hirdetés

Ezek a macskafajták élnek a legtovább

Kövess Péter

2024. május 26 - Képek: Getty Images Hungary

A macskafajta meghatározó lehet a várható élettartam szempontjából. Ezt erősítette meg egy új tanulmány eredménye is.

hirdetés

A tanulmány szerint a birman, vagyis a burmai szent templommacska, illetve a burma macska esetében a legmagasabb a várható élettartam az összes kedvtelésből tartott macskafajta közül. A másik végletet a szfinx, avagy kanadai szőrtelen macska képviseli a legrövidebb átlagos élettartammal. A következőkből megtudhatod, ez mit jelent években kifejezve.

Az élettartam szempontjából a burma macskafajta az egyik legjobb választás

A macskafajta az élettartam fontos befolyásoló tényezője

A Journal of Feline Medicine and Surgery című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány 8 ezer, az Egyesült Királyságban élő macska adatait tekintette át, akik 2019 januárja és 2021 márciusa között pusztultak el.

„A fő motivációnk az volt, hogy az adatok felhasználásával megerősítsük az embereket abban, hogy megalapozott döntéseket hoznak-e macskájuk egészségügyi ellátásával kapcsolatban” – mondta el Dan O’Neill, a londoni Royal Veterinary College társállatokkal foglalkozó epidemiológusa, a tanulmány társszerzője.

A birman macska szintén nagyon hosszú ideig él

A kutatók megjegyezték, a várható élettartam hasznos információ lehet, de vannak bizonyos korlátai. Annak érdekében, hogy teljesebb képet kapjanak, a szakemberek olyan szisztémát dolgoztak ki, ami a macskák hátralévő élettartamát becsüli meg bármely életkorban, kizárva az adott kor elérése előtt elhullott állatok adatait. Az eredmény azt mutatta, hogy az Egyesült Királyságban

a kedvtelésből tartott macskák születéskor várható átlagos élettartama 11,7 év volt, a keverék állatok pedig mintegy 1,5 évvel éltek tovább fajtiszta társaikhoz képest.

Kiderült az is, hogy a születéskor a burma és birman macskák rendelkeztek a legjobb életkilátásokkal, ami átlagosan 14,4 éves élettartamot jelentett. Ezzel szemben a barátságos jellemükről is ismert szfinxek kevesebb mint fele ennyi ideig, átlagosan mindössze 6,7 évig éltek. Ezért vélhetően a szívbetegségekre és más egészségügyi problémákra való hajlamuk okolható.

A nem és a macska életmódja is számít

A kutatók szerint a fajtán kívül más tényezők is hozzájárultak a macskák várható élettartamához. A nőstény példányok például átlagosan 1,3 évvel éltek tovább, mint a hímek, míg az ivartalanított állatok 1,1 évvel hosszabb ideig éltek.

A kutatás szerint a legrövidebb életre a szfinx számíthat

Az olyan tényezők, mint például, hogy a macska benti vagy kinti életet él-e, szintén befolyásoló szereppel bírnak. Ezeket azonban nehéz számszerűsíteni. Ennek az az oka, hogy az állatorvosi rendelőkben általában nem rögzítik, hogy a macska kimehet-e szabadba, és ha igen, akkor milyen gyakran. Ráadásul előfordulhat, hogy egy adott macska egy bizonyos életszakaszban több időt tölt kint, majd ez megváltozik.

Más adatok szerint a macskák átlagos élettartama 13-17 év között alakul. Néhány szerencsés macska ugyanakkor 20 évig, vagy ennél is tovább él. Úgy tartják, hogy a világ legidősebb macskája, bizonyos Creme Puff 38 évig élt, ami világrekordnak számít. Ennek valóságtartalmával kapcsolatban kételyek merültek fel.

Ha szívesen olvasnál arról is, hogy egy macska milyen életszakaszokon megy át, olvasd el ezt a cikkünket is.

birman burma életkilátások életkor élettartam kutatás macska macskafajta szfinx
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!