hirdetés

Mi az a macskafű, és miért érdemes neked is tartanod otthon?

Hangai Lilla

2023. október 28 - Képek: Getty Images Hungary

Ugyan a macskák a húsból kinyernek mindenféle tápanyagot, amire szükségük lehet, alkalmanként szeretnek füvet rágcsálni. A legelészés számos előnnyel jár számukra; az egyik legfontosabb, hogy következtében az emésztőrendszer izomtevékenysége beindul, ami segít kiűzni a parazitákat. A rágcsálás tehát hasznos, még akkor is, ha hányással végződik.

hirdetés

A kinti vagy kijárós cicák könnyen hozzájutnak ehhez a wellness kellékhez, de mi van a bentiekkel? Számukra is van már megoldás! Sőt, azt is megmutatjuk, hogy miért remek praktika a macskafű a kinti jószágok számára is.

Otthon is könnyedén és olcsón elkészítheted az izgalmas macskafüvet.

Mi az a macskafű?

A macskafüvet kifejezetten beltéren, a macskák számára növesztik. Nem egy növényről van szó, hanem inkább növények keverékéről, általában búza, árpa, zab vagy rozs valamilyen kombinációja. Ahogy a bevezetőben is említettük, remek megoldás a macskák ősi ösztöneinek kielégítésére, és azon cicák számára is ideális figyelemelterelő, akik szeretik megrágcsálni a szobanövényeket.

Megveheted kisállatboltban, de akár magad is elkészítheted az ízletes fűcsomót úgy, hogy a fent említett növények magjait megveszed és körülbelül egyszerre egy marékkal elülteted őket egy alkalmas cserépbe. Gyerekekkel együtt ez igen szórakoztató projekt lehet. Javasoljuk, hogy ha több cicád van otthon, mindnek legyen saját rágókája. Territoriális állatok, így az osztozkodás nem feltétlenül a legerősebb oldaluk.

Érdemes még azt is kiemelni, hogy nem minden macska eszik füvet. Ha kedvenced nem fogékony a dologra, akkor sincs semmi baj, nem kell erőltetni! A megfelelő fű mennyiségével kapcsolatban a szakértők úgy vélekednek, hogy a macskák általában érzik, hogy mire és abból mennyire van szükségük. Ha mégis úgy gondolod, hogy macskád túlzásba esik, lehetséges, hogy valamilyen mentális vagy fizikális probléma áll a háttérben. Hogy ezt kiszűrhesd, a legbiztosabb, ha elviszed az állatorvoshoz.

Biztonságos a macskafű?

Teljesen biztonságos. Még él az a néphit, hogy a macskák azért esznek füvet, mert valamilyen problémájuk van, és szeretnék meghánytatni magukat. A kutatások azonban egyértelműen bebizonyították, hogy a fűevés esetében a hányás csak egy kellemetlen mellékhatás. Azért következik be, mert az emésztőrendszerük nem tartalmazza a fű megemésztéséhez szükséges enzimeket, de ettől még nem lesz tőle semmi bajuk.

A legtöbb macska fog füvet rágni, ha valamilyen formában hozzájut, így érdemes biztosítani számára ezt a veszélytelen opciót. Kint előfordulhat, hogy esetleg olyan füvet rágcsál meg, ami növényirtószerrel érintkezett, vagy valamilyen mérgező növényen éli ki a vágyát. Ebben az esetben mérgezésre utaló tünetek jelentkezhetnek nála. Még ha nem is lesz tőle komolyabb baja, a legjobb, ha mindent megteszünk, hogy elkerüljük ezt a szituációt.

Mire lehet még jó a macskafű?

Az is kiderült a tesztek során, hogy a legelészés nem csupán arra alkalmas, hogy megszabadítsa a macskát az emésztőrendszerében tanyázó élősködőktől. Segít azoknak a példányoknak is, akiknek a szőrgombócokkal adódnak problémáik. Ez általában a hosszúszőrű macskáknál, a gyomor-bél traktust érintő betegségben szenvedő jószágoknál és a viselkedési problémával küzdő (túlzott önápolás), vagy az átlagtól többet vedlő állatok esetében fordul elő. A fű fellazítja a szőrgolyókat, így segíti azok könnyebb távozását.

bélparazita ehet-e füvet a macska élősködők füvet eszik a macska macskafű paraziták szőrlabda
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!