Erre figyelj influenzaszezon idején: egészséges macskákra nem veszélyes, de a betegeket és kölyköket nagyon kell óvni

Hangai Lilla, 2023. február 3 - Képek: Getty Images Hungary

A macskainfluenza egy betegség, amely az emberi influenzához hasonlóan lázzal, orrfolyással és szemváladékozással jár, valamint többféle kórokozó (calicivírus, herpeszvírus, bordetella bronchiseptica fertőzés, chlamydophila felis fertőzés) is okozhatja. Az egészséges macskákra általában nem jelent nagy kockázatot, de súlyos, sőt halálos is lehet háttérbetegségtől szenvedő felnőtt egyedeknél vagy kölyökmacskáknál.

Emiatt nagyon fontos, hogy mindenképpen vidd el orvoshoz kedvencedet, ha a lentebb felsorolt tüneteket észleled.

A macskainfluenza tünetei

A tünetek nagyon hasonlóak azokhoz, amelyeket mi is tapasztalunk magunkon. A leggyakoribbak a következők:

A megfertőződés után a tünetek megjelenéséig akár két hét is eltelhet. A cicáknál kialakulhatnak szemfekélyek is, amelyek kezelés nélkül maradandó szemkárosodást okozhatnak. Mind a kölykök, mind az idős macskák immunrendszere gyengébb, mint az egészséges felnőtteké, emiatt súlyosabb tünetek jelentkezhetnek náluk; vagy akár olyan másodlagos betegség is kialakulhat, mint a tüdőgyulladás.

Kezelése

A diagnosztizálásához az állatorvos megvizsgálja a cicát. Ha bizonytalan az eredményben, mintát vehet az orr- és a szemváladékból, melyet a laboratóriumban kitenyésztenek, hogy biztosan lássák, jelen vannak-e a vírusok, melyek az influenzát okozhatják.

A gyógyszeres kezelés antibiotikummal történik, de valószínűleg kapni fog majd a cica gyulladáscsökkentőt és lázcsillapítót is. Ha légzési nehézségei vannak orrfolyás miatt, nyákoldó gyógyszert is felírhatnak neki, valamint szemcseppet, hogy nyugtassák az irritált, fájó szemeket.

Az otthoni ápolás elengedhetetlen a teljes gyógyuláshoz!

Az otthoni gondozás nagyon fontos a macskainfluenza kezelésében, ugyanis a vírus rendkívül legyengítheti őket, ami miatt mindennapos feladataik elvégzését is elhanyagolhatják. Segíts be kedvencednek nyugodtan az önápolásban akár minden nap. Biztosan nagyon hálás lesz, ha nem egyedül kell a teljes bundáját kicsinosítani.

Az étvágyvesztés is gyakori velejárója a betegségnek. Adagolj neki apró falatkákat, ha kell, akár kézből is, és igyekezz kedvenc csemegéjével a kedvében járni. A vízfogyasztásra is nagyon oda kell figyelni, mert fennállhat a kiszáradás veszélye is.

Nyugodtan letörölheted a váladékot a szeméről és az orráról is egy tiszta, sós oldattal átitatott zsebkendővel, vagy illatmentes nedves törlőkendővel. Ha van rá lehetőséged, valamilyen módon érdemes párologtatni is a lakásban, hiszen a gőz segít feloldani a lerakódásokat.

Van mód a megelőzésre?

A legjobb módja annak, hogy megvédd macskádat a macskainfluenzától az, ha beoltatod őt a vírusok ellen. Egyeztess állatorvosoddal, hogy hogyan és mikor érdemes beadatni neki az oltásokat. Ha több állat vagy cica is van a háztartásban, a kis beteget mindig el kell különíteni.

Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon