hirdetés

Macskával utaznál repülőn? 6 dolog, amire mindenképp érdemes odafigyelni a biztonsága érdekében

Ferenczi Deborah

2023. április 19 - Képek: Getty Images Hungary

A repülés viszonylag stresszes lehet mind az állat, mind a tulajdonos számára. Azonban ha betartod a megfelelő óvintézkedéseket, mindkettőtöknek könnyebb lesz az utazás!

hirdetés

Ha macskával utaznál repülőn, fontos több szempontot figyelembe venned, hogy biztonságos és stresszmentes legyen az utazás. A következőkben összeszedtük, mire érdemes figyelni, ha kedvenceddel repülsz.

1. Készülj fel az utazásra állatorvos segítségével!

Az első és legfontosabb, hogy előre készülj az utazásra, így semmi se érhet meglepetésként! Érdemes lehet megkérdezni az állatorvost, hogy a macskád egyáltalán alkalmas-e az útra, illetve szüksége van-e bármilyen különleges oltásra. Továbbá nagyon stresszes állat esetén a doktor felírhat nyugtatót is, ami ellazítja az állatot a repülés teljes idejére. Tedd meg az összes óvintézkedést az orvos tanácsainak megfelelően, és győződj meg róla, hogy valamennyi szükséges dokumentumot és engedélyt beszereztél!

2. Válassz megfelelő szállítót!

A megfelelő szállítódoboz kiválasztása nagyon fontos. Elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy a macska kényelmesen elférjen benne, de a szállíthatóság miatt nem lehet túl méretes vagy nehéz sem. Ellenőrizd a méretre és a súlyra vonatkozó előírást a légitársaság honlapján, és győződj meg arról, hogy a tietek megfelel-e a szabályoknak! Ezen túl a box ajtajának is biztonságosnak kell lennie, ugyanis egy kevésbé biztos zárat könnyedén felnyithat a macska. Sajnálatos módon több ilyen eset is történt mostanság, így erre fokozottan ajánlott odafigyelni.

3. Szoktasd hozzá a macskát a szállítóhoz!

Ha a macskád még nem szokott hozzá a hordozóhoz, akkor még idejében ismertesd meg vele! Az állatnak ugyanis időre van szüksége ahhoz, hogy megbarátkozzon az új környezetével. Tedd a dobozba a kedvenc játékait vagy a takaróját, hogy otthonosan érezze magát benne. Amennyiben ez sikeres volt, akkor sokkal kevesebb az esély arra, hogy szökési kísérletei lesznek.

4. Legyen nálad elegendő élelmiszer!

Fontos, hogy az utazás előtt ne etesd túl a macskát, ugyanis ilyenkor a szorongás miatt hányhat, ami veszélyes lehet. Azonban érdemes elegendő mennyiségű élelmiszert magaddal vinni, hogy megfelelően tudd etetni az út során. Továbbá mindenképpen biztosíts számára elegendő ivóvizet is, nehogy kiszáradjon egy hosszabb utazás alatt!

5. Legyen nálad elegendő alom!

Mindenképpen vigyél magaddal almot, ugyanis az út során a macskának szüksége lesz rá! Így az állat kényelmesen tud üríteni a repülés közben is. Ebben az esetben fontos, hogy az alom mindenképpen szilárd típusú legyen, és ne por állagú.

6. Ellenőrizd a légitársaság szabályait!

Érdemes a repülés előtt ellenőrizni a légitársaság szabályait annak weboldalán, ugyanis ezek társaságonként bizony jelentősen eltérhetnek. Győződj meg róla, hogy valamennyi előírást betartasz! Az állatnak szüksége lehet egészségügyi igazolásra, útlevélre, illetve egyéb dokumentumokra is ahhoz, hogy repülhessen. Az előírások közé tartozik az is, hogy a macska szállítása a gépen hol megoldható. Sok légitársaságnál ugyanis kizárólag a terápiás macskákat engedik fel a fedélzetre. Ennek pedig még idejében érdemes utánajárni, és ahhoz mérten felkészülni az útra.

Összefoglalva tehát, ha macskával repülsz, számos óvintézkedést kell tenned, hogy az állat kényelmesen és biztonságosan utazhasson. A macska szállítóban való elhelyezése, elegendő mennyiségű élelem és víz, valamint a megfelelő hőmérséklet biztosítása, és az állatorvossal történő előzetes konzultáció mind fontos tényezők. Az állat megnyugtatására alkalmas gyógyszerek is lehetőséget nyújthatnak arra, hogy a macska kényelmesen utazzon. Kedvenced szállítása során mindig fontos, hogy betartsad a légitársaság előírásait, és ha lehetőséged van rá, ne hagyd magára az állatot az utazás idején.

Ha figyelembe veszed ezeket az előírásokat, akkor a macskával való utazás kellemesebbé és biztonságosabbá válik mind az állat, mind a te számodra.

állatorvos alom használata macskával repülőn macskával való utazás repülőtér sokat eszik a macska stresszes macska terápiás macskák utazás macskával
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink