hirdetés

Vajon a macskák élettartama hosszabb vagy a kutyáké? A genetikájukban van a válasz

Ferenczi Deborah, 2022. június 25 - Képek: Getty Images Hungary

Gondolkoztál már azon, hogy vajon a macskák vagy a kutyusok élnek tovább? Nos, a válasz valójában egyértelműen a cicák javára dől el, ugyanis ők átlagosan jóval hosszabb élettartammal bírnak, mint az ebek. Az alábbiakban utánajárunk annak, hogy mi az oka annak, hogy a macskák élettartama jelentősen hosszabb, mint a kutyáké.

hirdetés

Míg a kutyák átlagosan 12 évig élnek, a macskák várhatóan elérik a 15 éves életkort, de sok esetben ezt jóval túl is haladják. Az alábbiakban utánajártunk annak, hogy mely különbségek azok, melyek meghatározzák azt, hogy a cicusok tovább élnek.

Miért élnek tovább a macskák, mint a kutyák?

Az ok abban keresendő, hogy milyen életmódot folytat a két állat. A kutyák társas állatok, akik gyakran kerülnek emiatt fajtársaik társaságába, ez pedig nagyban megkönnyíti a fertőző betegségek terjedését. A macskák jellemzően magányosak és emellett rendkívül távolságtartók. Így nem fordul elő gyakran az, hogy más állattal bármiféle kontaktusba kerüljenek. Ez természetesen csökkenti annak az esélyét, hogy elkapják a betegségeket, illetve azt is, hogy azt tovább adják.

Számos tényező állhat az élettartam hátterében

Érdemes ezek tudatában arra is rámutatni, hogy a genetika mellett számos tényező befolyásolhatja az egyes állatok élettartamát. Például egy kutya mérete, fajtája, súlya és az élete során kapott gondozás szintje egyaránt szerepet játszhat. Általánosan megfigyelhető, hogy a kisebb testű ebek tovább élnek, mint a nagyobb fajták. Ugyanis a kisebb kutyák átlagos élettartama eléri a 17 évet, míg ezzel szemben bizonyos óriás fajták csak 7 vagy 8 évig élnek. Azonban a macskák átlagosan megélik a 12-18 évet, de sokan még a 20 évet is túlélik. De természetesen a statisztikát ebben az esetben is számos dolgot befolyásolja. Például a kizárólag beltérben élő macskák élettartama sokkal hosszabb, mint a kijárós cicáké, hiszen jóval kevesebb kockázatnak vannak kitéve, mint szabadon kóborló társaik. Azonban fontos megemlíteni azt is, hogy miután az állatorvosi ellátás az elmúlt években egyre fejlettebbé vált, mindkét faj átlagos élettartama drámaian megnőtt.

Milyen tényezők befolyásolják az élettartamot?

Számos tényező befolyásolja még a természetes adottságokon túl is az állatok élettartamát. Ugyanis abban az esetben, ha odafigyelsz a macskádra, jelentősen növelheted a várható élethosszát. Az étrend és a rendszeres állatorvosi ellenőrzés kulcsfontosságú pillér. Elengedhetetlen az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres fizikai aktivitás biztosítása. Továbbá, ha segítesz a macskádnak egészséges súlytartományban maradni, nagyban csökkentheted annak az esélyét, hogy súlyos egészségügyi probléma alakuljon ki. Emellett érdemes inkább benti cicának tartani a macskát, ugyanis ez jelentősen megnövelheti az élethosszát, hiszen a balesetek eshetősége alaposan redukálható.

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon