hirdetés

Nyaralás alatt is lesz, aki vigyáz a macskádra: a cicaszitter

Vermes Nikolett

2023. május 12 - Képek: Getty Images Hungary

A cicaszitterek megjelenése új lehetőséget kínál a felelős állattartásra. Ezzel a megoldással azok is vállalhatnak cicát, akik keveset vannak otthon.

hirdetés

A szolgáltatás neve is utal rá, hogy egy „felvigyázásról” van szó. Vagyis a cicaszitter szemmel tartja a kis kedvencet, ameddig mi távol vagyunk. Ez a megoldás azok miatt született, akik egy hétvégi kiruccanás alatt nem tudták rábízni cicájukat a barátokra vagy a rokonokra. Így azonban nem kell aggódniuk, ki fog vigyázni a macskára. A szolgáltatásnak hála nemcsak a napi felügyelet és az etetés garantált, hanem a szakértelem is, hiszen a szitterek játszanak a cicával, és gondoskodnak arról, hogy a lehető legjobb hangulatban várja haza a gazdit.

A szolgáltatásnak hála a távollétedben egy megbízható személy fog vigyázni a macskára.

Mi történik a látogatás alatt?

A megrendelő bizalmat szavaz a cicaszitternek, hiszen lakáskulcsot ad neki, illetve a felügyelő egy nap akár többször is meglátogathatja az állatot – előzetes egyeztetés alapján. Vagyis amikor valaki lefoglalja a szolgáltatást, akkor egy megbeszélt időpontban előre fogadja a cicaszittert az otthonában. A bemutatkozás célja a személyes kapcsolat, illetve, hogy az ideiglenes gondozó megismerje, hol találja a macska ételét, adott esetben gyógyszerét stb.

Amikor a gazdi elutazik, általában több látogatási rend közül választhat. Van, aki napi egyszeri, félórás foglalkozást kér, és olyan is, aki naponta legalább két alkalmat. Azonban minden esetben a következő történik: a cicaszitter gondoskodik a táplálék- és víz utánpótlásról, játszik a cicával, valamint fényképeket és videókat készít róla a gazdi számára. Így ő is meggyőződhet arról, hogy kedvence jól van.

A cicaszitter képekkel és videókkal biztosítja a gazdit kedvence jólléte felől.

Mennyi időre szól?

Minden cicaszitter szolgáltató több csomagot kínál, a legfőbb ajánlatok között van a rövid, 2-3 napos látogatás; a középtávú, azaz 4-6 napos utazás; és a hosszabb, 10-21 napos cicavigyázás. Az árat is ezek a tényezők befolyásolják. Átlagosan 4-6 ezer forint között van egy nap; természetesen az ár emelkedik, amennyiben naponta több látogatást rendelt a gazdi.

A képek és videók ára is benne van a csomagban, viszont az eledelről az állattartónak kell gondoskodni. Plusz költséget jelenthet a gyógykezelés (előzetes egyeztetés szerint), az ünnepnapok és az ellátás, mint az alom tisztítása, a sétáltatás vagy a szőrápolás. Vannak olyan vállalkozók, akik a látogatás előtti napokban elkérik a szolgáltatás összegének a felét. Amennyiben több cica él egy lakásban, jellemzően nem számolnak fel többletköltséget.

Mit várhatunk a cicaszittertől?

A legtöbb esetben virágöntözés is jár a cica gondozásával együtt, amennyiben ezt a feladatot sem tudja másra bízni a gazdi. Azok a cicatartók, akik igénylik a szolgáltatást, az utazás végén egy kiegyensúlyozottabb cicához érkeznek haza, mintha 2-3 napig senki sem foglalkozott volna az állattal. A kulcsot is ekkor adja vissza a cicaszitter, aki úgy időzítik a napi látogatást, hogy találkozzon a megrendelővel.

Vannak, akik egy csapatban, szervezett módon vállalják a cicaszitter feladatok ellátását, míg olyanok is, akik egy személyben végzik a szolgáltatás minden részét (időpontegyeztetés, számlázás, stb.) Bár még sok helyen új fogalomnak számít a cicaszitterkedés, az elmúlt években sokat nőtt a trend népszerűsége.

cicás történetek cicaszitter felelős állattartás felelős gazdi felelősség két macska tartása macska egyedül van macska és gazdája macska megfelelő bánásmód nyaralás utazás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink