hirdetés

Miért hunyorog a macska? Komoly bajt is jelezhet

Kövess Péter

2023. december 5 - Képek: Getty Images Hungary

Ha feltűnik, hogy a macska sokat hunyorog, azt nem szabad félvállról venni, mert akár sérülésekkel vagy szembetegségekkel is összefügghet.

hirdetés

Annak, hogy a macska hunyorog, különféle okai lehetnek. Bár elképzelhető, hogy csupán az állat aktuális lelkiállapotát, érzelmeit tükrözi, felvethet néhány egészségügyi problémát is. A következőkből megtudhatod, hogy a hunyorgás milyen esetekben adhat okot aggodalomra.

Ha a macska hunyorog, az körülményektől függően többféle módon értelmezhető.

Ezért hunyorog a macska

Dr. Bodó Andrea állatorvos Az Én Macskám kérdésére elmondta, a szem a macskánál is kifejezhet bizonyos érzelmeket. A tágra nyitott szem és a merev tekintet például agresszivitásra utalhat.

A hunyorgás, illetve a lassú pislogás ellenben a szeretet és a bizalom jelei lehetnek.

A macska gyakran így kommunikálja a szeretetét a gazdája felé. Ha viszonzod ezt, az hozzájárulhat a jó kapcsolat fenntartásához vagy a bizalom kiépítéséhez, de alkalmas lehet a macska megnyugtatására is.

A macska örömét is kifejezheti.

Stephen Quandt, a Cat Behavior Help viselkedési szakértője szerint a hunyorgást mindig kontextusában kell vizsgálni, figyelembe véve a macska testbeszédének többi elemét is.

Íme, néhány példa, hogy a hunyorgás az adott helyzetben mit jelenthet.

  • Amikor a macska az öledben ül és félig lehunyja a szemét, valószínűleg biztonságban, kényelemben érzi magát.
  • Ha kedvenced hunyorogva jön eléd, amikor hazaérsz a munkából, az úgy értelmezhető, hogy örül neked (az emberek is ez teszik, hiszen amikor mosolygunk, hunyorog a szemünk).
  • Amennyiben viszont egy ismeretlen vagy ideges macska kezd hunyorogni, amikor közelítesz hozzá, az félelmet sugallhat. Azt üzeni vele: „ne nyúlj hozzám!”

Betegségekre is felhívhatja a figyelmet

A macska hunyorgása nem feltétlenül a testbeszéde része, akár egészségügyi problémákkal is összefügghet. „A szemben levő idegen testek, illetve a szem sérülései és gyulladása a fájdalom miatt hunyorgással járhat” – mondja dr. Bodó Andrea.

A szakember hozzátette, ilyenkor gyakori a szem váladékozása, kipirulása, esetleg duzzanata, illetve megfigyelhető, hogy a macska megpróbálja azt a mancsával piszkálni. De itt megint csak igaz, hogy a teljes összképet kell vizsgálni.

Szembetegségek és fertőzések jele is lehet.

Dr. Jamie Whittenburg, a Kingsgate Állatkórház igazgatója szerint árulkodó lehet, hogy a hunyorgás mindkét szemet érinti-e. Ha csak az egyiket, akkor inkább sérülésről lehet szó, és nem fertőzésről.

A sérülés, a fájdalom, a gyulladás, valamint a bakteriális és vírusos eredetű fertőzések mellett a hunyorgással kapcsolatban felmerülhet az allergia gyanúja is. Ritkább esetben pedig akár a szaruhártyafekély, glaukóma, tályog vagy szemdaganat is állhat a háttérben.

Általánosságban elmondható, hogy ha feltűnik, hogy a macska szeme sérült, a szemgolyója repedt, vagy vér szivárog belőle, sürgősen fordulj állatorvoshoz.

Minél előbb megkapja a cica a szükséges kezelést, annál kevesebbet fog szenvedni, hiszen a szemsérülések nagyon fájdalmasak tudnak lenni.

hunyorgás hunyorog macska szembetegség szemsérülés testbeszéd
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink