hirdetés

Mutasd a macskád, megmondom, ki vagy: ezt árulja el személyiségedről a cicád

Ferenczi Deborah

2023. április 29 - Képek: Getty Images Hungary

Egy kutatás során arra lettek figyelmesek a tudósok, hogy a macskák és gazdáik személyiségjegyei nagyrészt egyeznek, és számos hasonlóságot lehet felfedezni a két jellemben. Tehát akkor igaz a mondás, hogy amilyen a macska, olyan a gazdája? Nézzük, mit mutatnak az eredmények!

hirdetés

A 2019-ben végzett tanulmány során 3331 macskatulajdonost vetettek alá úgynevezett Big Five személyiségtesztnek, mely során azt vizsgálták, hogy a macska és annak tulajdonosa között milyen személyiségjegyek hasonlóak. Fontos tudni, hogy az adott tesztsor nagyon általános, szinte az élet minden területére kiterjedő kérdések halmaza, ami végső soron az embereket öt csoportra osztja. Azoknak, akik a vizsgálatban részt vettek, már legalább hat hónapja kellett együtt élniük a cicájukkal. A személyiségteszt kitöltői nagy százalékban nők voltak.

A személyiségteszt 5 csoportra osztotta az emberek jellemét

Az öt jellemvonás, amit a teszt vizsgált, a következők voltak: érzelmi stabilitás, nyitottság, barátságosság, extraverzió és lelkiismeretesség. A lényeg pedig az volt, hogy az emberek nemcsak magukra vonatkozóan töltötték ki a tesztet, hanem ugyanazon szempontok szerint macskájukra vonatkozóan is. Olyan kérdéseket tettek fel például, hogy miként ítélik meg a cicájuk jellemét, viselkedését, illetve kíváncsiak voltak arra is, hogy mennyire elégedettek az állattal. Az eredmény szerint a megkérdezettek jó része maximálisan elégedett volt a macskájával, azonban a kérdőívet kitöltők ötöde arról számolt be, hogy a cicáknak néhanapján vannak viselkedésbeli problémáik.

Végezetül a válaszok alapján összevetették a gazdik és a macskák személyiségtípusait. Az eredmények pedig megdöbbentőek lettek, ugyanis igencsak sok hasonlóságra lehetett felfigyelni. Az alábbiakban összeszedtük azokat az érdekességeket, amelyekre a válaszok alapján rávilágított a kérdőív.

A hasonlóságok macskák és gazdáik között

Az egyik legérdekesebb eredményt az érzelmi stabilitás vizsgálata mutatta ki. Ugyanis minél bipolárisabb volt a tulajdonos, a macska egyenesen arányosan lett annál agresszívebb, vagy éppen mentális betegséggel küzdött. Ez jól mutatja azt, hogy a gazdi hangulata valóban jelentős mértékben képes kihatni az állat érzéseire, érzelmi állapotára.

Szintén figyelemfelkeltő volt az, hogy azon gazdik, akiknek a barátságos magatartás volt az erősségük, azoknak általában a cicájuk is kifejezetten kedves, emberek felé nyitott természetű volt. Ugyanez a tendencia volt megfigyelhető azoknál is, akik inkább kalandvágyóak voltak, és nyitottak az életre. Ám esetükben kirívó volt, hogy cicáikat nem engedik elkószálni sehova, valószínűleg pontosan azért, mert tudják, milyen veszélyeket rejt a világ, ha nagy felfedezők vagyunk.

Végezetül a lelkiismeretes tulajdonosokról kiderült, hogy általában több macskát tartanak, akik mind hasonlóan kedvesek és barátságosak. Míg az extrovertált gazdik ugyan hasonló személyiségjegyekkel rendelkező macskákat tartottak, mégis engedték azt kószálni, kóborolni. Mindezt valószínűleg azért, mert ők maguk is imádnak ismerkedni, és szabad emberként élni, ezt pedig macskájuknak is feltétel nélkül biztosítják.

Illetve érdekes megfigyelésnek bizonyult a dominancia vizsgálata is. A válaszok alapján minél dominánsabbnak tartotta magát a gazda, annál kevésbé akart olyan cicát választani, aki ugyanezen személyiségjeggyel rendelkezik. Azonban ez fordítva is igaz volt: a dominanciára kevésbé hajlandó típusok inkább választottak olyan cicát, aki imád uralkodni.

Vajon ez a hasonlóság csak a megkérdezettek fantáziájának a szüleménye?

Nos, a kutatás végeztével a legérdekesebb kérdés az, hogy mennyire mondható relevánsnak a gazdi értékelése a macskája személyiségjegyeiről. Hiszen könnyen elképzelhető, hogy ő csak belelátja az állatba azokat a tulajdonságokat, melyek számára szimpatikusak, vagy melyekkel azonosulni tud. Például az érzelmileg instabil gazdiknak egyrészt lehet, hogy pontosan azért van mentális betegséggel küzdő cicája, mert kivetítik rá a saját problémájukat, vagy mert a gazdi lelkiállapota kihat a macskáéra.

Összességében ez nem bizonyul egy teljesen reprezentatív felmérésnek, hiszen a gazdik maguk töltötték ki, és ők értékelték a cicák jellemét. Azonban az bizonyos, hogy valamiféle hasonlóság van a gazdi és a cicája között.

kötődik a macska macska és gazdi macska jelleme macska jellemvonásai mit szeret a macska szeret a macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink