hirdetés

Kutatók szerint egyre kisebb a macskák agya: az ember lehet érte a felelős

László Enikő

2022. február 15 - Képek: Getty Images Hungary

Egy új tanulmány megállapította, hogy a házi kedvencként tartott macskák koponyája sokkal kisebb, mint vadon élő társaiké.

hirdetés

Egy nemrégiben végzett tanulmányból kiderült, hogy mióta az emberek elkezdték a macskákat házi kedvencként tartani, a cicák agya jelentősen kisebb lett. A kutatók szerint azonban ebből nem érdemes arra következtetni, hogy butábbak is lennének.

A tudósok folyamatosan reprodukálják a macskákkal és más háziállatokkal végzett korábbi tanulmányokat. „A vadon élő és háziállatokat összehasonlító szakirodalom nagy része nehezen hozzáférhető, vagy módszertani problémáik lehetnek” – mondta Dr. Raffaela Lesch, a Bécsi Egyetem munkatársa. „Erőfeszítéseket kell tennünk a régi eredmények megismétlésére, hogy tovább mozdítsuk a háziasítási kutatások területét, és megtudjuk, hogy a hipotézisek, (…) ​​szilárd alapokra épülnek-e.”

Régi tanulmányokat vettek elő

A Royal Society Open Science Journal című folyóiratban megjelent kutatás szerint a macskák koponyája sokkal kisebb, mint az európai vadmacskáké és az afrikai vadmacskáké. A macskák agyméretének vizsgálata vadon élő társaikhoz képest több évtizedes múltra tekint vissza. Annak megállapítására, hogy a minta továbbra is igaz-e, a kutatók megismételték az 1969-es és 1972-es tanulmányokat. Ezek a régebbi munkák alátámasztották azt az elképzelést, hogy a háziasított macskák agymérete jelentősen csökkent az évek során. Néhány tanulmány azonban a modern macskákat csak az európai vadmacskával hasonlította össze, amelyet már nem tekintenek közvetlen őseiknek.

Az új kutatás szerzői a macskák és az afrikai vadmacskák összehasonlításával akarták frissíteni ezt a korábbi tanulmányt. A genetikai vizsgálatok azóta megerősítették, hogy a modern macskák legközelebbi élő ősei az afrikai vadmacskák.

A csapat szerint azonban a régi kutatás továbbra is megállja a helyét. A macskák koponyamérete 25%-kal csökkent az afrikai és európai vadmacskákhoz képest. A kutatók számos hibrid vadon élő/háziasított macskafajt is megvizsgáltak, és azt találták, hogy ezek a koponyamérések tökéletes középutat képeznek a vadon élő és a háziasított fajok között.

„Azt találtuk, hogy a macskák agymérete csökken ősfajukhoz, az észak-afrikai vadmacskákhoz képest. A macskák és az európai vadmacskák hibridjeinél az agytérfogat a szülőfajéi közé csoportosul” – osztották meg a kutatók a folyóiratban.

Nem feltétlen butábbak

Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a cica butább, mint egy vadmacska. A kutatók szerint azonban ez az eredmény azt mutatja, hogy a háziasított állatok szelídségének előtérbe helyezése véletlenül megváltoztathatta ezen állatok agyának fejlődését.

„Az állatok háziasítása során a szelídségre való szelektálás az idegi gerincsejtek migrációjának és proliferációjának lelassulását okozhatta, ami csökkent ingerlékenységhez és félelemhez vezetett” – írták tanulmányukban a kutatók.

A háziasítás hatásai

Mindez azt mutatja, hogy a háziasítás jelentős hatással volt a macskák evolúciójára az elmúlt több ezer évben. Ez a jelenség sok más háziasított állatfajnál is megfigyelhető.

„A koponyatérfogat változásait jól dokumentálták (háziasított) fajok esetében, beleértve a juhokat, nyulakat, kutyákat és még sok mást” – írták a kutatók.

Ennek megértése nemcsak a vadon élő állatok háziasításának néhány fejlődési változását világítja meg, hanem aggodalmakat is ad a háziállatokkal való hibridizáció által veszélyeztetett vadon élő fajokkal kapcsolatosan.

domesztikáció élet háziasítás kutatás macskaagy macskák agya tanulmány tudomány
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!