hirdetés

Így tisztítsd macskád szemét: mutatjuk, hogyan csinálhatod jól

Hangai Lilla

2023. december 13 - Képek: Getty Images Hungary

A macska szemét egy vékony könnyréteg védi az irritáló anyagoktól és a kiszáradástól, így a látása tiszta maradhat. A könny túltermelődése vagy a könnycsatorna elzáródása túlzott váladékozást okozhat, ami a szem sarkában gyűlik össze. Ez a sárgás anyag, köznapi nevén a csipa kis mennyiségben nem jelent gondot, nagy mennyiségben azonban problémára utal.

hirdetés

A macska, ha egészséges a szeme, rendben tudja magának tartani, de gazdiként érdemes lehet időről időre rásegíteni erre a folyamatra. Mutatjuk máris, hogy a tisztítás milyen lépésekből álljon, és mely tünetek jeleznek betegséget.

A szem a lélek tükre.

A következő tünetek problémát jeleznek

Ahogy arra az előbb már utaltunk, kis mennyiségű váladék összegyűlhet a cica szemének sarkában egy teljesen normális tisztulási folyamat részeként. Azonban ha úgy látod, hogy a váladék mennyisége már hatással van a cica jólétére, mindenképpen kérj időpontot az állatorvoshoz, aki fel tudja állítani a diagnózist. A kezeletlen betegség vagy sérülés a látás állandó károsodáshoz vagy látásvesztéshez is vezethet.

A következő tünetek egyértelműen azt jelzik, hogy a cicának valami gond van a szemével:

 • a szemek dörzsölése, mancsozása;
 • vörösség;
 • duzzanat;
 • kancsalság;
 • a látás gyengülése;
 • orrdugulás;
 • tüsszögés és/vagy köhögés;
 • nehézlégzés.

Előfordulhat, hogy a megnövekedett váladékozást nem betegség okozza, hanem pillanatnyi irritáció (például por ment a szemébe, vagy belélegzett valamilyen irritáló szert), amelynek megszűnésével a túlzott váladékozás is abbamarad. Ha bizonytalan vagy, hogy mi okozza a hirtelen fellépő tüneteket, az a legbiztosabb, ha elviszed orvoshoz a kedvencedet. A túlzott váladékozásnak olyan komoly indoka is lehet, mint az allergia, idegen test a szemben, szaruhártyafekély, kötőhártya-gyulladás, elzáródott könnycsatorna vagy légúti fertőzés.

A perzsa, az egzotikus rövidszőrű és a himalája is olyan fajták, a teljesség igénye nélkül, amelyek hajlamosak lehetnek a túlzott váladékterelésre az anatómiájuk miatt.

Ezekre lesz szükséged

 • langyos, tiszta víz vagy saline solution (sóoldat)
  (Az utóbbit a kontaktlencsék rehidratáláshoz is használják, egy rendkívül gyengéd formula. Mielőtt azonban ezt alkalmaznád, egyeztess az állatorvosoddal, hogy használható-e kedvenced esetében, és ha igen, melyiket ajánlja.);
 • egy tiszta, szöszmentes, puha pamutkendő
  (Használható hozzá vattakorong vagy steril gézlap is, de ezek szöszölhetnek. Ha a kendőt választod, ezt csak a macska szemének törlésére rendszeresítsd a fertőzések elkerülése érdekében.)
 • egy tiszta kendő vagy ruha a nedvesség felitatására
  (Ezt is csak erre a feladatra rendszeresítsd.)
Fontos, hogy biztosan tartsd a művelet közben az állatot, nehogy megsértsd.

Érdemes a macskát már kiskorától hozzászoktatni ehhez a rituáléhoz, így nagyobb esélyed lesz megtartani az ujjaidat is. Mielőtt hozzákezdenél a tisztogatáshoz, javasoljuk, hogy készíts elő mindent, amire szükséged lesz és mosd meg a kezedet. Minél gyorsabb és hatékonyabb vagy, annál jobb!

A macska szeme érzékeny: a tisztítás folyamata egyszerű lépésekben

 • Tekerd be a cicát szorosan egy törölközőbe, amire fújhatsz feromonos sprayt, vagy adhatsz kedvencednek előtte macskamentát is. Fontos, hogy amennyire csak lehet, nyugodt legyen az állat, hiszen a szeme körül tevékenykedsz majd. (Ha jól tűri az efféle beavatkozásokat, a törölközős becsavarást el is hagyhatod.)
 • A kendőt vagy a vattakorongot mártsd vízbe vagy az említett ápolófolyadékba, és óvatosan, a szemzugból indulva kifelé töröld meg a szemét. Ne törölgesd oda-vissza, mindig belülről indulj és egy mozdulattal törölj kifelé. Vigyázz, hogy ne nyomd meg nagyon a cicát!
 • Ha a váladék rászáradt a macska bőrére vagy szőrére, hagyd rajta egy darabig a nedves ruhát, hogy az felpuhuljon, majd törölj a fent leírt módon. Ha nem sikerül így sem eltávolítani, ne erőltesd tovább, konzultálj az állatorvossal.
 • Ismételd meg a másik szemen is, de a kendő egy tiszta területével vagy egy friss vattakoronggal a fertőzések elkerülése érdekében.
 • Ne feledkezz el a jutalomfalatokról a végén! A kedvenced annál nyugodtabb lesz a folyamat alatt, minél inkább összekötöd azt pozitív élményekkel.
A szem váladékozását betegségek mellett okozhatja allergia, idegen test vagy a fajta hajlama is.

A macska szemét hetente egyszer érdemes megtisztítani, ha az állatorvos másként nem rendelkezik, vagy nem látod úgy, hogy szükséges lenne. (Ez főleg akkor érvényes, ha a fent is megnevezett macskafajták valamelyikét tartod.)

A szem váladékozásának témaköréhez szorosan kapcsolódik a szaruhártyafekély nevű betegség, amely kiemelten veszélyezteti a kijárós vagy a kinti macskákat. Itt olvashatsz a részletekről.

cicaszemek macska ápolása macska szeme macska szemének tisztítása szem szembetegségek szemek
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!