hirdetés

50.000 képet készített cicái ürülékéről ez a nő: jó oka volt rá

Ferenczi Deborah

2023. március 10 - Képek: Getty Images Hungary

Léteznek rendkívül hasznos appok, szoftverek, melyek megkönnyítik életünket, és melyek egy része akár az egészségünk szempontjából is fontos lehet. Azonban az állatszerető szoftverfejlesztők sem nyugszanak, és egyre több olyan rendszert találnak ki, ami valamilyen formában az állattartást segíti elő.

hirdetés

Hallottunk már macskanyávogást fordító alkalmazásról, de nemrégiben egy olyan rendszert is kitaláltak, ami a házi kedvenc ürítési szokásait vizsgálja a mesterséges intelligencia segítségével.

A kakit monitorozó program

A programot egyénként egy népszerű youtuber, Estefannie fejlesztette ki és két évig dolgozott rajta, hogy nyomon tudja követni kedvencei ürítési szokásait. A program elkészítéséhez érzékelőket, infravörös kamerát, egy fejlesztőprogramot és 50 ezer ürülékről készült fotót használt fel, hogy árnyaltabb képet kapjon macskái vécézési szokásairól. Az erről szóló videót közé is tette a saját csatornáján. Véleménye szerint ez azért is nagyon fontos, mert így megtudja, hogy a cicája mit fogyasztott el nemrégiben. Illetve szeretné a program segítségével tudatosan követni az állat szokásait. Így például, ha székrekedése van, azt is tudni fogja, de azt is, ha éppen megy a hasa.

Hogyan működik a szoftver?

A YouTube-ra felkerült videóban elmagyarázza, hogy a szoftvert először egy program megírásával kezdte, majd az alomtálca fölé érzékelőket helyezett. A helyzetet csak bonyolítja, hogy a háztartásában két macska is van, így egy felismerő rendszert is létre kellett hozni, hogy mindig pontosan tudja, hogy melyik cica székletét vizsgálja. Végezetül egy infravörös fényekkel felszerelt kamerát irányított az alomtálcára, melynek segítségével a gépi tanulási rendszerbe rögzítette a két macskát, hogy az képes legyen őket megkülönböztetni. A hölgy még arra is gondolt, hogy fontos azt is megkülönböztetni, hogy kis vagy éppen nagy dolgát végzi-e a cica, így azt is vizsgálta, hogy az állatok mennyi időt töltenek az alomnál, és ennek tekintetében vajon mit is csináltak pontosan.

Az alábbiakban az említett YouTube videó látható:

Nos, őszintén szólva nem vagyunk benne biztosak, hogy erre a programra akkora szükség volt. De amennyiben a hölgyet boldoggá teszi, hogy most már pontosan tudja, hogy a macskái mikor végzik a dolgukat, és akkor pontosan melyiket, akkor már megérte ezt lefejleszteni. Mindenesetre, ilyen program is létezik.

alomtálca egészséges macska hasmenés macska széklete macska wc program
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink