátsó területeken. A legtöbb féreg a macska ürülékében sem látható, sokszor a féregtelenítés után sem, így minden esetben szükséges, hogy orvos diagnosztizálja az állapotot.

Az anális mirigyek

A macskák végbélnyílásának mindkét oldalán egy-egy anális mirigy helyezkedik el. A tasakok belsejében sötét, büdös, enyhén olajos folyadék van, ami általában akkor szabadul fel, amikor a macska kakál. A folyadék a terület megjelöléséhez szükséges. Amikor ezek a zsákok például eltömődés miatt nem tudnak kiürülni, akkor a terület irritálttá, fájdalmassá, viszketővé válik. Súlyos esetekben el is fertőződhetnek és akár meg is repedhetnek. Mindkettő rendkívül fájdalmas.

Allergia

A radírozást ritkán váltja ki allergia, de ha az orvos minden más kizárt, ennek is megvan a lehetősége. Környezeti allergiát sok minden okozhat, például poratka, fű, penészgomba, élelmiszer vagy akár bolhák is.

Ürülék a hátsó régión

Néha bizony előfordul, hogy a macska kakija a szőrébe ragadt, és az állat így próbál megszabadulni tőle. Ez főleg hosszú szőrű, vagy beteg, idős egyedeknél állhat fent, akik az önápolás területén nem jeleskednek úgy. De gyakori eset hasmenés alkalmával is, ami még egy alapvetően egészséges jószágnak is feladhatja a leckét.

Mit tegyél, ha így viselkedik kedvenced?

Amennyiben kizártad a bundába ragadt kaki lehetőségét, mindenképpen vidd el a macskát az állatorvoshoz! Bármelyik probléma is áll fenn, az állatnak fájdalmai vannak, de legjobb esetben is igen kellemetlenül érzi magát. Otthon nem lehet egyik eshetőséget sem kezelni, mindenképpen szükség van az orvos diagnózisára. Amennyiben a szőrbe ragadt ürülék a radírozás kiváltó oka, óvatosan, gyengéden mosdasd meg kedvencedet. Hát igen, macskatartás nem mindig csupa csillámpor és dicsőség.

Amennyiben az anális mirigyek az érintettek, az állatorvos kiüríti azokat. Szakadás esetén ki kell öblíteni a sebet, és antibiotikumot, esetleg fájdalomcsillapítót is felírnak, valamint lehetséges, hogy varrni is kell. Ha fertőzött a terület, nyitva hagyják, hogy kiürüljön. A paraziták ellen az állatorvos féreghajtót ad a macskának, és javasolni fogja, hogy ezt havonta ismételd meg. Allergia esetén meg kell próbálni kiiktatni a forrást; élelmiszerallergia esetén pedig mindenképpen új étrendet fog javasolni az állatorvos.

Ha még nem láttad volna miről is van szó: 

Amennyiben a cicánál az intézkedések ellenére újra megjelenik a viselkedés, lehetséges, hogy az állatorvos egy specialistát fog javasolni. Ugyanakkor az sem ritka, hogy a beavatkozást követően még néhány napig megfigyelhető lesz a radírozás. Ez azért van, mert a kezelt terület még érzékeny és irritált lehet. Ha 1-2 napon belül nem szűnik meg a viselkedés, erről mindenképpen tájékoztasd az állatorvost!

Ide kattintva részletesebben is megismerkedhetsz a macskák gyomor-bél traktusában tanyázó parazitákkal.

allergia anális mirigy furcsa macskaviselkedés furcsa viselkedés miért paraziták ürülék viselkedés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink